گزارشهای بینالمللی نشان میدهد
بازگشت عواقب جنگ قیمت نفت به عربستان
در حالی که عربستان طی 3 سال گذشته با استراتژی کاهش قیمت نفت به جنگ پنهان با ایران پرداخته است، هم اینک خود را قربانی این جنگ قیمتی میبیند.
سرویس اقتصادی-
گزارشهای بینالمللی نشان میدهد کاهش قیمت نفت در ماههای گذشته رشد اقتصاد نفتی عربستان را به صفر نزدیک کرده و این کشور صادرات نفت به آمریکا را هم کاهش داده است.
مهرماه 93 بود که همزمان با آغاز سقوط آزاد قیمت جهانی طلای سیاه در بازار جهانی نفت، عربستان سعودی در ائتلاف با آمریکا شعله جنگ کاهش قیمت نفت در بازارهای آسیایی را روشن کرد و سعودیها نفت خود را یک دلار ارزانتر به مشتریان عرضه کردند.
این رقابت یکسال بعد شکل آشکارتری به خود گرفت و با ورود جدیتر ایران به بازارهای بینالمللی، جنگ قیمتی با ارائه تخفیف به مشتریان، وارد مرحله جدیدی شد. این روند ادامه پیدا کرد و عربستان با افزایش میزان تولید خود به بیش از 10 میلیون بشکه در روز، تلاش کرد تا از یک سو بازار را در اختیار بگیرد و از سوی دیگر همراستا با سیاستهای واشنگتن، ایران را از درآمدهای نفتی قابل توجه محروم کند. هر چند مسئولان نفتی عربستان، این افزایش تولید و کاهش قیمت را با هدف مقابله با تولید نفت شل در آمریکا توجیه میکردند، اما همان زمان هم کارشناسان اعتقاد داشتند یک هدف عمده مشترک میان عربستان و آمریکا، ایجاد فشار بر ایران بوده است.
در پی این اتفاقات، قیمت نفت تا حدودی در کانالهای قیمتی پایین زمینگیر شد و عربستان که بعد از قیمت کاهش درآمدهای نفتی، با کسری بودجه و کاهش ذخایر ارزی مواجه شد، ناچار به توافق اوپک برای کاهش سطح تولید و جلوگیری از کاهش بیشتر قیمتها تن داد.
هر چند که دو هفته پیش، انتشار آمار تولید نفت عربستان نشان داد این کشور توافق اوپک برای کاهش سقف تولید را نقض کرده و حتی این خبر موجب شد قیمت نفت در بازارهای جهانی با کاهش قیمت مواجه شود، اما گزارشهایی که طی چند روز گذشته منتشر شده نشان میدهد تبعات سیاست افزایش تولید و جنگ قیمتی سعودیها دامن آنها را گرفته است.
رشد اقتصادی صفر
در همین رابطه، صندوق بینالمللی پول درباره وضعیت اقتصادی عربستان در سال جاری میلادی پیشبینی کرده است که قیمت پایین نفت امسال سبب شد، رشد پایین اقتصاد عربستان بار دیگر کاهش یابد و به صفر برسد.
به گزارش فارس به نقل از بلومبرگ، صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرد رشد اقتصادی عربستان در سال 2017 به رقم 0/1 درصد کاهش یابد. علت این رشد اقتصادی نزدیک به صفر پایین بودن قیمت نفت در بازار جهانی و اجرای اصلاحات اقتصادی در ساختار دولتی عربستان اعلام شده است.
صندوق بینالمللی پول که پیشتر رشد اقتصادی بخش غیرنفتی این کشور عضو اوپک را هم 2/1 درصد پیشبینی کرده بود، این رقم را در آخرین ارزیابی خود به 1/7 درصد کاهش داد.
هر چند در گزارش صندوق بینالمللی پول آمده است «پایین بودن قیمت نفت در کنار اجرای سیاستهای ریاضت اقتصادی در حال کوچک کردن اقتصاد عربستان است به گونهای که برای نخستینبار از سال 2009 در سه ماهه نخست سال 2017 رشد اقتصادی عربستان منفی شد»، اما از سوی دیگر تأکید شده است که «عربستان باید روند افزایش قیمت حاملهای انرژی را طولانیتر کرده تا خانوارها و شرکتهای حاضر در این کشور فرصت بیشتری برای کنار آمدن با این شرایط را پیدا کنند.»
ظاهرا به همین علت است که سعودیها از روی ناچاری هم که شده، صادرات نفت خود به آمریکا را کاهش دادهاند.
رویترز گزارش داده است، عربستان با عمل به تعهدات خود در توافق اوپک و حمایت از افزایش قیمت نفت در بازار جهانی با کاستن از مازاد عرضه نفت صادرات خود به آمریکا را کاهش داد. در هفته منتهی به روز 14 جولای، عربستان روزانه 524 هزار بشکه نفت به آمریکا صادر کرد که کمترین میزان در 7 سال گذشته محسوب میشود.
بنا به اعلام سازمان اطلاعات انرژی آمریکا طی 4 هفته گذشته نیز عربستان روزانه به طور متوسط 810هزار بشکه نفت به آمریکا صادر کرده است که طی 2/5 سال گذشته کمترین میزان بوده است. در روز 20 ژولای 18 تانکر حامل نفت در حال انتقال نفت عربستان به آمریکا در جهان بودند اما سال گذشته در همین روز 28 تانکر در حال انتقال نفت عربستان به آمریکا شناسایی شده بودند.
به این ترتیب عربستان از یکسو با تبعات کاهش قیمت نفت درگیر است و از دیگر سو ظاهرا به سیاستهای افزایش قیمت در بازار تن داده ولی معلوم نیست این روند تا کی ادامه داشته باشد، چرا که بعید است سعودیها از سیاستهای خود در بازار نفت دست بکشند.