kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۸۰۷۲
تاریخ انتشار : ۱۰ آبان ۱۳۹۶ - ۲۱:۳۸
علی رغم وعده دولت رخ داد

بانک جهانی: شرایط کسب و کار ایران در ۲ سال اخیر بدتر شد

در حالی که بهبود شرایط کسب و کار از شعار‌های دولت حسن روحانی بود، آمارهای بانک جهانی از بدتر شدن وضعیت این شاخص در دو سال اخیر حکایت می‌کند.

 

به گزارش تسنیم، بانک جهانی در تازه‌ترین گزارش خود موسوم به «گزارش فضای کسب و کار 2018» به مقایسه 190 کشور جهان از نظر سهولت فعالیت‌های اقتصادی و وضعیت فضای کسب و کار آنها پرداخته است.
بر اساس ارزیابی این نهاد بین‌المللی که بر پایه آمار مربوط به یک‌ساله منتهی به ژوئن 2017 (خرداد 96) تهیه شده است فضای کسب و کار در ایران  بدتر شده است.
بر اساس گزارش بانک جهانی ایران امسال در شاخص کلی فضای کسب و کار نمره 56/48 را بدست آورده که اندکی نسبت به سال قبل کاهش داشته است. ایران در گزارش سال قبل این سازمان نمره  57/26 را بدست آورده بود. بر این اساس فضای کسب و کار در ایران بدتر شده است.
شاخص کلی فضای کسب و کار بر پایه 10 شاخص کوچکتر با عناوین آغاز کسب و کار،کسب مجوز، ثبت دارایی‌ها، کسب اعتبارات، حمایت از سرمایه‌گذاری، مالیات، تجارت، اجرای قراردادها و ورشکستگی و دریافت انرژی برق محاسبه می‌شود. این شاخص در واقع نشان‌دهنده سهولت و مناسب بودن هرکشور برای انجام فعالیت‌های اقتصادی و تجاری است.
هر چه نمره کشوری در شاخص کلی فضای کسب و کار بیشتر باشد دلالت بر شرایط بهتر کسب و کار در آن کشور دارد.اما ایران در رده‌بندی جهانی فضای کسب و کار میان 190 کشور در رده 124 جهان قرار گرفته است که نسبت به سال قبل چهار پله نزول داشته است. در گزارش سال گذشته بانک جهانی رتبه جهانی ایران از نظر فضای کسب و کار 120 اعلام شده بود. ایران در سال قبل نیز در این رده‌بندی دو پله نزول را تجربه کرده و از رتبه 118 به رتبه 120 تنزل کرده بود.
در بین کشورهای جهان هم نیوزیلند با نمره 86/55 رتبه نخست از نظر فضای کسب و کار را به خود اختصاص داده است و سنگاپور و دانمارک به‌ترتیب رتبه‌های دوم و سوم را از این نظر به خود اختصاص داده‌ و کشور آفریقایی سومالی نیز با نمره 19/98 در رتبه آخر قرار گرفته است.
گفتنی است، بهبود شرایط کسب و کار، یکی از وعده‌های حسن روحانی در انتخابات یازدهم ریاست‌جمهوری بود که هرچند در سال‌هایی از دولت یازدهم این شاخص بهبود یافت اما دوباره وضعیت این شاخص رو به بدتر شدن رفته است. با این وجود درباره بهبود این شاخص در سال‌های 2015 و 2016 تردید‌های اساسی وجود دارد.
آمار‌های پایش مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی (محیط کسب‌وکار ایران) حاکی از بدتر شدن وضعیت محیط کسب‌وکار بوده و رتبه ایران بر اساس شاخص رقابت‌پذیری (که هرچقدر رقم بالاتری باشد حاکی از بدتر وضع کسب و کار می‌باشد) از سال 1392 افزایش یافته یا به عبارت دیگر، بدتر شده است. این شاخص، شاخص جامع بوده و توسط مجمع جهانی اقتصاد اندازه‌گیری می‌شود.اگرچه رتبه ایران در شاخص سهولت کسب‌وکار از 152 در سال 2014 به 120 در سال 2017 رسید اما بررسی دقیق نشان می‌دهد این تغییر رتبه ناشی از تغییر واقعی در شرایط نبوده و به دلایل دیگری کاهش یافته و در سال مذکور از 152 به 117 رسیده است. دلایل این کاهش عبارت از: بازنگری داده‌ها و تغییر روش محاسبه شاخص بوده است.
در همین راستا، برخی کارشناسان هم معتقدند وضعیت کسب و کار ایران عملا به سوی بدتر شدن رفته و بهبودی خاصی در این مدت به وجود نیامده است، چنانچه چندی پیش وحید شقاقی شهری، اقتصاددان، گفته بود: «ارتقای محیط کسب و کار یکی از شعارهای دولت یازدهم بود که هنوز با وجود گذشت چهار سال روی زمین مانده است.»
در هر حال، با انتشار آمار‌های جدید بانک جهانی، هیچ تردیدی در بدتر شدن این شاخص حداقل در دو سال اخیر نمی‌توان کرد.