kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۲۵۵۴
تاریخ انتشار : ۰۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۹:۵۶

جمع‌بندی کمیسیون انرژی مجلس از دلیل قطعی برق در پاییز

 

سخنگوی کمیسیون انرژی ناکارآمدی تامین سوخت پس از شهریور ۱۴۰۳ را عامل خاموشی گسترده فصل پاییز معرفی کرد.
به گزارش کیهان، در ادامه مشکلات سوخت‌رسانی به نیروگاه‌های کشور در پاییز و زمستان امسال، روز پنجشنبه خبر خارج شدن نیروگاه برق ری از مدار به دلیل اتمام ذخایر گازوئیل نیروگاه منتشر شد. نکته جالب اینکه مسئولان مختلف، اظهارنظرهای متناقضی در این زمینه مطرح کردند.
«محمد محمدی» سرپرست تولید و بهره‌برداری نیروگاه برق ری، روز پنجشنبه در جمع خبرنگاران از کاهش ۸۷ درصدی تأمین گازوئیل این نیروگاه نسبت به سال گذشته خبر داد.
وی اظهار داشت: در حال حاضر تخصیص سهمیه گاز حداقلی و اتمام ذخایر گازوئیل نیروگاه موجب خروج واحدهای این مجموعه از مدار تولید شده است.
این مسئول به مشکلات تأمین گاز طبیعی هم اشاره کرد و گفت: از ۱۰ آذرماه نیز سهمیه گاز طبیعی نیروگاه به حداقل کاهش یافته و در بسیاری از روزها هیچ سهمیه‌ای به نیروگاه ری اختصاص داده نشده است. حتی در روزهایی که گاز تخصیص یافته، مقدار آن به حدی کم بوده که عملاً برای تولید برق کافی نبوده است.
در مقابل، شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی بلافاصله در روز پنجشنبه در اطلاعیه تأکید کرد: نیروگاه ری طول سال عمدتا تولید برق خود را با گاز طبیعی انجام می‌دهد. همه ساله در فصل سرد به دلیل راندمان پایین، از سوی شرکت تولید نیروی برق حرارتی وزارت نیرو درخواست می‌شود به جای تحویل سوخت به نیروگاه ری، سوخت‌ بیشتری به نیروگاه‌های دماوند و پرند استان تهران که راندمان بالاتری دارند تحویل داده شود.
در این اطلاعیه ادعا شده که تحویل سوخت مایع به نیروگاه‌های کشور در چهار ماه گذشته (شهریور تاکنون) نسبت به سال گذشته 50 درصد افزایش داشته است.
 13 درصد نیروگاه‌ها از مدار خارج شدند
بر اساس گزارش‌های موجود، به‌دلیل کمبود یا نبود سوخت در نیروگاه‌ها یعنی گاز و سوخت مایع‌، درحال حاضر از مجموع بیش از ۶۰۰ واحد نیروگاهی، حداقل ۸۰ واحد نیروگاهی (معادل 13 و نیم درصد) از مدار بهره‌برداری خارج هستند. 
خبرگزاری تسنیم با انتشار این آمار، نوشت: ظرفیت عملی تولید برق حرارتی حدود 58 هزار مگاوات است، وقتی هشت هزار مگاوات از آن به دلیل نداشتن سوخت معادل کافی از مدار خارج است، در واقع حدود 50 هزار مگاوات ظرفیت عملی تولید باقی می‌ماند.
از سوی دیگر، نیروگاه‌های حرارتی باید تعمیرات دوره‌ای و اساسی خود را در فصل سرد سال برای آمادگی حداکثری تولید در فصل گرم سال (تابستان) انجام دهند. 
در واقع حدود 7000 مگاوات هم از ظرفیت عملی تولید نیز به‌دلیل تعمیرات از مدار خارج است و چیزی در حدود 43 هزار مگاوات توان عملی تولید برق فعلی نیروگاه‌های حرارتی است.
در شرایطی که اوج مصرف برق در روزهای جاری بین 45 تا 47 هزار مگاوات است، فاصله نیاز مصرف تا سقف تولید عملی فعلی برق حرارتی (حدود 43 هزار مگاوات) را ناچار هستند با اعمال خاموشی‌های نوبتی در بخش خانگی و صنایع، جبران کنند.
 بی‌توجهی به مصوبات شعام
