kayhan.ir

کد خبر: ۲۹۱۶۰۶
تاریخ انتشار : ۱۹ تير ۱۴۰۳ - ۲۲:۵۰

اخبار ویژه

 
 
غنیمت‌خواهی مدعیان اعتدال و اصلاحات بر سر کابینه بالا گرفت
گروکشی برخی مدعیان اصلاحات و اعتدال بر سر کابینه، موجب نگرانی درباره انسجام و کارآمدی دولت جدید شده است. این نگرانی که معطوف به برخی خبرهاست، به میان فعالان سیاسی و رسانه‌های حامی پزشکیان کشیده شده است.
برخی خواهان سهم بیشتر هستند و درباره افراد مدنظر خود خبرسازی و شایعه‌پردازی می‌کنند و برخی دیگر که خود از شرکای انتخاباتی هستند، درباره «کاسبی پست و بازار مکاره فساد» و تبدیل دولت به مجموعه‌ای از آدم‌های ناهمگون هشدار می‌دهند.
روزنامه دنیای اقتصاد درباره بایدها و نبایدهای انتخاب کابینه نوشت: «در روزهای اخیر، اسامی متفاوتی درباره ترکیب تیم دولت منتشر شده. این رویکرد که رئیس‌جمهور بخواهد پست‌های کابینه را مانند غنایم جنگی میان گروه‌های نزدیک تقسیم کند، تجربه تکراری است که باعث شکست خواهد شد. ترکیب برنده دولت جدید باید متشکل از افراد باانگیزه و بادانش باشد. دغدغه اصلی سیاست‌گذاران در دولت جدید باید مهار تورم و رشد اقتصادی پایدار باشد. دستیابی به چنین هدفی نیازمند یک تیم اقتصادی هماهنگ است کند. تیم اقتصادی، غنیمت جنگی نیست! پس از پیروزی پزشکیان، برخی از افراد در زمینه انتخاب تیم اقتصادی گمانه‌زنی کردند و برخی دیگر افرادی را برای مثلث تیم اقتصادی دولت پیشنهاد دادند. شایعاتی وجود دارد که گروه‌هایی که در انتخابات حامی پزشکیان بودند، به صورت موازی در حال تشکیل تیم‌ اقتصادی هستند. در واقع حامیان رئیس‌جمهور فارغ از مباحث کارشناسی و تمرکز بر حل بحران‌ها، به پست‌های دولت به چشم غنیمت‌ جنگی نگاه می‌کردند.»
دنیای اقتصاد همچنین از قول محمد عطریانفر عضو کارگزاران نوشت: پزشکیان نسبتی با دولت روحانی ندارد.
در همین حال، آذری جهرمی وزیر دولت روحانی که در ستاد پزشکیان فعال است، خبر از «کاسبی پست» داده و ضمن فیک خواندن برخی شایعات نوشت: «چرا این اخبار دست به دست می‌شود؟ عده‌ای از شوق خدمت! حاضرند هر وعده‌ای به هر کسی بدهند تا مثلا وزیر شوند. عده‌ای هم طالب این وعده‌هایند و امروز، روز کاسبی آنهاست. لذا با خبرسازی، این بازار مکاره فاسد شکل می‌گیرد».
در مقابل خبر می‌رسد که پدرخوانده‌های جبهه اصلاحات، پیروزی پزشکیان را مدیون حمایت خود می‌دانند و توقع دارند که از آنها حرف شنوی داشته باشد. اصلاح‌طلبان دولت روحانی را رحم اجاره‌ای خود خوانده بودند که موجب خشم روحانی و مدیرانش شد. از سوی دیگر روزنامه اعتماد در نوشته‌ای با عنوان «برای رئیس‌جمهور تعیین تکلیف نکنیم» تاکید کرد: «مسلماً آقای پزشکیان هم برای انتخاب همکاران خود روشی علمی و کارشناسانه را در نظر می‌گیرد؛ ولی فشارهای سیاسی به وی آن‌هم چنین زودهنگام و از سوی برخی اصلاح‌طلبان نه‌تنها سیاستمدارانه نیست، بلکه اخلاقی هم به نظر نمی‌رسد. متأسفانه خوب می‌دانیم که در چنین موقعیت‌هایی اصحاب روز شنبه چه سان هجوم می‌آورند و عرصه را بر تصمیم‌گیران تنگ می‌کنند».
در این میان علی نظری، عضو فراکسیون اصلاح‌طلبان در مجلس ششم، در تحلیلی با عنوان «هجوم بی‌محابای مجاهدان شنبه به پزشکیان»، برخی فعالان سیاسی اصلاح‌طلب را «مگسان دور شیرینی» خواند و نوشت: این مگسان بزرگ‌ترین خصیصه‌شان فرصت‌طلبی و جاه‌طلبی است، زیرا به محض استشمام بوی خوش صندلی دولتی، در حالی ‌که هیچ تعلق خاطری به اصول و آرمان‌های سیاسی ندارند، به طمعِ نزدیکی به قدرت اطراف منصب جدید حلقه می‌زنند. در این انتخابات نیز گروهی از این افراد از راه رسیدند و مانند مگسان گرد شیرینی منتظر فرصت ماندند تا در صورت پیروزی پزشکیان به جلوی صف بیایند و سهم خود را دریافت کنند. از ترفندهای این گروه، انتشار انواع لیست‌های کابینه خیالی است. از شگردهای این جماعت این است که با انتشار برخی اسامی و سپس جوسازی و ایجاد حاشیه، از دولت سهم‌خواهی می‌کنند. پیرامون پزشکیان دو دسته اصلاح‌طلب حلقه زده‌اند. یک؛ طیف اصلاح‌طلبان جامعه مدنی محور. دو؛ کسانی هستند که با عنوان اصلاح‌طلبی به‌دنبال منافع خویش دست‌وپا می‌زنند. بجا دیدم به‌عنوان دوست پزشکیان که چشم طمع به پست و مقامی در دولت ایشان ندارم، یادآور شوم که نخستین مشکل قبل از شروع کار دولت، وجود اصلاح‌طلبان قدرت‌محور است که قطعاً با سهم‌خواهی و جست‌وجوی رانت، مانع‌تراشی‌ بسیاری خواهند کرد.
 
