مدیریت تورم انتظاری خروج سرمایه را کاهش داد
کاهش ۶۰ درصدی اقبال ایرانیها به خرید ملک در ترکیه
از جمله نتایج جانبی کنترل قیمت ارز، کاهش خانههای خریداری شده توسط ایرانیها در ترکیه بوده است. بهطوری که در فاصله سال ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۳ میلادی روند خرید خانهها، ۶۰ درصد کاهش داشته است.
به گزارش خبرگزاری دانشجو، روند صعودی قیمت ارز و ایجاد تورم انتظاری طی سالهای متوالی در کشورمان، باعث شد که برخی افراد برای جلوگیری از کاهش ارزش داراییهای خود، به خرید کالاهایی مانند مسکن، طلا، خودرو و... رو بیاورند.
یکی از این کالاها که در چند سال گذشته جذابیت زیادی نیز برای سرمایهگذاران داشت، ملک و املاک در کشور ترکیه بود. حفظ ارزش پول و پایین بودن قیمت مسکن در ترکیه دو علت اقتصادی بود که ایران طی چندین سال در صدر جدول خریداران مسکن ترکیه باشد.
بنا بر اطلاعات ارائه شده از سوی مرکز آمار کشور ترکیه، خانههای خریداری شده توسط ایرانیان در این کشور، تا سال ۲۰۲۱ روند صعودی داشته است. بهطوری که ایران در سال ۲۰۲۱ با رسیدن به عدد ۱۰ هزار و ۵۶ خانه خریداری شده، در رتبه اول خریداران خارجی قرار گرفت.
این روال اما پایدار نبوده است. در سال ۲۰۲۲ با کاهش ۱۹ درصدی و رسیدن به عدد هشت هزار و ۲۲۳ خانه، برای اولین بار طی شش سال گذشته، این آمار روند نزولی را تجربه کرد.
دومین شوک نزولی شدن خانههای خریداری شده توسط ایرانیها که عمیقتر از شوک اول بود، به سال جاری برمی گردد. در سال ۲۰۲۳ آمار خرید خانهها با کاهش ۶۰ درصدی از سال گذشته، تنها ۳۲۷۱ خرید خانه گزارش شده است.
نتیجههای جانبی کنترل قیمت ارز
اواسط دی ماه سال گذشته (ابتدای سال ۲۰۲۳ میلادی) بود که تلاشهای بانک مرکزی برای ثابت نگه داشتن قیمت ارز نتایج خود را نشان داد. قیمت دلار که در پاییز گذشته پله پله در حال بالا رفتن بود، این بار و با آغاز زمستان در یک مسیر ثابت در حال توقف بود.
قیمت ارز بازه ۴۶ تا ۵۰ هزار تومان را در اوایل سال جاری تجربه کرد که در نهایت روی ۴۹ هزار تومان ایستاد. در پی کنترل کردن قیمت ارز توسط بانک مرکزی، انتظارات تورمی نیز کاهش یافت که به دنبال این موضوع، آمار خانههای خریداری شده توسط ایرانیها بهشدت و با کاهش ۶۰ درصدی، نزولی شد.
روند خرید خانه توسط ایرانیها از زمان ثابت ماندن قیمت ارز در کشور یعنی از دیماه سال قبل تا شهریورماه امسال، روندی کاهشی داشت. این روند هرماه به طور میانگین در حال کاهش بوده؛ بهطوری که در طی هشت ماه اخیر، تعداد خانههای خریداری شده حدودا نصف شده است.
افزایش خانه خریدن همزمان با آشوبها
مسائل اجتماعی- سیاسی در کشور و خروج ارز، جدا از هم نیستند و با وقوع اتفاقی پیشبینی نشده، همواره حجم خروج ارز کشور بیش از پیش میشود. نمونه بارز این موضوع، اغتشاشات سال گذشته در کشور بود. باوجود فضائی که اغتشاشات در کشور رقم زد، این مسئله به ذهن مردم میرسید که اقتصاد ایران رو به افول است و هرچه سریعتر باید سرمایه خود را در جایی خارج از کشور سرمایهگذاری کنند. به همین دلیل آمار خانههای خریداری شده در سه ماهی که اوج اغتشاشات بود، افزایش یافت.
آمارها نشان می دهد میزان خانههای خریداری شده توسط مردم ایران در سه ماه پاییز سال قبل و همزمان با آشوبها، هر ماه بهطور متوسط حدود ۲۰۰ مورد بیشتر شده بود.
البته این روال نیز ماندگار نبود و همراه با سیاستهای بانک مرکزی درخصوص ثابت نگه داشتن قیمت ارز، خرید خانه در ترکیه نزولی شد. بهطوری که با کاهش خرید حدود شش هزار واحد مسکن در سال جاری نسبت به سال گذشته، خرید خانه در ترکیه روندی نزولی را در پیش گرفته است.