بعد از رنو
توتال: با تحریمهای جدید از ایران میرویم
رئیستوتال با اما و اگرهای زیاد درباره توسعه فاز ۱۱ گاز پارس جنوبی اعلام کرد: اگر تحریمهای آمریکا قوانینی داشته باشد که ما را مجبور به عقبنشینی کند ما مجبوریم تبعیت کنیم در مجموع اگر بتوانیم انجام میدهیم و اگر نتوانیم متوقف میکنیم.
به گزارش فارس به نقل از رویترز، در صورتی که آمریکا تصمیم بگیرد تحریمهای یکجانبه علیه ایران اعمال کند، شرکت فرانسوی توتال تلاش خواهد کرد تا پروژه گازی خود را با ایران به پیش ببرد.
پاتریک پویانه رئیس توتال در مصاحبهای با «اینترنشنال اویل دیلی» اعلام کرد این شرکت عواقب تصمیم ترامپ را بررسی خواهد کرد و اگر قوانینی مبنی بر اجبار و عقبنشینی از اجرای قرارداد با ایران وجود داشته باشد، مجبوریم تبعیت کنیم.پویانه در مصاحبهای که روز سهشنبه منتشر شده گفته است: اگر اتحادیه اروپا، چین و روسیه بخواهند که توافق هستهای ایران اجرایی شود، مفهوم آن این است که آمریکا مجبور به اعمال تحریمهای یکجانبه خواهد شد.
وی همچنین اضافه کرد: با وجود این ما در طرف خودمان تلاش خواهیم کرد تا بتوانیم این پروژه گازی با ایران را ادامه بدهیم و این اولویت ما خواهد بود.
هفته گذشته ترامپ رئیسجمهور آمریکا رسماً اعلام کرد که قبول ندارد ایران به تعهدات خود در قبال توافقات هستهای عمل کرده است و لازم است این توافق دوباره بررسی شود. وی هشدار داد که احتمال دارد درنهایت به این توافق پایان دهد. کنگره در حال حاضر دو ماه فرصت دارد که درباره اعمال تحریمهای جدید تصمیم بگیرد.
پویانه گفت: در حال حاضر شرکت توتال گزینهها را سبک سنگین میکند و همه چیز بستگی به کنگره آمریکا دارد که درباره تحریمها چه تصمیمی میگیرد و چه نوع تحریمی را اعمال میکند.
براساس این گزارش، شرکت فرانسوی توتال نخستین شرکت نفتی غربی بود که با ایران برای توسعه گاز فاز 11 پارس جنوبی قرارداد امضا کرد که بزرگترین میدان گازی جهان محسوب میشود. توتال 5 میلیارد دلار سرمایهگذاری میکند و سهم 50/1 درصدی از سرمایهگذاری را دارد.
پویانه همچنین گفت: ما قراردادی را در ایران امضا کردهایم، اگر بتوانیم پیش برویم، پیش خواهیم رفت، اگر نتوانیم، متوقف خواهیم کرد.
وی همچنین اضافه کرد: در این پروژه ریسک مالی برای توتال به خاطر وضعیت فعلی کم است، چرا که قرار است ما تصمیم سرمایهگذاری برای این پروژه را تا آخر امسال نهایی کنیم. ما مناقصاتی را برگزار کردهایم و بنا داریم قراردادهایی را تا آخر امسال منعقد کنیم، بنابراین همه چیز از نظر تقویمی درست پیش میرود.پویانه تصریح کرد که ما باید در این پروژه تا پایان امسال و پس از تصمیم کنگره به تصمیم روشنی برسیم.
گفتنی است، هفته گذشته مدیر ارشد اجرایی گروه رنو هم از تعلیق تجارت با ایران در صورت غیرممکن شدن تجارت با ایران خبر داده بود.کارلوس گوسن، گفته است که «اگر ما نتوانیم آنجا بدون درنگ فعالیت کنیم پس برای یک سال، دو یا سه سال در آنجا فعالیت میکنیم، زیرا من فکر نمیکنم که این موقعیتی باشد که برای همیشه ادامه یابد.»
متأسفانه در حالی فرانسویها به راحتی از احتمال تعلیق فعالیتشان در ایران میگویند که دولت روحانی از زمان اجرای برجام، امتیازات ویژهای برای شرکتهای فرانسوی – حتی آنهایی که در ایران بدسابقه هستند- تدارک دیدهاند.
این امتیازات تا جایی پیش رفت که دبیر انجمن واردکنندگان خودرو اظهار کرد «ریتم مسئولان خودرویی کشور با فرانسویها تنظیم میشود» و رئیساین انجمن هم گفت که «فرانسویها به کمک مسئولان داخلی در حال مهندسی بازار خودروی ایران هستند.»
اما بعد از آن همه امتیازات فرانسویها در قرارداد با ایران، حالا به فاصله کوتاهی از اظهارات مسئولان رنو برای خودروسازی کشور، حالا یک شرکت فرانسوی دیگر هم برای نفت ایران شرط میگذارد و از احتمال توقف فعالیتش در ایران سخن میگوید.
منتقدان از همان ابتدا گفتند که این شرکتها بدسابقهاند و در زمان تحریم، کشور را تنها میگذارند، اما دولت مدعی بود قرارداد با شرکتهای خارجی مانع بازگشت تحریمها خواهد شد. حالا پیداست که نه تنها شرکتهای آمریکایی، که شرکتهای اروپایی هم در صورت برگشت تحریمها، ایران را ترک خواهند کرد.