فایننشال تایمز:
صنعت انرژی ایران هدف اصلی تحریمهای احتمالی آمریکاست
روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز طی گزارشی نوشت: صنعت انرژی ایران، هدف اصلی تحریمهای احتمالی دولت آمریکا قرار دارد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از فایننشال تایمز، زمانی که علیرضا صادقآبادی، معاون وزیر نفت ایران از بزرگترین پالایشگاه نفت این کشور بازدید میکرد، وی یک پیام آشکار را به دشمنان ایران مخابره کرد. او گفت، حتی اگر ترامپ مجددا ایران را تحریم کند، ایران همچون ابتدای دهه جاری با کمبود شدید بنزین مواجه نخواهد شد.
مقامات ایرانی پالایشگاه ستاره خلیجفارس را یکی از نمونههای پیشرفت صنعت نفت ایران بعد از اجرای توافق برجام میدانند. اما اگر ترامپ تهدید خود مبنی بر خروج از برجام را عملی کند، بخشی که بیشترین آسیب را خواهد دید، مهمترین صنعت ایران یعنی صنعت انرژی است.
به گفته ایمان ناصری، تحلیلگر موسسه افجیای: «بخش انرژی هدف اصلی (اقدامات ترامپ) است.» وی افزود: «هرگونه خروج آمریکا از برجام یا وضع مجدد تحریمها ابتدا به صادرات نفت ایران و در درازمدت به ظرفیتهای پالایشگاهی و تولید آینده این کشور آسیب خواهد زد.»
ناصری اضافه کرد، هرچند پروژه ستاره خلیجفارس پیشرفت داشته، اما دیگر برنامههای نوسازی همچنان متوقف هستند.
این پالایشگاه پس از سرمایهگذاری 4 میلیارد یورویی اکنون قادر به تولید روزانه 16 میلیون لیتر بنزین است که قرار است این رقم در طی چند سال آینده به 22 میلیون لیتر برسد.
بر اساس این گزارش، 8 سال پیش در اوج تحریمها، تجارتخانههای بزرگی همچون ویتول، ترافیگورا و گلنکور، فروش بنزین به ایران را متوقف کردند و تهران ناگزیر شد مجتمعهای پتروشیمی را به مجتمعهای تولید بنزین کم کیفیت تبدیل کند. نتیجه این اقدام آلودگی هوای شهرهای بزرگ و آسیب دیدن موتور خودروها بود. کیفیت بنزین مصرفی در ایران که بیش از 90 درصد آن در داخل تولید میشود، قابل قبول است.
اما اگر آمریکا تحریمهای جدیدی علیه ایران به اجرا بگذارد چالش اصلی حکومت ایران حفظ دستاوردهای حوزه انرژی خواهد بود. بزرگترین سرمایهگذاری خارجی بعد از برجام در ایران در بخش هیدروکربنی ایران صورت گرفته و شرکت توتال قراردادی 4/8 میلیارد دلاری برای توسعه میدان گازی پارس جنوبی به امضا رسانده است. توسعه این میدان نقشی محوری در برنامههای انرژی و صنعتی ایران دارد. اما اگر شرکتهای خارجی در معرض ریسک اقدامات تنبیهی دولت آمریکا قرار بگیرند، این پروژه نیز در معرض خطر قرار خواهد گرفت.
ریچارد نفیو، تحلیلگر مرکز سیاستهای جهانی انرژی در دانشگاه کلمبیا معتقد است: ژاپن و کره جنوبی هم احتمالا با سیاست جدید آمریکا علیه ایران همراهی خواهند کرد، اما عامل مختلکننده تحریمها، چین خواهد بود.
آنها از برجام حمایت میکنند و اعتقادی به کنار گذاشتن آن ندارند. اگر چینیها با تحریمهای جدید آمریکا همراهی نکنند، ممکن است مفر بزرگی برای ایران در برنامه تحریمهای ترامپ ایجاد کنند.