وقتی اشتباهات به شناخت خوب از روابط بینالملل تفسیر میشود
احتمال حذف وزنه برداری از المپیک 2024
سرویس ورزشی-
IOC (کمیته بینالمللی المپیک) تا ماه دسامبر به فدراسیون جهانی وزنهبرداری مهلت داد تا به مشکلات مربوط به دوپینگ رسیدگی کند. در غیر این صورت احتمال حذف وزنهبرداری از المپیک ۲۰۲۴ وجود دارد.
هیئت اجرایی کمیته بینالمللی المپیک در جلسهای که برای المپیک توکیو2020 داشت، بر روی مسائلی چون برابری جنسیتی، افزایش مشارکت جوانان و کاهش اندازه کلی بازیها متمرکز شد. وزنهبرداری یکی از 28 رشته ورزشی بود که برای المپیک 2020 مورد تایید قرار گرفت. اما هیئت اجرایی کمیته بینالمللی المپیک تصمیم گرفت برای برابری جنسیتی تعداد وزنهای شرکتکننده در المپیک 2020 در این رشته برابر باشد. پیش از این در وزنهبرداری المپیک، زنان در 7 وزن و مردان در 8 وزن به رقابت میپرداختند اما در المپیک 2020 باید مردان در 7 وزن و زنان هم در همان 7 وزن رقابت کنند.
برای المپیک نوجوانان نیز قرار است رقابتهای وزنهبرداری در 6 وزن پسران و 6 وزن دختران برگزار شود. همچنین به منظور رسیدن به هدف سازماندهی بیشتر بازیها، تعداد شرکتکنندگان هم کاهش مییابد و در اولین گام سهمیه چندین رشته ورزشی کاهش یافت که برای وزنهبرداری 196 سهمیه تایید شد. برای المپیک ریو 2016، وزنهبرداری 260 سهمیه داشت.
حذف یک سهمیه وزنه برداری مردان
اما تمام تصمیمات فدراسیون جهانی در خصوص وزنهبرداری به همین کم شدن یک وزن آقایان خلاصه نمیشود؛ روز گذشته سایت Inside the games در گزارشی عنوان داشت: توماس باخ در جلسه هیئت اجرایی IOC در لوزان اعلام کرد که تمامی فدراسیونهای جهانی باید مطابق جدول المپیک و قوانین ضد دوپینگ جهانی عمل کنند.
او درباره وضعیت دوپینگ در رشته وزنهبرداری اظهار کرد: فدراسیون جهانی وزنه برداری تا دسامبر ۲۰۱۷ مهلت دارد یک گزارش رضایتبخش درباره مشکل دوپینگ به IOC ارائه دهد. ما به فدراسیون وزنهبرداری اخطار دادهایم و سهمیههای آنها را برای المپیک ۲۰۲۰ کم کردهایم. وزنهبرداری برای المپیک ۲۰۲۰ ، ۶۴ سهمیه را از دست داده است. به این ترتیب ۱۹۶ وزنهبردار در المپیک ۲۰۲۰ رقابت خواهند کرد.
IOC درخواست وزنهبرداری برای افزایش اوزان زنان به هشت وزن را رد کرده است و تنها یک وزن از مردان کم کرده است. از سوی دیگر IOC باید درباره این که کدام وزن را حذف میکند تصمیم گیری کند.
مشکل دوپینگ وزنهبرداری در سالهای اخیر بسیار حاد بوده است. در تست دوباره نمونههای دوپینگ المپیک ۲۰۰۸ و ۲۰۱۲، نمونه ۴۹ وزنهبردار مثبت شد. از بین این افراد ۳۰ نفر مدال آور بودند. در وزن ۹۶ کیلوگرم المپیک لندن هفت دوپینگ وجود داشت که باعث شد وزنهبرداری که رتبه نهم را کسب کرده بود مدال برنز کسب کند.
همچنین از توماس باخ درباره انتخابات اخیر ریاست وزنهبرداری و انتخاب شدن دوباره تاماش آیان سؤال شد. باخ در این باره گفت: این یک انتخابات دموکراتیک بوده است. ما باید به نتیجه انتخابات احترام بگذاریم.
شکار ماهی از آب گل آلود
جالب اینکه انتشار این خبر با استقبال برخی از حامیان رئیسفدراسیون وزنهبرداری ایران قرار گرفت تا جایی در تحلیلهای خود یادآور شدند: «موارد فوق یکى از دلایل اصلی عدم حمایت فدراسیون ایران از آیان در انتخابات اخیر فدراسیون جهانی بود چرا که در آن مقطع زمان خطر خروج از المپیک بسیار جدى ارزیابى شده بود و لزوم حضور نیروهاى جدید و کارآمد جهت عبور از بحران دیده میشد که البته این امر محقق نشد. رشتهای که از نخستین روز در المپیک بوده است، حالا احتمال حذفش وجود دارد که قطعا یکی از دلایل اصلی آن، آیان و دوستانش هستند.»
حامیان مرادی در ادامه تحلیلهای عجیب خود عنوان داشتند: «امروز به خوبی مشخص شد چرا فدراسیون وزنهبرداری ایران در جبهه مخالف آیان قرار داشت. در حالی که بسیاری از کارشناسان داخلی اقدام علیمرادی و مشاورانش را غیر عقلانی و منطقی میدانستند، اظهارات رئیسکمیته بینالمللی المپیک نشان داد که فدراسیون وزنهبرداری ایران شناخت خوبی از روابط بینالملل دارد. باید منتظر ماند و دید خشم توماس باخ از فدراسیون جهانی وزنهبرداری تا چه حدگریبان ورزش کشورمان را که همیشه مدیون مدالهای این رشته در المپیک بوده است را خواهد گرفت.»
ارایه این تحلیلها در شرایطی است که دلیل مخالفتهای رئیسکمیته بینالمللی المپیک با تشکیلات فدراسیون جهانی وزنه برداری «گسترش دوپینگ» در این رشته ورزشی است به طوری که در گزارش تاییده شده نیز آمده است: مشکل دوپینگ وزنهبرداری در سالهای اخیر بسیار حاد بوده است. در تست دوباره نمونههای دوپینگ المپیک ۲۰۰۸ و ۲۰۱۲ ، نمونه ۴۹ وزنهبردار مثبت شد. از بین این افراد ۳۰ نفر مدالآور بودند.
باید قبول کرد که رئیسفدراسیون وزنه برداری ایران در انتخابات فدراسیون جهانی این رشته ورزشی اشتباهات فاحشی داشت که نتیجه آن نگرفتن حتی یک کرسی بینالمللی برای مرادی و نشستن مجدد تاماش آیان بر صندلی ریاست بود؛ «آیان» که در جبهه مخالف مرادی بود و رئیسفدراسیون وزنهبرداری چند روز پیش از انتخابات در گفتوگو با رویترز مخالفتش با وی را علنی کرده بود.