انتشار گزارش آتش سوزی برج لندن پس از 7 سال نتایج تکاندهنده است
سرویس خارجی-
هفت سال بعد از آتشسوزی مرگبار برج «گرنفل» شهر لندن، نتایج تحقیقات درباره این حادثه که جان دهها نفر را گرفت، منتشر و در آن بر نقش قصور و سهلانگاری دولت لندن در رخدادن این آتشسوزی مرگبار تأکید شد.
«آتشسوزی برج گرنفل» در یک برج مسکونی بزرگ در غرب لندن در
یک بامداد ۱۴ ژوئن ۲۰۱۷ (24 خرداد 1396) آغاز شد و سرانجام در صبح همان روز مهار شد. براساس آخرین آمار اعلامشده در همان زمان ۲۳ ژوئن ۲۰۱۷
(2 تیر 1396)، حداقل ۷۹ نفر کشته یا مفقود و ۷۰ نفر زخمی شدند. البته آمار بعدی و دقیقتر از کشتهشدن 72 نفر خبر میداد. در همان روزها خشم مردم انگلیس از این آتشسوزی بالا گرفت و تظاهراتکنندگان به خیابانهای شهرها ریخته و خواستار عدالت برای قربانیان شدند. رسانههای انگلیسی به انعکاس محتوای گزارش کمیسیون تحقیقات دولت انگلیس درباره حادثه آتشسوزی برج گرنفل پرداختند. به گزارش ایسنا، نشریه «مای لاندن» نوشته است که مجریان این تحقیقات نتیجهگیری کردند، دولت انگلیس بهرغم دریافت هشدارهای قبلی این هشدارها را نادیده گرفته و در شناسایی ریسکها قبل از آنکه این آتشسوزی اتفاق بیفتد، قصور کرد. نویسندگان این گزارش نوشتند: «دولت برای مدت تقریبا سه دهه قبل از وقوع این آتشسوزی فرصتهای فراوانی داشت تا موارد خطرآفرین مربوط به عایقها و روکشکاریهای قابل اشتعال برای ساختمانهای مرتفع را شناسایی کند.» در ادامه گزارش این کمیسیون تصریح شد که مقامهای دولت لندن در سال ۲۰۱۶، یک سال قبل از وقوع آتشسوزی، «کاملاً نسبت به آن خطرات به خوبی مطلع بودند اما در اقدام برای رفع آنچه که میدانستند کوتاهی کردند.» تقریباً یک دهه قبل از این حادثه، شش نفر در آتشسوزی در خانهای در منطقه «چمبرول» در سال ۲۰۰۹ جان خود را از دست داده بودند.
به گفته بازرسان کمیسیون، آتشنشانی لندن باید از این حادثه نسبت به «نواقص» خود در قابلیتش برای مقابله با آتشسوزیها در ساختمانهای مرتفع درس میگرفت و آتشسوزی خانه مذکور موسوم به «لاکانال» در محله چمبرول در جنوب لندن، میتوانست زنگ خطری برای پیشبینی آتشسوزی بزرگ ۲۰۱۷ در برج گرنفل باشد. کمیسیون تحقیقات گرنفل نتیجهگیری کرد، آتشنشانی لندن بعداً اقدامات مؤثری در پاسخ به آتشسوزی ۲۰۰۹ که ۶ کشته بر جای گذاشت با وجود اینکه درسهای این حادثه را درک کرد، انجام نداد.
دروغهای سیستماتیک
این کمیسیون تصریح کرد که مقامها و برخی وزیران دولت انگلیس بهرغم توصیههایی که بعداً از سوی ماموران آسیبشناسی دریافت کردند «نسبت به این توصیهها با احساس فوریت رفتار نکرده و مکرراً نسبت به نگرانیهای مشروعی که ابراز شد، سهلانگاری و بیاعتنایی کردند.» مجریان تحقیقات این کمیسیون تأکید کردند بررسیها درباره رفتار برخی مقامها و وزیران دولت انگلیس بعد از حادثه آتشسوزی ۲۰۰۹ در خانه لاکانال مشخص میکند که آنها «مشتاقانه از دستورکاری برای قاعدهزدایی حمایت کردهاند» و «تفکر آنها چنان بر سازمانها مسلط بوده که حتی مسائل مرتبط با ایمنی جانی را مورد بیاعتنایی قرار داده، نادیده گرفته و به تاخیر میانداختند... برج گرنفل تنها به این دلیل با مواد قابل اشتعال پوشانده شد چون کسانی که تولیدکننده و فروشنده عایقها و پنلهای روکاری بودند به شکلی سیستماتیک دروغ گفتند. استراتژی عمدی و مداوم این شرکتها دستکاری فرآیندهای تست و آزمایش، معرفی دادههای دروغ برای آزمایشها و گمراه ساختن بازار بود... سازمان [دولتیِ] پژوهش ساختمانسازی که به ارائه مشاوره در حوزه ساختمانسازی و ایمنی در برابر آتشسوزی میپرداخت در استراتژی این شرکتها در زمینه عایقهای سلوتکس همدست است.»