kayhan.ir

کد خبر: ۱۴۰۴۶۳
تاریخ انتشار : ۰۲ شهريور ۱۳۹۷ - ۲۲:۱۳
در ادامه سیاست‌های آزمون و خطای بانک مرکزی

نرخ دلار پس از حذف دو روزه از سامانه سنا دوباره برگشت!

پس از عقب‌نشینی دولت از سیاست‌های ارزی خود طی ماه‌های اخیر، نرخ دلار که از سامانه سنا (وابسته به بانک مرکزی) در هفته گذشته حذف شده بود، مجددا روی سایت این سامانه قرار گرفت!


گروه اقتصادی-

تاکنون بارها در خصوص تصمیمات غیرکارشناسی و خلق‌الساعه دولت (خصوصا بانک مرکزی) نوشته‌ایم، از عقب‌نشینی این بانک از کاهش نرخ سود تا عقب‌نشینی دیگر دولت در حوزه تک نرخی شدن ارز، اما این بار اتفاق دیگری رخ داده که بیش از غیرکارشناسی بودن آن، عجیب و غریب به نظر می‌رسد.
بانک مرکزی یکشنبه هفته گذشته متوسط قیمت دلار که به همراه چند ارز دیگر در سامانه نظام ارزی (سنا) به طور روزانه اعلام می‌شد، در سامانه حذف کرد تا سومین رقم نرخ ارز (که مشخص نبود اصلا به چه دلیلی به وجود آمده بود) از چرخه ارقام مختلف ارزی حذف شود.
با این حال از یکم شهریور ماه مجددا نرخ دلار در سامانه سنا درج شد تا پس از یک وقفه چند روزه، دوباره به جمع نرخ‌های ارز موجود بپیوندد. البته آنطور که خبرگزاری مهر گزارش داده، برگشت دلار با تغییر نرخ نیز همراه بوده است. در حالی تا پیش از این متوسط نرخی که برای خرید و فروش دلار در سنا اعلام می‌شد، حدود هشت تا ۹ هزار تومان و گاهی اندکی کمتر و یا بیشتر بود که برگشت دلار با نرخ هشت هزار و 411 تومانی خرید و ۱۰ هزار و ۴۸۰ تومانی برای فروش همراه شده است.  
البته در آخرین آماری که تا زمان نگارش این گزارش در سامانه سنا ثبت شده، هر دو نرخ خرید و فروش دلار به زیر 10 هزار تومان رسیده است.  
در همین راستا، چندی پیش محمد لاهوتی، عضو اتاق بازرگانی ایران در گفت‌وگو با کیهان گفته بود: «ما قرار بود با بازار ثانویه، دو نرخ داشته باشیم، ولی الان بازارِ سه نرخی و بعضا چهار نرخی داریم! در حال حاضر، کالاهای رسمی ارز چهار هزار و 200 تومانی دریافت می‌کنند، سامانه نیما نرخ هشت هزار و 200 تومانی داشته و صرافی‌ها هم نرخی از 10 هزار و 200 تومان به بالا دارند؛ ضمن اینکه یک نرخ سامانه سنا هم داریم که بین نیما و صرافی‌هاست و نمی‌دانیم این چه نرخی است!»
البته آنطور که خبرگزاری ایسنا گزارش داده؛ سامانه سنا، سامانه نظارت ارزی است که میانگین نرخ انواع ارز به صورت ساعتی و روزانه در آن ثبت می‌شود؛ به طوری که نرخ‌های اعلام شده در این سامانه بیانگر میانگین وزنی نرخ خرید و فروش ارز بر مبنای معاملات ثبت شده در سامانه توسط صرافی‌های مجاز کشور است.
آنچه در این میان از اهمیت خاصی برخوردار است، این نیست که چرا نرخ دلار از سامانه حذف شده یا اینکه چرا برگردانده می شود، بلکه تصمیمات عجیب و غریب دولتمردانی است که تصمیمات آن‌ها هیچ ثباتی نداشته و چه در سطح خرد و چه در سطح کلان، تصمیمات ناپایدار زیادی گرفته می‌شود.
تورم بازار ثانویه از همین حالا شروع شده است
در همین راستا، سرپرست اسبق وزارت اقتصاد با بیان این‌که تورم ناشی از ایجاد بازار ثانویه ارز از همین حالا آغاز شده است، اظهار داشت: در حوزه‌های مربوط به اقلامی مانند لبنیات، فولاد، میلگرد، پروفیل، چوب و بسیاری دیگر از اقلام واسطه‌ای قیمت‌ها دو برابر شده است.
حسین صمصامی در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا، با بیان این‌که نرخ تعیین شده در بازار ثانویه ارز اگر نرخ مناسبی بود، نباید این قدر بی‌ثباتی و تورم ایجاد می‌کرد، گفت: ما وارد یک مارپیچ نرخ ارز شده‌ایم؛ به این معنا که قیمت‌ها بالا می‌رود تا خود را با نرخ ارز تعیین شده تطبیق دهد و از آن طرف  دوباره شرایطی ایجاد می‌شود که به خاطر گرانی‌ها نرخ ارز بالا برود. همه اینها هم به خاطر این است که ما یک بازار جعلی ارز درست کرده‌ایم تا نرخ ارز بازار آزاد را بر نرخ ارز قالب کنیم.
وی با بیان این‌که در بازار ثانویه ارز کماکان سفته‌بازی‌ها و دلال‌بازی‌ها ادامه دارد، افزود: تا زمانی که افراد نا اهل و ناپاک بازار ارز را در اختیار داشته باشند و به دنبال منافع شخصی خودشان باشند، این وضعیت ادامه دارد و به هیچ عنوان به این که بازار آزاد باشد یا دولتی، ارتباطی ندارد. در همین بازار ثانویه ارز چند صراف تمام خرید و فروش ارز را انجام می‌دهند و سودهای کلان به جیب می‌زنند.
این اقتصاددان با پیش‌بینی وضعیت تورمی در ماه‌های آینده اضافه کرد: تا سه چهار ماه آینده یک موج تورمی شدید ایجاد می‌شود که از آن طرف دولت هم نمی‌تواند آن را جبران کند؛ چرا که اساسا نه قدرت و نه منابع آن را دارد و نه اطلاعات کافی دارد که بداند کدام اقشار را چقدر باید تقویت کند.