در پرواز دیروز زاهدان - تهران
خلبان عجول 25 مسافر را هنگام ادای نماز صبح جا گذاشت
صبح دیروز 25 سرنشین پرواز زاهدان - تهران شرکت هواپیمایی «تفتان ایر» به علت ادای نماز صبح از پرواز جا ماندند.
مدیر عامل هواپیمایی تفتان در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، ضمن عذر خواهی از مسافرین در تشریح این خبر گفت: هواپیمای صبح دیروز «تفتان ایر» درحالی که قراربود ساعت 4:30 به تهران حرکت کند ساعت 4:48 پرواز کرد.
ابوالفضل حقیقی ادامه داد: سه دقیقه قبل از حرکت وقتی مسافران متوجه شدند که تا رسیدن به تهران نمازشان قضا خواهد شد درپای پلکان هواپیما به نماز ایستادند که با اصرار و شتاب خلبان، پلکان ازهواپیما جدا شد و هواپیما پرواز کرد که با این اقدام 25 نفر ازمسافران زاهدان تهران از پرواز جا ماندند.
وی افزود: با توجه به اینکه دیروز روز ارتش بود، همه پروازهای صبح باید پیش از ساعت 7:30 صبح به فرودگاه مهرآباد میرسید و در غیراین صورت پرواز باید با تاخیر چند ساعته انجام میشد.
حقیقی با اشاره به محروم شدن 15 نفر از کارمندان که کوتاهی آنان موجب این اتفاق شده بود، افزود: مسافران جا مانده در صورت تمایل میتوانند از پرواز ویژه که برای آنها اختصاص یافته پنجشنبه شب ساعت 21:15 برای خود مجددا بلیط تهیه کنند یا هزینه بلیط خود را به صورت کامل دریافت کنند.
مدیر عامل هواپیمایی تفتان در گفت و گویی دیگر که با ایرنا انجام داد گفت: قبل از پرواز از مسافران درخواست میشود تا در قسمتی از هواپیما که برای نماز خواندن تعبیه شده بود نمازشان را بخوانند اما متاسفانه این مسافران از خواندان نماز داخل هواپیما خودداری کردند و از پرواز جا ماندند.
وی بیان کرد: پرواز شرکت تفتان ایر طوری برنامهریزی شده بود که مسافران میتوانستند در مقصد نماز خودشان را اقامه کنند.
اظهارات مدیر عامل این شرکت هوایی که یک بار میگوید مسافران زمانی که متوجه شدند نمازشان قبل از رسیدن به تهران قضا میشود اقدام به نماز خواندن کردند و یک بار میگوید پرواز طوری برنامهریزی شده بود که مسافران میتوانستند در مقصد نماز خودشان را اقامه کنند دارای تناقض است. اول اینکه صحبت از عذر خواهی و توبیخ کارکنان پرواز توسط این مسئول محترم به معنی پذیرش قصور آنهاست یعنی امکان پیشگیری از این مشکل وجود داشته است. دوم اینکه نباید فراموش کرد با توجه به زمان اصلی پرواز یعنی 4:30 و زمان اذان صبح زاهدان که دیروز 4:35 بود و با توجه به اینکه زمان پرواز زاهدان به تهران نزدیک به 2 ساعت است حتی اگر پرواز بدون تاخیر و ساعت 4:30 هم انجام میشد احتمال قضا شدن نماز در تهران وجود داشت (طلوع آفتاب در تهران نزدیک به ساعت 6:30) حال آنکه این پرواز تاخیر هم داشته است پس صحبت از امکان خواندن نماز در مقصد برای این پرواز منطقی به نظر نمیآید. از سوی دیگر نحوه برنامهریزی پروازها هم جای سوال دارد. مثلا تنظیم ساعت پرواز پنج دقیقه قبل از اذان صبح عجیب است چرا که میشود با یک برنامهریزی درست چه از سوی شرکتهای هوایی و چه از طرف مسئولان سازمان هواپیمایی این مشکل را رفع کرد. نباید فراموش کرد که این مشکل اولین بار نیست و بحث نادیده گرفتن زمان پرواز و ادای فریضه نماز بارها در پروازهای مختلف دیده شده است و زیبنده کشور اسلامی ما نیست. نکته دیگر اینکه شاید تاخیر به اندازه دو رکعت نماز در برابر تاخیرهای مکرر پروازها در خطوط مختلف خیلی خود نمایی نکند.
الزام شرکتهای هواپیمایی
به همکاری با مسافران برای فریضه نماز صبح
گفتنی است آذرماه سال گذشته بود که مدیر روابط عمومی سازمان هواپیمایی کشوری اعلام کرد: شرکتهای هواپیمایی داخلی ملزم به همکاری با مسافران برای فریضه نماز صبح هستند.
به گفته رضا جعفرزاده، شرکتهای هواپیمایی داخلی برنامه پروازی خود را به صورت 6 ماهه و بلندمدت ارائه میکنند و ساعات شرعی اذان صبح نیز در طول سال متغیر است به همین دلیل در برخی مواقع ممکن است ساعت پروازی با زمان اقامه نماز صبح مسافران تداخل داشته باشد. از آنجا که ممکن است در صورت پرواز، فرصتی برای اقامه نماز صبح در فرودگاه مقصد نباشد شرکتهای هواپیمایی ملزم به رعایت و همکاری با مسافران برای ادای این فریضه الهی در فرودگاه مبدأ هستند.
وی خطاب به شرکتهای هواپیمایی تأکید کرد: شرکتهایی که زمان پروازی آنها تداخل با اذان صبح دارد باید اقامه نماز صبح مسافران را در اولویت قرار دهند و اطلاع رسانی لازم در این خصوص صورت گیرد.
جعفرزاده با بیان اینکه راهکارهای دفاع از حقوق مسافران به خصوص رعایت اصول معنوی دیده شده است، گفت: با هر گونه سهلانگاری و بیتوجهی در این زمینه در صورت محرز شدن تخلف، بدون اغماض برخورد خواهد شد.