امیرعبداللهیان:
آمریکا عملاً دامنه درگیری را گسترش میدهد و باید مسئولیت عواقب آن را بپذیرد
وزیر امور خارجه ایران عنوان کرد: آمریکا حتی حاکمیت یمن را زیر پا میگذارد و عملاً دامنه درگیری را گسترش میدهد، اقداماتی که باید مسئولیت عواقب آن را بپذیرد. آمریکا به جای دعوت از دیگران به خویشتنداری، میبایست رژیم اسرائیل را مجبور کند که جنگ را متوقف کند.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه به منظور شرکت در نشست شورای امنیت درباره خاورمیانه که از سوی فرانسه، رئیس دورهای شورای امنیت برگزار شد، در نیویورک حضور پیدا کرد.
روسیه نقش فعالتری ایفا کند
وزیر امور خارجه ایران در دیدار با همتای روس خود خواستار نقش فعالتر روسیه به عنوان عضو دائم شورای امنیت برای توقف جنگ در غزه شد و سرگئی لاوروف هم از کارشکنیهای آمریکا در شورای امنیت و ممانعت واشنگتن از تصویب قطعنامه آتشبس انتقاد کرد.
امیرعبداللهیان ابراز امیدواری کرد که در سفر آتی رئیسجمهور روسیه به تهران، سند جامع همکاری راهبردی دو کشور به امضا برسد.
اذعان فرانسه به نقشآفرینی مثبت ایران برای حفظ صلح در منطقه
امیرعبداللهیان در دیدار با «استفان سژورنه» وزیر خارجه فرانسه که به دعوت او و در دفتر نمایندگی این کشور در نیویورک انجام شد، ضمن محکوم کردن شدید جنایات رژیم صهیونیستی بر ضرورت اهتمام جدی جامعه جهانی برای متوقف کردن جنایات جنگی رژیم صهیونیستی، دستیابی به آتشبس فوری و مقابله با کوچاندن اجباری فلسطینیها تأکید کرد.
وی از تداوم گفتوگوها و مشورتهای ایران و فرانسه در زمینههای مورد علاقه مشترک و تقویت مناسبات دوجانبه استقبال کرد.
استفان سژورنه وزیر امور خارجه فرانسه هم در این دیدار با اشاره به نقشآفرینی سازنده و مثبت جمهوری اسلامی ایران برای حفظ صلح و ثبات در منطقه، بر اهمیت جلوگیری از افزایش تنشها در منطقه تأکید کرد. دو وزیر همچنین بر اهمیت حفظ و توسعه مناسبات دوجانبه تأکید کردند.
تأکید بر شرکت آیتالله رئیسی در نشست اوپک گازی در الجزایر
احمد عطاف وزیر خارجه الجزایر هم از دیگر وزرای خارجهای بود که امیرعبداللهیان با او در نیویورک دیدار کرد. این دیپلمات عالیرتبه الجزایری در دیدار با همتای ایرانی نقش جمهوری اسلامی ایران در کمک به برقراری صلح و ثبات در منطقه را بااهمیت توصیف و از حمایت ایران از ملت فلسطین قدردانی کرد.
وی با اشاره به برگزاری نشست آتی سران اوپک گازی در اسفند ماه سال جاری در الجزایر، مشارکت آیتالله رئیسی رئیسجمهور ایران را در این نشست حائز اهمیت ویژه خواند. وزیر امور خارجه ایران پیش از این در دیدار نایبرئیس مجلس الجزایر گفته بود که ایران در اجلاس سران اوپک گازی در الجزایر مشارکت فعالی خواهد داشت.
آمریکا تلاش کند از دامی که رژیم صهیونیستی
برای کشاندنش به درگیری مستقیم پهن کرده، رهایی یابد
وزیر امور خارجه همچنین ضمن شرکت در نشست شورای امنیت در سخنانی عنوان کرد: همه ما امروز در شورای امنیت در شرایطی گردهم آمدهایم که رژیم اشغالگر و آپارتاید اسرائیل هیچ خط قرمزی را در نسلکشی فلسطینیها در غزه و کرانه باختری رعایت نمیکند. اگرچه طبق ماده ۲۴ منشور سازمان ملل متحد، اعضای این سازمان «مسئولیت اصلی» «اقدام سریع و مؤثر» برای «حفظ صلح و امنیت بینالمللی» را به شورای امنیت واگذار کردهاند، اما عجز این نهاد در رسیدگی به جنایات رژیم اسرائیل و پاسخگو کردن آن غیرقابل پذیرش است.
