kayhan.ir

کد خبر: ۱۰۷۶۵۵
تاریخ انتشار : ۱۱ تير ۱۳۹۶ - ۱۸:۰۸

یک دهه «صدای بی­صدایان جهان» بودن


شیدا اسلامی
جولاي 2007 مقارن با راه‌­اندازی شبکه 24 ساعته خبری انگلیسی‌­زبان «پرس‌تی‌‌وی»؛ لس‌آنجلس تايمز از این شبکه ماهواره‌­ای جدید جمهوری اسلامی ایران با عنوان شبكه‌­ای که «قرار است به رقابت با بنگاه‌­هاي خبر­پراكني غربي بپردازد و تبليغات آنان را در مورد ايران خنثي كند»، یاد کرد.
شم خبرنگاری کارشناسان لس‌­آنجلس تایمز درست به­ کار افتاده بود. آنها با «آلترناتيو خبري» نامیدن این شبکه، ابراز اميدواري كرده بودند كه پرس‌تی­‌وی به رسانه‌­اي چند­ صدايي تبديل شود و واقعيت­‌ها را همان‌گونه كه هست، منتشر كند.
اظهارنظرهاي متفاوت درباره امپراطوری خبری ایران در منطقه و جهان که با گذشت بیش از دو دهه فعالیت شبکه‌­های رادیویی و تلویزیونی برون­‌مرزی ایران به حدود 30 زبان زنده دنیا؛ با شکل‌گیری شبکه «العالم» به اوج رسیده و حالا با تأسیس یک شبکه تمام وقت انگلیسی­ زبان با عوامل حرفه‌ای و زیرساخت­‌های روزآمد تولید و پخش خبر، تمام قد در عرصه رقابت رسانه­‌های خبری دنیا ظاهر می­‌شد، نشان مي‌داد كه سخن گفتن شفاف و پرده‌برداشتن از رویدادهایی كه رسانه­‌هاي ديگر به آنها نمي‌پردازند، از همان ابتدا چشم‌­اندازي مطمئن برای آینده آن پدید آورده است.
شاید «نشان دادن روی دیگر داستان» مهم‌ترین عاملی بود که ضریب این توفیق را در 10 سالی که از فعالیت پرس‌تی‌­وی می­‌گذرد، به شکل روزافزون ارتقا داده است.
   سرلوحه سیاست­‌های خبری پرس‌تی‌‌وی، پوشش اخباری است که توسط بسیاری از شبکه­‌های بین‌المللی؛ یا پوشش داده نمی­‌شوند یا تحریف می­‌شوند و چهره­‌ای دروغین از آنها نمایش داده می­‌شود.
 یکی از مهم‌­ترین ابزارهای پرس‌تی­‌وی برای آفریدن موقعیت­‌های بدیع در ارائه انحصارشکنانه رویدادها؛ خبرنگاران این شبکه­‌اند که در نقاط بسیاری از دنیا بویژه مناطق خبرخیز و کانون‌های بحران منطقه‌­ای و جهانی حضور دارند.
  رسانه­‌های دیگر، رویدادهای این حوزه‌­ها به ویژه خاورمیانه را آن‌گونه که باید پوشش نمی‌دهند. آنچه نیز می­‌گویند مبتنی بر سیاست‌‌های غرب است.
حال آن که پرس‌تی­‌وی فضایی ایجاد کرده است تا فریاد کسانی را که صدایشان به هیچکس نمی­‌رسد و در فضای عمومی رسانه­‌های مطرح جهان شنیده نمی­‌شود، به گوش دنیا برساند.
   مردم دنیا اصرار دارند پشت پرده داستان‌‌هایی مثل اشغال عراق و افغانستان، ماجرای سوریه و آتش‌افروزی پدیده‌­های تروریستی تکفیری­‌ها، آرایش جدید و استراتژی حرکت قدرت­‌های منطقه­‌ای و جهان در نقاط تنش­‌خیز دنیا و .... آنچه را که در تقابل جبهه گسترده غرب و رژیم صهیونیستی با مقاومت در لبنان و فلسطین و سوریه و یمن و بحرین و ... می­‌گذرد، بدانند اما روایت رسانه­‌های غربی از این جریانات خبری دنیا با واقعیت مطابق نیست و وقتی روی حقیقی داستان و ناگفته­‌های رسانه­‌های دیگر را از پرس‌تی‌­وی می‌­شنوند، جذب آن می­‌شوند.
با این رویکرد؛ رسانه  خبری انگلیسی‌‌زبان ایران، لایه­‌های پنهان خبرها را در مقابل چشم میلیون­‌ها بیننده کالبد‌‌شکافی و جریان‌های خبری مختلفی را که با سناریونویسی ماهرانه به خورد افکار عمومی داده می­‌شوند؛ افشا می­‌کند.