 
انگلیس می‌داند که توان درگیر شدن با سپاه پاسداران را ندارد
حزب کارگر که یک روز پیش از انتخابات پارلمانی انگلیس، در منشور انتخاباتی خود، سپاه پاسداران را به عنوان یک «سازمان متخاصم» توصیف کرده بود، در پی به‌دست گرفتن قدرت اعلام کرد در تروریستی خواندن سپاه پاسداران عجله نخواهد کرد. گاردین نوشت: مشاوران وزارت خارجه انگلیس برای چنین اقدامی، ملاحظاتی عنوان کرده و نسبت به پیامدهای «غیرقابل پیش‌بینی» و «بسیار مخرب» این اقدام بر روابط لندن با تهران هشدار داده‌اند.
حزب کارگر پس از ۱۴ سال بودن در جناح اپوزیسیون، در انتخابات چند روز قبل قدرت را به دست گرفت و کی‌یر استارمر، رهبر آن، از سوی شاه چارلز مأمور تشکیل دولت جدید شد. دولت‌های محافظه‌کار بریتانیا در سال‌های اخیر در زمان نخست‌وزیری بوریس جانسون، لیز تراس و ریشی سوناک در برابر خواسته‌های مطرح شده در این کشور برای تروریستی نامیدن سپاه پاسداران مقاومت کرده بودند.
حزب کارگر یک روز پیش از انتخابات پارلمانی، در منشور خود سپاه پاسداران را به عنوان یک «سازمان متخاصم» توصیف کرد. شماری از فعالان این حزب تا پیش از انتخابات گفته بودند که سپاه باید تروریستی اعلام شود.
با این حال، دیوید لمی، وزیر خارجه جدید از حزب کارگر، به گاردین گفت او باید به دقت این موضوع را بررسی کند و ببیند سیستم پیشین تاکنون چگونه تصمیم گرفته است.
به نوشته گاردین، مشاوران دیوید لمی گفتند او در حال بررسی اصلاحیه‌ای بر قانون کنونی است که تاکنون به دولت امکان می‌داد علیه فعالیت سازمان‌های مرتبط با دولت، مانند سپاه پاسداران، برخی محدودیت‌ها قائل شود. روند تهیه اصلاحیه بر قانون کنونی «زمان‌بر» خواهد بود.
گاردین نوشت: دیوید لمی قرار است درباره سیاست خارجی دولت جدید ایران با مشاوران خود رایزنی کند. لمی گفت برنامه‌های رئیس‌جمهور پزشکیان را زیر نظر دارد و هنوز برای نتیجه‌گیری زود است. جمهوری اسلامی ایران در ماه‌های گذشته به کشورهای اروپایی نسبت به تروریستی نامیدن سپاه پاسداران هشدار داده بود. دولت کانادا به تازگی سپاه پاسداران را «تروریستی» معرفی کرده است. اما اتاوا ۱۳ سال است در حالت قطع کامل رابطه با ایران به سر می‌برد و برخلاف انگلیس، دارای سفیر و سفارتخانه در تهران نیست.
دیوید کامرون، وزیر خارجه در دولت ریشی سوناک، در میانه بهار امسال تأکید کرد تروریستی نامیدن سپاه می‌تواند به قطع رابطه سیاسی انگلیس و ایران منجر شود. کامرون ۱۲ اردیبهشت در نشست یک کمیته پارلمان گفت کشورش سپاه را به‌طور کامل تحریم کرده و می‌توان این تحریم را تقویت کرد اما تروریستی خواندن سپاه همین مناسبات مختصر دو کشور را نیز از بین خواهد برد.
غیر از انگلیس، کشورهای اتحادیه اروپا نیز در دو سال گذشته کوشش‌ها در کشورهای خود و درخواست اسرائیل را برای تروریستی نامیدن سپاه نپذیرفتند.
آنچه بر گزارش گاردین بایدن افزود این است که هر نوع برچسب زنی به سپاه پاسداران از سوی یک دولت خارجی با اقدام متقابل ایران درباره ارتش و نیروهای طرف متقابل مواجه خواهد شد و آنگاه ایران در منطقه به ویژه خلیج‌فارس با مراکز و نیروهای طرف مقابل به عنوان طرف متخاصم رفتار می‌کند.
 