وی عنوان کرد: آمریکا حتی حاکمیت یمن را زیر پا میگذارد و عملاً دامنه درگیری را گسترش میدهد، اقداماتی که باید مسئولیت عواقب آن را بپذیرد. آمریکا به جای دعوت از دیگران به خویشتنداری، میبایست رژیم اسرائیل را مجبور کند که جنگ را متوقف کند. آمریکا باید تلاش کند تا از دامی که رژیم صهیونیستی برای کشاندنش به درگیری مستقیم پهن کرده، رهایی یابد.
پیام تبریک امیرعبداللهیان به دولت و ملت آفریقای جنوبی
به مناسبت موفقیت در دیوان بینالمللی دادگستری
در پی شکایت آفریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی در دیوان بینالمللی دادگستری، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران این موفقیت را به دولت و ملت آفریقای جنوبی تبریک گفت.
امیرعبداللهیان در این باره اعلام کرد: موفقیت آفریقای جنوبی در دیوان بینالمللی دادگستری در جریان طرح شکایت از رژیم صهیونیستی را به دولت و ملت آفریقای جنوبی، ملت فلسطین و خانم نالدی پاندور وزیر امور خارجه این کشور تبریک میگویم.
وی افزود: بار دیگر بر حمایت جمهوری اسلامی ایران از ابتکار عمل دولت آفریقای جنوبی تأکید میکنم.
وزیر خارجه یادآور شد: امروز مقامات رژیم جعلی اسرائیل منفورترین افراد نزد افکار عمومی جهان هستند که باید به دلیل ارتکاب نسلکشی و جنایات بیسابقه جنگی علیه فلسطینیها فورا به دست عدالت سپرده شوند.
رئیس دستگاه دیپلماسی تأکید کرد که حمایت همهجانبه کاخ سفید از جنایات صهیونیستها نیز هیچگاه فراموش نخواهد شد و مورد توجه و پیگیری افکار عمومی قرار دارد.
امیرعبداللهیان از همه همتایان خود در کشورهای جهان تقاضا کرد که از اقدام آفریقای جنوبی در دیوان بینالمللی دادگستری حمایت کنند.
برای غزه پساجنگ، مرکز هر تصمیمی باید رهبران فلسطینی باشند
خبرنگار با بیان اینکه صحبتهای زیادی در مورد برگزاری کنفرانس یا روند بینالمللی احتمالی وجود دارد که میتواند پس از پایان جنگ غزه به تشکیل کشور فلسطینی منجر شود، از امیرعبداللهیان پرسید که آیا ایران در این کنفرانس یا روند بینالمللی شرکت خواهد کرد؟ که وی گفت: غزه پساجنگ یک موضوع بسیار مهم است، این موضوع هفتههاست ذهنها را به خود مشغول کرده است. ولی ما فکر میکنیم برای غزه پساجنگ، مرکز هر تصمیمی باید رهبران فلسطینی باشند و دیگران باید از آن حمایت کنند. باید گفتوگوهای فلسطینی- فلسطینی شکل بگیرد و آنها از مسیر این گفتوگوها در مورد نحوه اداره غزه و کرانه باختری به نتیجه برسند.
وی خاطرنشان کرد: اینکه دیگران بخواهند برای فلسطینیها تصمیم بگیرند، چنین اقدامی نتیجه خوبی در پی نخواهد داشت. اما اینکه دیگران از تصمیم فلسطینیها حمایت کنند، مهم است. وقتی از فلسطینیها صحبت میکنم، یعنی تمامی گروههای فلسطینی با ایدههای متفاوتی که دارند.
رئیس دستگاه دیپلماسی یادآور شد: البته، ما یک گام دیگر را هم باید ببینیم. مردم فلسطین هم باید حق انتخاب داشته باشند. اینکه غزه و کرانه (باختری) چگونه اداره بشود؟ فلسطین چگونه اداره بشود؟ باید یک مدل انتخابی با کمک سازمان ملل ایجاد شود.
کشوری که بخواهد با اسرائیل عادیسازی روابط داشته باشد، باید هزینه سنگینی بدهد
خبرنگار پرسید که آیا ایران با عادیسازی (روابط) عربستان با اسرائیل اگر به هموار کردن راه برای تشکیل کشور فلسطین و روندی که ما در مورد آن صحبت میکنیم کمک کند، مخالف است یا از آن حمایت میکند؟ که امیرعبداللهیان عنوان کرد: ما با سعودیها در این رابطه گفتوگو کردیم. سعودیها به ما گفتند فلسطین اولویت اصلی آنهاست. در خصوص عادیسازی روابط، اقدامات اخیر اسرائیل شرایط را برای کشوری که بخواهد با رژیم اسرائیل عادیسازی روابط داشته باشد پیچیده و سخت کرده است.