  سانسور گسترده و سکوت مرگبار شبکه‌­ای مثل BBC در مقابل جنایات رژیم صهیونیستی در ماجرای جنگ 22روزه غزه (2009-2008م)، یکی از مصادیق این تلاش‌ها برای سرپوش گذاشتن بر کشتار وسیع و از پیش طراحی شده در غزه بود. انعکاس دقیق و وسیع آنچه در غزه می‌­گذشت مردم انگلیس را به تظاهرات در مقابل ساختمان بنگاه سخن‌­پراکنی بریتانیا کشاند تا به گردانندگان BBC که با هزینه همین مردم تغذیه می­‌شود، اعتراض کنند که انتظار آنها برای نشان دادن واقعیت­‌های دنیا را برآورده نمی­‌کند. آنها واقعیت غزه را از طریق پرس‌تی­‌وی ایرانی می‌دیدند و پرس‌تی­‌وی در این امر موفق‌­تر و صادق­‌تر بود.
 پرس‌تی­‌وی با شکستن بایکوت خبری رویدادهای غزه، نام خود را در بسیاری ازموارد به عنوان منبع خبری رسانه­‌های داخلی و خارجی مطرح ساخت؛  از جمله آن که خبر بکارگیری سلاح‌­های غیرمتعارف، ابتدا توسط این شبکه و طی مصاحبه پزشک نروژی با گزارشگر پرس‌تی‌وی، به سمع و نظر جهانیان رسید.
شدت خشم اسرائیلی­‌ها از انعکاس بی­‌پرده رفتارهای غیر­انسانی صهیونیست­‌ها در غزه توسط شبکه پرس‌تی­‌وی موجب شد دفتر شبکه در غزه، هدف تهاجم این رژیم قرار گرفته و علاوه بر تخریب و به بار آوردن خسارت، دو تن از کارکنان دفتر نیز مجروح شوند.
 همین دست اقدامات روشنگرانه، در 10 سال سپری شده از عمر این رسانه بین‌­المللی، آن را با پرده‌های گوناگونی از سنگ­‌اندازی­‌ها و مانع‌‌تراشی‌ها مواجه ساخته است.
   سازمان نظارت بر رسانه‌هاي بريتانيا (آفکام) پرونده­‌سازی برای پرس‌تی‌­وی را از سال 1389 آغاز و سرانجام مجوز اين شبکه در انگلستان را لغو و در نهايت در تاریخ 30 دی 1390 پخش آن را ممنوع کرد.
 بهانه آفکام برای اینکار، تحت عنوان «نقض استانداردهاي پخش» عنوان شد؛ کما اینکه پيش‌تر نيز در پی پوشش خبري سرکوب تظاهرات مخالفان طرح‌های رياضت‌ اقتصادي در لندن و ديگر شهرهاي انگليس توسط پرس‌تی‌وی، فشار بر این شبکه را افزايش داده بود.
 در واقع؛ پوشش جنگ غزه، بازتاب وسیع حمله نظامیان اسرائیل به کشتی کمک‌­رسانی به غزه، افشای روزانه شمار کشته‌شدگان نظامیان آمریکایی، انگلیسی و ناتو و انعکاس جنایات آنها در عراق و افغانستان در کنار اقداماتی نظیر اطلاع‌­رسانی منتقدانه مراسم پرخرج ازدواج سلطنتی 2011 انگلیس یا پوشش گسترده اعتراضات جنبش وال‌استریت در آمریکا و ... از جمله مواردی بودند که تصمیم آفکام برای تحریم پرس‌تی­‌وی را جدی کردند.
  اما این محدودیت دیری نپایید و پرس‌تي‌­وي، از اول ماه جولاي (11تیر91 و مقارن با ایام با پنجمین سالگرد افتتاح آن)، پخش برنامه‌هاي خود در انگلستان را از طريق ماهواره اسکاي از سرگرفت.
اين درحالی بود که در این مدت نیز، بارها روي امواج شبکه پرس‌تي­‌وي در ماهواره ‌نايل­ست، سس‌آسترا و هات­برد پارازيت ارسال شده و پخش برنامه‌هاي اين شبکه با اختلال روبه­‌رو شده بود.
 البته بی­‌سبب و تعجب­‌برانگیز هم نبود. اسناد منتشر شده از سوي پايگاه خبري ويکي‌ليکس نشان مي‌دهد برنامه‌هاي پرس‌تي‌وي درخصوص ازدواج سلطنتي در انگليس، موجبات خشم خاندان سلطنتي را فراهم آورده بود. انگليسي‌های زیادی، هزينه‌هاي اين مراسم را نابجا، غيرمعقول و بیهوده می­‌دانستند.
