افشاگری مشاور ارشد زلنسکی از فساد افسارگسیخته در میان دولتمردان اوکراین
موضوع فساد در اوکراین چیز جدیدی نیست و قابل کتمان هم نیست. فساد در کشور اوکراین به یک اژدهای هفت سر تبدیل شده است. پیش از حمله روسیه به اوکراین در 24 فوریه2022 میلادی (5 اسفند 1400) این کشور به صورت مداوم در میان بدترین و فاسدترین کشورهای جهان بود. اوکراین در سال ۲۰۲۲ در رتبه ۱۱۶ از میان ۱۸۰ کشور در شاخص ادراک فساد شفافیت بینالمللی قرار گرفت. اما بعد از شروع جنگ مسئله فساد در اوکراین وارد مرحله جدیدی شد. در این کشور کمتر روزی است که از بروز فسادهای گسترده مالی و غیرمالی در ساختار سیاسی و نظامی این کشور، خبری منتشر نشود. طی یک سال گذشته گزارشهای متعددی از گم وگور شدن میلیاردها دلار کمکهای نظامی و غیرنظامی غرب در این کشور منتشر شده است. وضعیت جنگی و ارسال گسترده میلیاردها دلار اسلحه و کمک مالی به این کشور از سوی غرب نیز بر تشدید فساد و رسوخ آن در بالاترین مقامات سیاسی و نظامی این کشور مؤثر بوده است. تاکنون چندین پرونده جنجالی مرتبط با فساد باعث موجی از استعفاهای اجباری در وزارتخانهها، مناطق و سیستم قضائی این کشور شده است. چندی پیش «زلنسکی» تمامی رؤسای سربازگیری این کشور را به دلیل فساد برکنار کرد. اما مردم اوکراین معتقدند، مسئول این فسادها خود زلنسکی است. بر اساس نظرسنجیها 78 درصد از بزرگسالان اوکراینی، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری این کشور را به صورت مستقیم مسئول مشکل فساد کیف میدانند.
دستیار ارشد رئیسجمهوری اوکراین هم طی ظهاراتی با تأیید فساد گسترده در دولت این کشور گفته است بسیاری از مقامات دولتی در اوکراین علیرغم جنگ با روسیه، به فعالیتهای آمیخته با فساد خود ادامه میدهند و مسئله رشوه همچنان «هنجار قابل قبول اجتماعی در جامعه» است. به گزارش ایسنا «میخائیل پودولیاک» در پاسخ به سؤال شبکه تلویزیونی «ما – اوکراین» در رابطه با اینکه آیا مقامات اوکراینی وخامت اوضاع را در بحبوحه جنگ با روسیه درک میکنند، گفت: «اگر در محیط خاصی زندگی میکنید، جایی که رشوه گرفتن و خرید هر آنچه میخواهید، آسان است و شما میخواهید ثروتتان را اضافه کنید، آن هم وقتی که دیگران در شرایط بسیار دشواری به سر میبرند، همه اطرافیانتان شما را فردی موفق در نظر میگیرند. این ذهنیت قشر خاصی در میان اوکراینیهاست.» مشاور ارشد ولودیمیر زلنسکی، همچنین گفت، عدهای هستند که خودشان را از جنگ دور میکنند و او این افرادی که از زندگی خودشان لذت میبرند و به کلوبهای شبانه میروند «مسئولیت ناپذیر» دانست. او گفت: «برای برخی از مردم، جنگ وجود ندارد و برایشان مهم نیست که اوکراین حفظ میشود یا نه.» پودولیاک تخمین زد که تا ۱۵ درصد از جمعیت کشورش آماده هستند تا بخشی از روسیه شوند. در اوایل این ماه نیز روزنامه واشنگتنپست گزارش داد که اوکراینیها بهطور فزایندهای از مبارزه برای دولتی فاسد و نالایق خودداری میکنند. براساس این گزارش، مردان اوکراینی اغلب از طریق رشوه، جعل و فرار از این کشور سعی میکنند از خدمت سربازی اجتناب کنند.
