عاقبت بیتوجهی به توان داخلی و خوشبینی به خارجیها
جایگزین توتال هم به وزارت نفت پشت کرد
پس از سخنان رئیسجمهور درباره تدبیر وزیر نفت برای پیشبینی جایگزین توتال، شرکت خارجی دوم هم اعلام کرد به علت تحریمهای آمریکا از پروژه فاز 11 پارس جنوبی خارج خواهد شد.
به گزارش مشرق، در حالی که مسئولان دولت و وزارت نفت در پاسخ به انتقادات نسبت به خروج بیهزینه توتال از ایران، میگفتند قرارداد فاز 11 پارس جنوبی را به طوری هوشمندانه بستهاند که با خروج توتال، شریک چینی جایگزین آن شده و پروژه نمیخوابد، این شرکت خارجی هم به قرارداد پشت پا زد.
رویترز به نقل از سه مدیر نفتی دولتی چین خبر داد شرکت ملی نفت چین (CNPC) سرمایهگذاری در پروژه گاز طبیعی پارس جنوبی ایران را در واکنش به فشار آمریکا و به حداقل رساندن تنشها در مذاکرات تجاری میان پکن و واشنگتن، معلق کرده است.
یکی از این مدیران چینی به رویترز گفت: توقف سرمایهگذاری پس از چهار دوره گفتوگو در پکن روی داده که آخرین دور آن در اکتبر برگزار شد و طی آن مقامات آمریکایی از CNPC خواسته بودند تزریق فاینانس جدید در ایران را متوقف کند.در همین رابطه یک منبع آگاه اظهار کرد: ایران ۱۲۰ روز زمان دارد تا نقش CNPC در پارس جنوبی را بازبینی کند و تصمیم بگیرد که این شرکت چینی را به عنوان یک سرمایهگذار خاموش نگه دارد یا قرارداد را لغو کند.مسئولان وزارت نفت به هنگام امضای قرارداد با توتال وعده داده بودند که توتال به هیچ وجه حتی در صورت بازگشت تحریمهای آمریکا هم ایران را ترک نخواهد کرد؛ اما این شرکت فرانسوی با خروج فوری از ایران در سال جاری با خروج آمریکا از برجام، زنگنه را سنگ روی یخ کرد.مسئولان دولت به جای پذیرش اشتباه خود در خوشبینی به شرکتهای خارجی برای توسعه میادین نفت و گاز کشورمان، با اعتماد به نفس از این سخن گفتند که با خروج توتال از فاز 11 پارس جنوبی مشکلی پیش نمیآید زیرا آنها هوشمندانه به گونهای قرارداد را منعقد کردهاند که با خروج توتال، شرکت چینی جانشین آن خواهد شد.
به عنوان مثال حسن روحانی 13 آذرماه در جمع دانشجویان در مورد انتقادات نسبت به انعقاد قراردادهای نفتی با شرکت توتال و خروج این شرکت از کشور بعد از خروج آمریکا از برجام، گفت: وزیر نفت بلد بود چگونه با توتال قرارداد ببندد. یک شرکت چینی هم در کنار توتال بود که امروز با خروج توتال کار را به دست گرفته است!
اما هنوز یک هفته از این سخنان روحانی نگذشته بود که شرکت چینی هم اعلام کرد به علت تحریمهای آمریکا از پروژه فاز 11 پارس جنوبی خارج خواهد شد.
سوالی که مطرح میشود این است که آیا راه برای بازگشت شرکتهای خارجی برای حضور در صنعت نفت ایران هموار خواهد بود؟ شرکتهایی که پیش از تحریمها مصرانه پای میز مذاکره مینشستند و اکنون تحت فشار آمریکا زیر قرارداد خود میزنند.
متأسفانه دولت روحانی در دو سال ابتدای دولت خود، کشور را معطل امضای برجام کرد و سه سال بعدی هم وعده حضور شرکتهای بزرگ غربی در پروژههای کشور را داد، اما با خروج یکجانبه آمریکا از برجام و بیخاصیت شدن آن، همه آن وعدهها رنگ باخت. این در حالی است که نیروها و شرکتهای داخلی میتوانستند بسیاری از این پروژهها را انجام دهند.
در همین رابطه، اوایل آذرماه رئیس انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت ایران (استصنا) اظهار کرد: «در دیدار با رئیسجمهوری مطرح کردیم که میتوانیم جایگزین شرکت توتال در فاز ۱۱ پارس جنوبی شویم».
رضا خیامیان خاطرنشان کرد: «طی دیدار با رئیسجمهور مطرح کردیم که درباره خروج شرکتهای خارجی یا توتال از ایران صحبت نکنید و درعوض تمرکز سرمایهگذاری خود را برای بها دادن و ارتقای بخش داخلی متمرکز کنید؛ چرا که ما آمادهایم تا توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی را که قرار بود توسط توتال رقم بخورد، با تقسیم کردن به ۱۰۰ بخش کوچک، توسعه داده و طی این روند، با شرکتهای کوچک و متوسط اروپایی همراه شویم چرا که این شرکتها از همکاری با ایران استقبال میکنند».