پرس‌تي‌وي همچنين به صورت گسترده به موضوع حمايت انگليس از نظام‌هاي سلطنتي خودکامه در حاشيه خليج فارس و مشروعيت بخشي لندن به رژيم‌هاي ديکتاتوري در بحرين و عربستان سعودي انتقاد می­‌کرد.
  در همان اوان؛ آلمان نیز به طور غیرقانونی پرس‌تی‌وی را از ماهواره سس‌آسترا حذف کرد.
اداره رسانه‌هاي مونيخ (بي‌ال‌ام) (BLM) تحت فشار دولت آلمان، طي تصميمي غيرقانوني شبکه پرس‌تي‌وي را از ماهواره سس‌آسترا قطع کرد.
استفن گوبل، معاون رئيس سرویس ماهواره‌هاي سس، با ارسال پیام الکترونيکي به مقامات صدا و سيماي جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که اداره رسانه‌هاي مونيخ (بي‌ال‌ام) خواستار حذف فوری شبکه پرس‌تي‌وي از اين ماهواره شده است. اين سازمان ادعا کرده بود که شبکه انگليسي‌­زبان ايران جواز پخش در اروپا را ندارد.
اين اقدام، آشکارا بخشي از توطئه هدايت‌شده غرب براي خاموش کردن صداي شبکه­‌ای بود که ماهیت واقعی‌­اش را با شعار «صدای بی‌صدایان» به جهانیان اعلام می­‌کرد. اگرچه این ماجرا هم دوام چندانی نداشت و چند ماه بعد، شبکه پرس‌تی­‌وی که در روز ۱۵ فروردين 91 با حكم اداره رسانه‌هاي مونيخ (بي ال ام) از ماهواره سس‌آسترا حذف شده بود، پس از پيروزي در يك جدال حقوقي با این اداره، پخش برنامه‌­هاي خود را در آن منطقه از اروپا از سر گرفت.
 در شكايت متقابل پرس‌تي­‌وي از تصميم غیرقانونی و سیاسی نهاد رسانه­‌اي دولت آلمان اعلام شد که ممنوعيت پخش به خاطر پوشش گسترده مشكلات اقتصادي و اجتماعي در آلمان از جمله مخالفت­‌هاي مردمي برعلیه حضور نظامي آلمان در افغانستان بوده است.
همچنين پرس‌تي‌­وي خشونت­‌هاي جاري عليه خارجيان در آلمان را كه در رسانه‌­هاي آن كشور ناديده گرفته مي‌­شوند، پوشش ويژه‌­اي داده بود. از جمله اين موارد مي­‌توان به پرونده شهيده حجاب مروه الشربيني اشاره كرد كه به خاطر حجاب اسلامي خود در سال ۲۰۰۹ در دادگاه و در حضور قاضي با ضربات متعدد چاقو كشته شد. و ....
اکنون باید با اطمینان گفت: رسانه‌‌های غربی چه اعتراف کنند و چه انکار؛ تفاوتی نمی‌کند. شبکه­‌هایی مثل العالم و پرس‌تی‌وی انحصار خبری آنها را شکسته‌‌اند. حالا دیگر پازل انتشار اخبار و اطلاع­‌رسانی در مورد همه وقایعی که روزی به مدد جریان یک‌جانبه خبری در دنیا، تنها بر مدار منویات حامیان مالی رسانه­‌های غربی و اذناب­شان می­‌چرخیدند؛ کامل شده و با رویه دیگری و به شکل و سیاقی نو چیده می‌‌شود.
یازدهم تیر امسال، پرس‌تی­‌وی در آستانه شروع یازدهمین سال فعالیت خود قرار دارد و پرونده کاری یک دهه‌­ای‌­اش سرشار از صحنه­‌های گوناگون رویارویی و اثرگذاری و واکنش‌برانگیزی در قبال سیاست­‌های غلط و اقدامات یک‌جانبه‌گرایانه غرب در مقابله با ملت‌‌های مظلوم جهان از سوی صاحبان منافع و قدرت است؛ افتخاری که به این آسانی‌ها به کف نیامده و نیازمند مراقبت و تقویت روزافزون بنیه این شبکه در وجوه گوناگون است.
 پرس‌تی‌­وی فقط یک شبکه تلویزیونی نیست که باشد. پرس‌تی‌وی ویترین جذاب، ابزار قوی و صحن درخشان دیپلماسی رسانه­‌ای ایران در سراسر جهان است.