kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۳۱۹۶
تاریخ انتشار : ۱۳ شهريور ۱۳۹۶ - ۲۰:۴۸
کدخدایی در گفت‌وگو با کیهان:

اشکالات اجرایی قانون بانکداری بدون ربا به شورای نگهبان ارتباطی ندارد

سخنگوی شورای نگهبان به اظهارات سخنگوی دولت درباره نظارت فقهای شورای نگهبان بر عملیات اجرایی بانکداری بدون ربا واکنش نشان داد.


عباسعلی کدخدایی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی کیهان اظهار داشت: شورای نگهبان قانون عملیات بانکداری بدون ربا را تأیید کرده است ولی اگر اشکالاتی در نحوه اجرای این قانون وجود دارد، این اشکالات به شورای نگهبان ارتباطی ندارد.
گفتنی است، سخنگوی دولت مدتی پیش در واکنش به سوالی درباره برخی انتقادات فقها نسبت به عملیات بانکی و ربوی دانستن آن، گفته بود: از فقهای محترم یاد می‌کنیم و تأسی می‌کنیم با احترام و تواضع به حضور همه آنها، برای ما فقهای شورای نگهبان ملاک اقدام‌مان خواهند بود ... یکی از وظایف شورای نگهبان، بررسی و مقایسه با قانون اساسی و شرع مقدس است، بنابراین اگر مغایرتی وجود داشته باشد حتما شورای نگهبان آنها را رد می‌کند.
در همین رابطه عضو شورای فقهی بانک مرکزی در گفت‌وگو با فارس در خصوص سطح نظارت شورای نگهبان بر سیستم بانکی، اظهار داشت: در بحث بانکداری بدون ربا چهار مرحله داریم که یک مرحله آن تصویب قانون عملیات بانکی بدون ربا در مجلس است که در سال 62 به تصویب مجلس رسیده و شورای نگهبان آن را بررسی و تایید کرده است.
سیدعباس موسویان گفت: آیین‌نامه‌های قانون توسط بانک مرکزی تهیه و در هیئت دولت بررسی و در هیئت دولت هم تایید و تصویب می‌شود و اصلا به شورای نگهبان نمی‌رود.
وی با اشاره به تدوین دستورالعمل‌های اجرایی در مرحله سوم، تصریح کرد: دستورالعمل‌های اجرایی بانکی در بانک مرکزی تدوین و در شورای پول و اعتبار به تصویب می‌رسد و دیگر به هیئت دولت هم نمی‌رود.
عضو شورای فقهی‌(غیررسمی) بانک مرکزی ادامه داد: مرحله چهارم، تدوین قراردادهای فی‌مابین بانک و مشتری است.
 این قراردادها قبلا توسط بانک‌ها تهیه می‌شد و در سال‌های اخیر توسط بانک مرکزی تهیه می‌شود و قراردادهای نمونه در شورای پول و اعتبار مطرح و تصویب می‌شود، بنابراین این بخش از مصوبات هم به شورای نگهبان نمی‌رود.
موسویان گفت: مرحله چهارم که مرحله اجرا و عمل است، قراردادهای تدوین شده اجرایی می‌شود. در این مرحله هم شورای نگهبان هیچ نظارتی بر اجرای این قراردادها ندارد و اساسا چنین وظیفه‌ای برای شورای نگهبان در قانون اساسی و دیگر قوانین تعریف نشده است.
وی افزود: طی 34 سال حتی یک مورد وجود نداشته که شورای نگهبان یکی از قراردادهای نمونه بانک‌ها و یا دستورالعمل‌های تدوین شده از سوی بانک مرکزی را مورد نقد قرار دهد.
عضو شورای فقهی‌(غیررسمی) بانک مرکزی با اشاره به تکرار این جمله که «مراجع تقلید قانون عملیات بانکی بدون ربا را تایید کرده‌اند»، گفت: بله، مراجع تقلید این قانون را که مورد تایید فقهای شورای نگهبان است، تایید کرده‌اند اما مراحل بعدی را که بحث آیین‌نامه‌ها، دستورالعمل‌ها و قراردادهاست، نه مراجع تقلید تایید کرده‌اند و نه فقهای شورای نگهبان.
موسویان ادامه داد: اگر مراجع تقلید به نظام بانکی انتقاد می‌کنند، به قراردادهایی است که در نظام بانکی اجرا می‌شود.
وی خاطرنشان کرد: خوشبختانه در قانون برنامه ششم توسعه بحث شورای فقهی به عنوان یکی از ارکان بانک مرکزی دیده شده و این شورای فقهی افزون بر اینکه به بخشنامه‌های بانک مرکزی اعم از آیین‌نامه‌ها و قراردادهای نمونه نظارت می‌کند، باید نسبت به اجرای صحیح معاملات در نظام بانکی هم نظارت کند.
موسویان گفت: اما هنوز این بخش از قانون برنامه ششم هماند بسیاری از دیگر بندهای آن، باوجود گذشت 6 ماه از ابلاغ عملیاتی نشده و شورای فقهی‌(رسمی) بانک مرکزی که مصوبات آن لازم‌الاجرا باشد، تشکیل نشده است.