kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۶۸۳۲
تاریخ انتشار : ۲۶ مهر ۱۳۹۶ - ۲۰:۵۶
رهبر جبهه خلق برای آزادی فلسطین در گفت‌وگو با کیهان:

فتح و حماس چرا آشتی کردند؟



آشتی فتح و حماس، از جمله رویدادهایی است که طی روزهای گذشته رسانه‌ها به آن پرداخته‌اند. این آشتی اگرچه سابقه داشت اما خوب یا بد، با سرنوشت ملت فلسطین ارتباط مستقیمی دارد. هدف اعلامی از این آشتی وحدت گروه‌های فلسطینی عنوان شده و تاکنون نیز چندین بار توافق آشتی میان این دو گروه فلسطینی به امضا رسیده است اما به دلیل اختلافات درونی و دخالت بازیگران فرامنطقه‌ای این توافق‌ها هیچگاه به نتیجه نرسیده است. اما این بار به ظاهر هم که شده و با توجه به وضعیت فاجعه‌بار غزه که ناشی از 10 سال محاصره ظالمانه است و همچنین فشارهای غربی‌ها و رژیم صهیونیستی به تشکیلات خودگردان فلسطین، طرفین در پای‌بندی به توافقشان جدی هستند. هر چند که تجربه نشان داده تحولات فلسطین به گونه‌ای است که هیچ کس حتی روز بعد را در این منطقه حساس و استراتژیک نمی‌تواند پیش‌بینی کند.
سرویس خارجی کیهان در این باره گفت‌وگویی با «مروان عبدالعال» از رهبران جبهه خلق برای آزادی فلسطین انجام داده که پیش‌روی شماست.

* علت امضای توافقنامه صلح بین حماس و فتح چه بود در حالی که این دو جنبش ده سال کشمکش داشتند؟
- اقدام حماس نه یک توافقنامه صلح بلکه یک مصالحه با فتح بود و مصالحه کمترین خواسته فلسطینیان است. اما مسئله مهم نفس مصالحه نیست بلکه نتایج پس از مصالحه است که نوعی آزمایش برای دو گروه به شمار می‌رود. گروهی که مصالحه را به عنوان خواسته مردمی و ملی برای رفع محاصره و بازگرداندن وحدت ملی و ایجاد طرح ملی فلسطینی مقاومت برای آزادی سرزمین‌های اشغال شده قلمداد می‌کنند و گروهی که مصالحه را برای پاکسازی روند شکست خورده سازش و نجات طرح صهیونیستی و حتی بهره‌برداری از فشارهای انسانی جهت بدست آوردن منافع سیاسی و در رأس آن سلاح مقاومت می‌دانند همچنین نباید فراموش کنیم که این مصالحه زمانی مطرح شد که طرف‌های درگیر دچار بحران‌های داخلی بودند و در عرصه منطقه‌ای تغییراتی به وجود آمده و حامیان انقلاب‌های اپوزیسیونی از بین رفته‌اند و گروه‌ها به دنبال خروج از بحران برای حفظ موجودیت و نقش خود بودند. معنای این سخن آن است که انگیزه اصلی چنین مصالحه‌ای می‌تواند منافع موقت گروه‌های درگیر باشد اما پذیرش خواسته مصالحه کنندگان ما را قادر خواهد ساخت که شرایط پس از مصالحه را نپذیریم؟
ما اهدافی برای خود داریم اما دیگران نیز اهدافی دارند. هدف دولت ترامپ حل و فصل کامل و همه جانبه مسئله فلسطین و حل مسائل منطقه با مشارکت برخی کشورهای عربی از طریق عادی‌سازی روابط با اسرائیل و حمایت مالی از این رژیم است. براساس این هدف، حقوق فلسطینیان در چارچوب نظام کنفدرالی و ایجاد نقاط قرنطینه‌ای نژادی حل و فصل خواهد شد. در چنین حالتی هیچ دولت فلسطینی مستقل دارای حاکمیت تشکیل نخواهد شد.
* آیا این مصالحه نیز مثل گذشته منجر به شکست خواهد شد؟
- این امر ربطی به مصالحه ندارد بلکه به مرحله بعد از مصالحه بستگی دارد که اگر هدف از آن، ایجاد شبه دولت فلسطینی در باقیمانده کرانه غربی و غزه و همراه با به رسمیت شناختن دولت یهودی باشد، در آن صورت این مصالحه صرفاً یک مصالحه موقت برای حل مسائل انسانی و بهبود وضعیت برق و مسائل بهداشتی و... خواهد بود. اما اگر نتیجه این مصالحه درخواست عقب‌نشینی مقاومت باشد، اوضاع به هم خواهد خورد. خصوصاً که ما در برابر رژیم اشغالگر تا بن دندان مسلح و دارای قدرت شهرک‌سازی قرار داریم. فکر نمی‌کنم کسی از گروه‌های مقاومت با این خواسته موافقت کند، بلکه خواسته اصلی آنان پایان اشغالگری است.
* به نظر شما آیا حماس با شروطی موافقت می‌کند که منجر به زمین گذاشتن سلاحش شود؟
- به نظرم حماس خواستار به تعویق افتادن این موضوع شده، این موضوع پس از مطرح شدن مصالحه و از طریق اقداماتی نظیر تجمیع دستگاه‌های امنیتی، بازگشت کارمندان به سر کارشان، گشایش گذرگاه‌ها و تقویت و تثبیت فعالیت‌های دولت سپس اجرای انتخاباتی که تعیین‌کننده سیاست‌های دولت خواهد بود.
به تعویق افتادن این موضوع به معنی پایان مسئله نیست، اما همچنان آتش زیرخاکستر خواهد بود و رژیم صهیونیستی و همراهان آن دست به راهزنی سیاسی و شاید برهم‌زدن این مصالحه بزنند، چون هدف اول و آخر این رژیم سلب حق مقاومت و خلع سلاح کردن آن است.
* به نظر شما آینده‌نگری حماس در امضای این توافقنامه چه بوده و آیا فکر می‌کنید توان حماس تضعیف خواهد شد؟
- این سؤال یک نوع آینده‌نگری و یک نگاه کلان استراتژیک به مقاومت و نه فقط جریان حماس است، چون عملاً ثابت شده که طرح امپریالیستی صهیونیستی ارتجاعی به تمامیت ملی فلسطین و از جمله جبهه مقاومت احتیاج دارد و بدون این تمامیت و نگاه کلی، ما حتی یک گام هم فراتر نخواهیم رفت. حماس با همراهی با این کلیت فلسطینی مقاوم پیش خواهد رفت و بدون آن تضعیف خواهد شد، چون اعتمادی را که از آن کسب کرده از دست خواهد داد.
* به نظر شما آیا امضای توافقنامه به معنی کم‌رنگ شدن نقش آرمان فلسطینی است و سرنوشت مردم فلسطین بعد از این توافقنامه چه خواهد شد؟
- این امر بستگی به نحوه انجام توافقنامه و توانایی ایجاد طرح ملی مقاوم دارد و اینکه بتواند به انشقاق و جدایی از هم پایان دهد نه این که به دنبال تقسیم قدرت باشد، اینکه موجب مشارکت ملی شود و نه به دنبال شراکت در تقسیم سهمیه پست‌های حکومتی باشد و اینکه بتواند فرصت مصالحه را به عرصه ایجاد وحدت ملی حقیقی برای مقابله با طرح بزرگ نابودی آرمان فلسطین که دشمنان برای آن تلاش می‌کنند تبدیل نماید.