تولیدکنندگان بذر در گفتوگو با کیهان:
دولت مطالبات تولیدکنندگان بذر را نمیدهد
در حالی که یکی از نقاط قوت اقتصادی دولت بخش کشاورزی اعلام میشود، تولیدکنندگان بذر از بدهکاری چند ساله دولت و وضعیت بد مالی خود گلایه دارند.
گروه اقتصادی-
یکی از شاخصهای تاثیرگذار بر روی اقتصاد مقاومتی، مربوط به وضعیت کشاورزی است. چنانچه در این زمینه رهبر معظم انقلاب در تیر ماه سال 93 فرمودند: لازم است نگاه دولت و سیاستهای دولتی به بخش کشاورزی، نگاه حمایت باشد؛ همه جای دنیا هم همینجور است؛ از بخش کشاورزی بهوسیله دولتها حمایت میشود. آن وقت باید مشکلات موجود در بخش کشاورزی برطرف بشود؛ مشکلات کشاورزان، مشکلات دامداران - که گاهی شکایتهایی هم به ما میشود - و انسان رنج میبرد از بعضی از مشکلاتی که برای اینها وجود دارد.به عبارت دیگر بخش کشاورزی علاوه بر اینکه نقش مهمی در تولید ناخالص و به تبع آن رشد اقتصادی کشور دارد، از ارکان مهم اقتصاد مقاومتی نیز میباشد.
هرچند در این زمینه دولت یازدهم توفیقاتی مانند افزایش تولیدات کشاورزی و خودکفایی در گندم داشته است اما بررسی و واکاوی توفیقات حاصل شده نشان میدهد این دستاوردها خیلی بزرگ یا حتی مستمر نخواهند بود. به عنوان نمونه با وجود اینکه در گزارش وزارت جهاد کشاورزی آمده: «تولیدات کشاورزی از سال 92 تا 95 از 97 به 118 میلیون تن رسیده است.» ولی تا پیش از سال 92 آمار تولیدات کشاورزی به 110 میلیون تن نیز رسیده بود و با اینکه افزایش تولیدات کشاورزی را میتوان به نوعی مثبت تلقی کرد اما نمیتوان آن را یک دستاورد بزرگی توصیف کرد.
اما نکته مهمی که دولت برروی آن به عنوان دستاورد خود تکیه میکند که همانا خودکفایی در تولید گندم به وسیله افزایش بهرهوری است، با اینکه از جهت محقق شدن آن، قابل تحسین است ولی وضعیت کنونی کشاورزان و به طور اخص، بذرکاران به حدی وخیم شده که مشخص نیست آیا بتوان به استمرار این دستاورد امیدوار بود یا نه. چنانچه یکی از تولیدکنندگان بذر در گفتوگو با کیهان اعلام کرد: زیر ساخت و زیر بنای تولید گندم وابسته به تولید بذر اصلاح شده است. چراکه در روش خود مصرفی، هدر رفت منابع زیاد و عملکرد نیز بسیار پایین خواهد بود در حالیکه در روش بذر اصلاح شده که فاقد هرگونه آفات نیز میباشد، بهرهوری دو برابر میشود. وی افزود: سه سال است از جیب کشاورزان به جاهای دیگر کمک میشود، وعده یک ماهه پرداخت مطالبات بذرکاران به سه سال رسیده است. یک تولیدکننده دیگر بذر نیز با ذکر جزییات بدهکار شدن دولت به کیهان گفت: معوقه دولت به بذرکاران از سال 94، 95 و 96 جمع شده که در نهایت موجب شد تولیدکنندگان به وامهای بانکی روی آورده و پس از مدتی که توان پرداخت اقساط را نداشتند، بانک سندها را اجرا گذاشته و برخی تولیدکنندگان نیز متواری شدند! وی افزود: در حالی قیمت تمام شده بذر ما دو هزار تومان بود، دولت درخواست فروش آن به قیمت هزار و 400 تومان را داد ولی خبری از یارانه دولت برای جبران این مابهالتفاوت به گوش نرسید. این تولیدکننده همچنین اعلام کرد که 30 درصد از مطالبات سال 94، 95 درصد از مطالبات سال 95 و مطالبات سال 96 پرداخت نشده است.
وی درباره امتداد خودکفایی گندم نیز اظهار داشت: سال دیگر امکان تولید فروش بذر را نداریم چراکه دیگر توانایی پرداخت هزینههای تولیدی مانند پول کشاورز، کارگر، سم و... را نداشته و قطعا سال آینده دچار مشکل خواهیم بود.
این تولیدکننده بذر ادامه داد: در حال حاضر هم بدهکار شدهایم و هم بهره پرداخت میکنیم و با توجه به اینکه میانگین وامی که تولیدکنندگان دریافت کردهاند حدود سه میلیارد تومان بوده است، در حال حاضر تولیدکنندگان باید حداقل روزی 500 هزار تومان سود و جریمه بپردازند.