بحث‌ها درباره علت تأمین نشدن سوخت نیروگاه‌ها و بروز خاموشی‌ها همچنان مطرح است و هر دستگاهی سعی دارد از خود رفع اتهام کند.
به گزارش خبرگزاری فارس، «جلیل مختار»، سخنگوی کمیسیون انرژی روز گذشته با اشاره دلیل قطعی برق پاییزه اظهار داشت: کمیسیون انرژی در روزهای گذشته چندین جلسه مفصل با مسئولان از دستگاه‌های مختلف داشت و نتایج این جلسات مشخص شده است.
وی گفت: تامین سوخت نیروگاهی از شهریور دلیل قطعی برق است و از طرفی عدم اجرای مصوبات شعام پس از روی کار آمدن دولت چهاردهم از جمله مصوبه مهرماه و مصوبه آبان‌ماه زمینه تشدید قطعی‌ها را فراهم کرد.
عضو کمیسیون انرژی تاکید کرد: مصوبه ۱۰ مرداد شورای عالی امنیت ملی به دولت اجازه می‌داد تا حد مجازی مازوت در نیروگاه مصرف شود. البته این مصوبه در رابطه با فک پلمب تعدادی نیروگاه‌های مازوت‌سوز دستوری ندارد و بر این اساس از حداکثر ظرفیت این مصوبه در طول دولت سیزدهم استفاده شد و میزان مصرف مازوت به متوسط روزانه 20 میلیون و 600 هزار لیتر رسید که چند برابر سال‌های قبل است.
نماینده مردم آبادان در مجلس افزود: آنچه عامل قطعی برق است، عدم مصرف مازوت در آبان و‌ آذر با وجود مصوبات شورای عالی امنیت ملی با قید فک پلمپ و عدم مدیریت سوخت نیروگاهی پس از شهریور است.
مختار با اشاره به ترک‌فعل‌های صورت گرفته تاکید کرد: علت قطعی‌های پاییزه روشن است و‌ نباید با دلایل واهی آن را به گردن دولت‌ قبل انداخت.
این در حالی است که رسانه رسمی وزارت نفت اخیرا مصاحبه‌ای از جلیل مختار، سخنگوی کمیسیون انرژی منتشر کرده که در آن قید شده بود «عدم مصرف مازوت طبق مصوبه شعام در تابستان عامل قطعی برق است.» سخنگوی کمیسیون انرژی انتشار این مطالب از قول او در رسانه وزارت نفت را هم تحریف خواند.
 سهم بالای مصرف خانگی
گفتنی است حل مشکل ناترازی انرژی در کشور در یک زنجیره برطرف می‌شود. به عبارتی از ابتدای این زنجیره باید افزایش تولید صورت بگیرد و این افزایش تولید، تنها بخشی از مشکل را برطرف می‌کند. درنتیجه ذخیره‌سازی سوخت، مدیریت مصرف و صرفه‌جویی در حد امکان هم از سوی مشترکان ضرورت دارد.
«سعید توکلی» مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه 85 درصد از سبد انرژی نیروگاه‌ها را گاز تشکیل می‌دهد، تصریح کرد: 100 درصد سوخت اول نیروگاه‌های بخاری و گازی از گاز تشکیل شده است. وقتی در زمستان تغییر آرایش مصرف صورت می‌گیرد، با افزایش مصرف در بخش خانگی، تجاری و صنایع کوچک مصرف روبه‌رو می‌شویم که سبب می‌شود نیروگاه‌های کشور بخشی از سوخت خود را گاز و بخشی دیگر را نفت‌گاز و نفت‌کوره تحویل می‌گیرند.
وی افزود: 72 درصد سبد انرژی کشور از گاز تشکیل شده، این جمله به مفهوم آن است که تمام تخم‌مرغ‌ها در سبد گاز چیده شده است.
توکلی با بیان اینکه زمستان امسال نزدیک به 80 تا 82 درصد از کل گاز تولیدی را بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء مصرف می‌کنند، یادآور شد: تنها همان 20 درصد باقی‌مانده باید به بخش صنعت و نیروگاه‌ها تحویل شود که رقم چندان زیادی نیست.
مدیرعامل شرکت ملی تصریح کرد: موضوع ناترازی انرژی باید دغدغه اول کشور باشد و صنعتگران در بخش تجهیزات و بهینه‌سازی به این مهم توجه کنند، این در حالی است که در هیچ کجای دنیا منازل را با این شدت گرم نمی‌کنند و این مقدار هدررفت انرژی در هیچ جا وجود ندارد.