مخالفت 6 کشور اروپایی
همزمان«آندری سیبیگا»، معاون رئیس دفتر رئیسجمهور اوکراین در مصاحبه دیگری از عدم تمایل شماری از کشورهای اروپایی به دادن تضمینهای امنیتی به اوکراین خبر داد. به گزارش تسنیم این مقام دفتر ولادیمیر زلنسکی در پیامی در کانال تلگرامی خود، اسامی شش کشور اتحادیه اروپا را نام برد که به بیانیه تضمینهای امنیتی اوکراین نپیوستهاند. صحبت بر سر اتریش، کرواسی، لهستان، مجارستان، اسلواکی و مالت است. پیش از این، «میخائیل پودولیاک»، مشاور رئیس دفتر زلنسکی از امیدواری کیف برای افزایش تعداد کشورهایی که مایلند به عنوان ضامن کلیدی تامین امنیت اوکراین عمل کنند و رسیدن آنها به 51 کشور جهان خبر داده بود. این در حالی است که روزنامه «وال استریت ژورنال» به نقل از منابع خبری خود نوشته است که مذاکرات بین کشورهای غربی در مورد ارائه تضمینهای امنیتی به اوکراین قبل از سال 2024 پایان نخواهد یافت.
سیگنالهای پوتین برای آتش بس
از سوی دیگر این روزها در روسیه نیز مثل اروپا و آمریکا زمزمهها برای پایان دادن به جنگ بلند شده است. هفته گذشته پوتین صراحتاً اعلام کرد که آماده است با اروپا و آمریکا بر سر آتشبس مذاکره کند. «نیویورک تایمز» هم در گزارشی جدید ادعا کرده است که رئیسجمهور روسیه از ماهها قبل سیگنالهایی را برای توقف جنگ در اوکراین از طریق موافقت با برقراری آتشبس فرستاده است. به گزارش فارس، نیویورک تایمز نوشته است روسیه دست کم از ماه سپتامبر(شهریور)، سیگنالهایی را از تمایل به توقف به جنگ با اوکراین ارسال میکند. این روزنامه مدعی شده است که اطلاعات مربوط به این موضوع را از دو تن از مقامات ارشد سابق روسیه که به کرملین نزدیک هستند، دریافت کرده است و برخی از مقامات آمریکایی و بینالمللی دیگر هم آن را تایید کردهاند.
طبق اظهارات مقامات ایالات متحده آمریکا برخی بر این باورند که پوتین از یک سال قبل، در پاییز سال ۲۰۲۲ تلاشهایی را برای مذاکره جهت آتشبس انجام داده بود و موضع وی از زمان شکست نیروهای اوکراینی از روسیه در جبهه شمال شرق آشکار شده است. این روزنامه ادعا کرده است که در آن زمان روسیه از سرزمینهایی که تصرف کرده بود، ابراز رضایت کرده و برای برقراری آتشبس آماده شده بود. این در حالی است که پوتین اکنون در موضعگیریهای خود همواره بر این موضوع که اهداف روسیه هیچ تغییری نکرده است، تاکید میکند. یک مقام ارشد بینالمللی که نخواسته نامش فاش شود، عنوان کرده است که پاییز امسال در دیدار با مقامات روسی آنها خود را برای مذاکره در مورد آتشبس آماده دانسته و عنوان کردهاند تمایل دارند جنگ همین جا به پایان برسد. با این حال برخی دیگر از مقامات آمریکا عنوان میکنند که شاید این تلاشی گمراهکننده از سوی کرملین باشد و تمایل واقعی پوتین مبتنی بر سازش با اوکراین نباشد. دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین در پاسخ به خبرنگار روزنامه «نیویورک تایمز» تاکید کرد که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه آمادگی خود برای انجام مذاکره درخصوص اوکراین، تنها برای دستیابی به اهداف تعیین شده در اوکراین را اعلام کرده است.