ماهواره «فخر 1» ارتش با موفقیت به فضا پرتاب شد
نانو ماهواره فخر 1 به عنوان محموله جانبی به همراه بلوک انتقال مداری سامان1 و یک محموله تحقیقاتی دیگر توسط ماهواره بر سیمرغ به فضا پرتاب شد.
نانو ماهواره فخر 1 به سفارش ارتش جمهوری اسلامی ایران توسط شرکت صاایران و با مشارکت دانشگاه صنعتی مالک اشتر طراحی، ساخته و پرتاب شده است.
این ماهواره که به منظور پاسداشت خدمات دانشمند شهید محسن فخری زاده، به نام فخر 1 نام گذاری شده است دارای ابعاد 3 واحدی (3U) بوده و جرم آن کمتر از 10 کیلوگرم است.
ماهواره فخر 1 با ماموریت اثبات فناوريهاي كليدي در منظومه ماهوارههاي مكعبی و به عنوان محموله جانبی توسط پرتابگر سیمرغ با موفقیت به فضا پرتاب شده است.
تثبیت فناوری پرتاب چندگانه توسط پرتابگر سیمرغ، هدف اولیه این ماموریت فضائی به شمار میرود.
زیرسامانههای کلیدی بهکار رفته در ماهواره فخر 1 شامل، رایانه مرکزی، انرژی و مدیریت توان، ارتباطات رادیویی و دینامیک پرواز است که اغلب تجهیزات آنها در مقیاس نانو ماهوارهها توسط شرکتهای دانش بنیان داخلی، بومی سازی شده و برای نخستین بار به فضا پرتاب میشوند.
ارزیابی عملکرد زیرسامانههای یاد شده تحت شرایط اقلیم فضا، به منظور بررسی توانایی منظومه ماهوارههای مکعبی در اجرای ماموریتهای فضائی تصویر برداری و پایش طیف الکترومغناطیسی، از اهداف ثانویه پرتاب ماهواره فخر 1 به شمار میرود.
این ماهواره بعداز جدایش از ماهوارهبر دادههای تله متری راکه شامل اطلاعات زیر سامانهها و حسگرهای ماهواره است را ارسال نمود، این ماهواره همچنین در گذر اول فرمانهای ارسالی از ایستگاههای زمینی را به درستی دریافت و اجرا نمود. دریافت دادههای تله متری ماهواره از ایستگاههای زمینی در گذر بعدی نشانگر تثبیت ماهواره در مدار میباشد.
«سامان۱» با موفقیت در مدار قرار گرفت
همچنین روز جمعه، بلوک انتقال مداری سامان ۱ به همراه دو محموله جانبی دیگر، یک کیوب ست و یک محموله تحقیقاتی توسط ماهواره بر سیمرغ از پایگاه پرتاب امام خمینی پرتاب و با موفقیت در مدار بیضوی با ارتفاع اوج ۴۱۰ کیلومتر و حضیض ۳۰۰ کیلومتر تزریق شد.
ماهوارهبر سیمرغ، ماهوارهبر سوخت مایع دو مرحلهای است که توسط وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح طراحی و ساخته شده است و در هشتمین پرتاب خود توانست با تزریق موفق چندگانه بلوک انتقال مداری سامان 1 و دو محموله تحقیقاتی دیگر با مجموع وزن حدود 300 کیلگرم، رکورد جدیدی در وزن محمولههای قابل پرتاب کشور رقم بزند.
بلوک انتقال مداری سامان1 یک گام عملیاتی برای انتقال ماهواره به مدارهای ارتفاع بالا خواهد
بود.
اطلاعات تکمیلی درخصوص عملکرد بلوک انتقال مداری به تدریج و پس از تایید عملکرد اطلاعرسانی میشود.
جزئیات پرتاب «سامان ۱» و «فخر ۱»
توسط ماهوارهبر سیمرغ
بلوک انتقال مداری «سامان ۱» ساخت سازمان فضائی ایران و ماهواره «فخر ۱» به وسیله ماهوارهبر سیمرغ با موفقیت در مدار 400 کیلومتری قرار گرفت.
در این پرتاب، ماهوارهبر سیمرغ بهعنوان یک ماهوارهبر سوخت مایع دو مرحلهای توانست با تزریق موفق بلوک انتقال مداری «سامان ۱» و ماهواره «فخر ۱» با وزن مجموع 300 کیلوگرم رکورد جدیدی را در کشور رقم بزند.گفتنی است؛ ماهواره بر سیمرغ تنها پرتابگر توسعه داده شده در کشور جهت انتقال چنین محمولههایی به مدارات LEO است.
دقت در تامین سرعت مورد نیاز تزریق با تلورانس کمتر از 50 متر در ثانیه در سرعتی معادل 7754 متر بر ثانیه(کمتر از 0.1 درصد) از دستاوردهای بزرگ این پرتاب برای ماهواره بر سیمرغ است.مشخصات پروازی ماهواره بر سیمرغ در پرتاب انجام شده به شرح ذیل است:
وزن ماهوارهبر: حدود 80 تن
زمان کارکرد در مرحله اول: حدود 105 ثانیه
زمان کارکرد مرحله دوم: 340 ثانیه
سرعت در لحظه تزریق: 7754 متر بر ثانیه