 
تلگراف: چیزی به اسم رئیس‌جمهور میانه‌رو در ایران وجود ندارد
روزنامه انگلیسی تلگراف در واکنش به انتخابات ایران نوشت: چیزی به عنوان رئیس‌جمهور میانه‌رو در ایران وجود ندارد.
به گزارش شبکه دولتی انگلیس، روزنامه تلگراف در مقاله‌ای با عنوان «چیزی به عنوان رئیس‌جمهور میانه‌رو در ایران وجود ندارد»، نوشت: نتیجه این انتخابات تغییر چندانی در سیاست‌های ایران ایجاد نخواهد کرد.
کان کاگلن، سردبیر دفاعی و روابط خارجی تلگراف می‌نویسد: «با در نظر گرفتن سابقه اسفبار رهبران به اصطلاح میانه‌رو ایران، به شدت ساده‌انگارانه خواهد بود اگر باور کنیم که انتخاب مسعود پزشکیان، تهران را به اتخاذ رویکردی کمتر خصمانه‌ در مقابل غرب هدایت خواهد کرد. انتخاب مسعود پزشکیان به حکومت ایران کمک خواهد کرد تصویر میانه‌روتری از خود در جهان ارائه دهد اما در واقع تقریباً هیچ تأثیری بر تندروهایی نخواهد داشت که عملاً کنترل سرنوشت کشور را برعهده ‌دارند. نویسنده این مقاله، خطاب به سیاست‌گذاران دولت‌های غربی نوشت آنها باید در نظر داشته باشند احتمال این که پزشکیان باعث هرگونه تغییر ملموس در رفتار تهران شود، بسیار اندک است.
به گزارش بی‌بی‌سی، خبرگزاری اینترفاکس هم با یوری لیامین، پژوهشگر و کارشناس امور ایران مصاحبه کرده که معتقد است با تغییر رئیس‌جمهور ایران، نباید انتظار تغییر جدی به خصوص در سیاست خارجی را داشت. این تحلیلگر به وعده‌های پزشکیان برای توجه به دیپلماسی و مذاکره برای رفع تحریم‌ها اشاره کرده ‌اما گفته است که با توجه به برگزاری انتخابات آمریکا در شش ماه آینده، این مسئله چندان به موضع پزشکیان و به طور کلی موضع ایران در این موضوع بستگی ندارد.
سردبیر بین‌الملل شبکه خبری اسکای انگلیس هم تغییر در سیاست‌های هسته‌ای ایران را بعید دانسته و نوشت: این مسئله تا حد زیادی به این موضوع بستگی خواهد داشت که آیا دونالد ترامپ به کاخ سفید برمی‌گردد یا نه. ممکن است رئیس‌جمهور آینده ایران لحنی آشتی‌جویانه‌تر در قبال غرب در پیش بگیرد اما احتمال بازگشت به مذاکرات هسته‌ای بسیار کم است.