وی ادامه داد: شرایط نسلکشی امروز رژیم اسرائیل با قبل از هفت اکتبر خیلی متفاوت است. کشوری که در این شرایط بخواهد با اسرائیل عادیسازی روابط داشته باشد، باید هزینه سنگینی بدهد.
نتانیاهو تلاش میکند تا آمریکا را در تمامی جبههها به نفع خودش درگیر کند
خبرنگار گفت: «شما قبلاً از کانالهای پشتیبان مورد استفاده برای انتقال پیام به ایالات متحده صحبت کردهاید، میتوانید در مورد اینکه آیا پیامهایی را به طور مستقیم یا غیرمستقیم از دولت بایدن در رابطه با تنشزدایی دریافت یا به آن ارسال کردهاید، توضیح دهید؟» که امیرعبداللهیان عنوان کرد: در حدود ۱۱۰ روز گذشته، پیامهای مختلفی درباره تحولات منطقه و غزه بین ایران و آمریکا تبادل شده است. خود من هفته گذشته در داووس و در دیدار با دیوید کامرون، وزیر خارجه انگلیس، به وی صراحتاً گفتم حمله مشترک انگلیس و آمریکا به یمن خطایی راهبردی بود. البته، شاهدیم در اقدامات اخیر رژیم اسرائیل در ۱۱۰ روز گذشته در غزه، همه چیز با پشتیبانی کامل آمریکا انجام شده است، با سلاحهایی که آمریکا به آنها میدهد، با حمایتهای سیاسی و بینالمللی آمریکا و حتی با حضور مستشاران نظامی و امنیتی آمریکا.
رئیس دستگاه دیپلماسی اظهار داشت: به آمریکاییها هشدار میدهیم مراقب بازی نتانیاهو و صهیونیستها باشند. زیرا بازی آنها، بازی جنگ است.
توقف جنگ در غزه منجر به توقف بحران و تنش در دریای سرخ خواهد شد
وزیر امور خارجه، حسین امیرعبداللهیان که برای شرکت در نشست شورای امنیت به نیویورک سفر کرده بود با شبکه ای.بی.سی نیوز آمریکا گفتوگو کرد.
ما بخش مهمی از منطقه و امنیت منطقه هستیم
مجری گفت «فرمودید کاری که حوثیها انجام میدهند، شجاعانه است، پس ایران از اقدامات آنها در دریای سرخ حمایت میکند؟» و وزیر خارجه اظهار داشت: ما از اینکه امنیت دریانوردی و کشتیرانی به خطر بیفتد هرگز استقبال نخواهیم کرد. زیرا تجارت و (حملونقل) نفت ایران از طریق دریا انجام میشود. ما از امنیت منطقه سود میبریم. ما بخش مهمی از منطقه و امنیت منطقه هستیم. اما برگردیم به ریشه، ریشه اقدام یمنیها به نسلکشی در غزه و کشتن ۲۵ هزار غیرنظامی و هزاران زن و کودک باز میگردد. به نظرم باید به ریشهها توجه کرد. همه ما از امنیت سود میبریم، اما امنیت یک مفهوم به هم پیوسته است.
وی خاطرنشان کرد: امروز شاهدیم که امنیت دریای سرخ و دریای مدیترانه همه با هم ارتباط دارد.
ما هیچگونه سلاحی به یمنیها ندادهایم
مجری این شبکه آمریکایی خطاب به امیرعبداللهیان گفت «آمریکا به اهدافی در یمن حمله کرده است. ایالات متحده میگوید سلاحهایی که حوثیها از آنها استفاده میکنند توسط ایران تامین شده است. با توجه به اینکه شما نیز نگران امنیت هستید، نمیخواهید آنچه را که در حال وقوع است متوقف کنید؟» که وی بیان کرد: اولا، یمنیها سلاحهای زیادی از زمان سقوط علی عبدالله صالح در اختیار دارند. یمن امکانات و توانمندیهای زیادی را در درون خودش دارد، حتی آنها از موشکهای بالستیک از زمان علی عبدالله صالح برخوردار بودند.
وی با بیان اینکه ما هیچگونه سلاحی به یمنیها ندادهایم، اظهار داشت: آنها از توانمندیهای خودشان استفاده کردهاند. ما امنیت کشتیرانی و دریانوردی را یک بخش مهم از امنیت منطقه میدانیم. این موضوعی است که مورد توجه یمنیها هم هست. تکرار میکنم، یمنیها به ما گفتند توقف جنگ در غزه منجر به توقف بحران و تنش در دریای سرخ خواهد شد. من هفته گذشته در داووس به آقای دیوید کامرون وزیر خارجه انگلیس گفتم اقدام نظامی مشترک آمریکا و انگلیس علیه یمن کمکی به امنیت منطقه و کاهش تنش در منطقه نمیکند.