kayhan.ir

کد خبر: ۱۰۰۴۵۳
تاریخ انتشار : ۱۳ فروردين ۱۳۹۶ - ۱۹:۳۲

کشف سفال‌های دوران عصر آهن در ارگ علیشاه

سرپرست هیئت کاوش‌های باستان شناسی اضطراری ارگ علیشاه تبریز گفت: ادامه کاوش‌های باستان‌شناسی اضطراری در ارگ علیشاه به کشف آثار دیگری از جمله سفال‌های شکسته عصر آهن منجر شد.

تبریز - خبرنگار کیهان:

بهرام آجورلو گفت: قطعات شکسته و خرد شدۀ سفالی دوران تمدن اسلامی (ایلخانی تا قاجار) و 2 قطعه سفال شکستۀ عصر آهن و 2 قطعه سکه تاریخی «نیازمند مرمت و پاکسازی» از آثار به دست آمده در ارگ علیشاه در یک ماه اخیر است.وی افزود: ادامه کاوش‌ها در ماه جاری به کشف سیستم آبرسانی از 2 کانال، یک حوضچه فشارشکن و چند تنبوشه سفالی نیز منجر شد.این باستان‌شناس همچنین به کشف بخشی از یک گور با تدفین ثانویه و دیوار چینه‌ای به لحاظ روابط لایه نگاری با قدمت بیش از 200 سال اشاره کرد.وی افزود: در کاوش‌های این محوطه به بستری از خشت‌های نامنظم و ریخته و خشت‌های منظم و چیده شده که به لحاظ روابط لایه نگاری قدمتی بیش از 200سال داشته؛ برخورد کردیم که در شرایط کنونی و تا حصول نتایج مطالعات آرکئومتریک می‌توان آن‌ها را به زلزلۀ تبریز در 236 سال پیش نسبت داد.
به گفته این باستان‌شناس، مقداری نمونه‌برداری باستان سنجی برای سال‌یابی از محل کاوش برداشته شده است. بر اساس این گزارش، پس از گودبرداری‌های غیرمجاز در حدفاصل گوشه شمال غربی عرصه اثر ملی ارگ تبریز و محوطه جنوبی عرصه اثرملی عمارت تاریخی فتح الله اف در روزهای 28 و 29 آبان ماه سال گذشته گروه نقشه برداری آرکئوژئوفیزیکی محل گودبرداری و برجستگی‌های اطراف آن را مطالعه کرد که پس از آن وجود آثار تاریخی در لایه‌های پایینی و پیرامونی محل گودبرداری محرز شد که پس از آن پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری مجوز کاوش اضطراری را صادر کرد.در جریان کاوش‌های اولیه صورت گرفته، هیئت باستان شناسی موفق شد بقایای کف آجری تخریب شده حیاط اثر ملی عمارت فتح‌الله اف و یک سازه خشتی – چینه‌ای که در نقشه‌های ژئوفیزیکی کوروش محمدخانی ثبت شده بود را شناسایی، خاکبرداری و مستندسازی کند. ارگ تبریز (ارگ علیشاه) به بازمانده‌های ایوان جنوبی بنای مربوط به قرن هشتم هجری گفته می‌شود که توسط تاج‌الدین علیشاه وزیر الجایتو ساخته شد که این بنا تا اواخر دوران قاجار مورد استفاده قرار گرفت.
در روزهای نخست کاوش‌های باستان شناسی نیز در محدوده آثار ملی ارگ علیشاه «مسجد علیشاه» و عمارت فتح الله اف تبریز بخشی از شالوده‌های برج و باروی قلعه قدیم تبریز و قطعاتی از سفالینه‌های دوران اسلامی و پیش از اسلام کشف شد.زلزله ویرانگر تبریز در قرن دهم که این شهر را با همه بناهای تاریخی‌اش ویران کرد، بخش اعظم این مجموعه را نیز فرو ریخت.
در سال‌های قبل از انقلاب این بنا تبدیل به باغ ملی یا گردشگاه عمومی شده بود و هم اکنون در بخشی از محوطه آن طرح توسعه مصلای تبریز در حال اجراست.