kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۳۸۰۷
تاریخ انتشار : ۰۵ مهر ۱۴۰۲ - ۲۱:۴۵
سخنگوی اقتصادی مجلس:

نتیجه بنگاه‌داری بانک‌ها تورم‌زایی است

 
 
 
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: بنگاه‌داری بانک‌ها یک معامله دو سر باخت است، بانک‌ها با بنگاه‌داری با کمبود منابع برای تسهیلات‌دهی مواجه و مجبور می‌شوند خلق پول کنند.
مهدی طغیانی در گفت‌وگو با فارس، با‌ اشاره به زیان‌های بنگاه‌داری بانک‌ها برای اقتصاد کشور، اظهار داشت‌: بانک‌ها در شرایط تورمی که ارزش پول کاهش‌ پیدا می‌کند،‌ به سمت بنگاه‌داری می‌روند و تلاش می‌کنند‌ ‌کارهایی‌ انجام ‌دهند و دارایی‌هایی‌ تهیه کنند که بازدهی آن‌ از تورم جلوتر باشد، یعنی بازدهی دارایی از نرخ تورم بیشتر باشد.
وی تأکید کرد: بانک باید کار بانکداری انجام دهد و ارائه خدمات بانکی کند، اما وقتی منابع خود را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ به سمت بنگاه‌داری می‌برد، دارایی‌های بانک در یک جا منجمد و مسدود می‌شود و بانک‌ها با کمبود منابع برای ارائه تسهیلات مواجه می‌شوند، در نتیجه مجبور می‌شوند یا خلق پول کنند و یا اینکه از منابع بانک مرکزی بیشتر استفاده کنند که این امر تورم‌زا است.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار داشت: وقتی یک بنگاه در اختیار بانک قرار می‌گیرد، حتی اگر آن بنگاه‌ها کارآمدی پایینی داشته باشد، بانک مجبور است بخشی از منابع خود را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ به بنگاه تزریق کند و بنگاه به صورت دوپینگی اداره می‌شود، این بنگاهِ در اختیار بانک نسبت به سایر بنگاه‌ها منابع بیشتری می‌گیرد و گران‌تر اداره می‌شود؛ سایر بنگاه‌هایی که نیاز به سرمایه در گردش دارند، وقتی به بانک مراجعه می‌کنند با کمبود منابع مواجه می‌شوند.
طغیانی با بیان اینکه اکثر بانک‌ها مجتمع‌های تفریحی-گردشگری دارند، گفت: هیچ توجیهی برای داشتن مجتمع تفریحی نیست، بانک می‌تواند این مجتمع‌ها را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ به مردم واگذار کند و برای کارکنان خود از طریق خرید خدمات، اقدام کند که ارزان‌تر تمام می‌شود.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: یک مسئله مهم است که بسیاری از مجتمع‌های تفریحی بانک‌ها در ظاهر برای خدمات به کارکنان است، اما در واقعیت برای حفظ ارزش دارایی و رشد قیمت آن در شرایط تورمی است؛ یعنی به نام کارکنان بانک و به کام منفعت سهامداران و به زیان اقتصاد کشور است.
این نماینده مجلس شورای اسلامی در مورد اینکه از یک طرف گفته می‌شود دولت باید مهار تورم کند و از یک طرف بانک‌ها با بنگاه‌داری به تورم دامن می‌زنند، اظهار داشت: مهار تورم مربوط به کنترل خلق پول توسط دولت است که ناشی از کسری بودجه است و باید هزینه‌های دولت صرفه‌جویی شود. 
نماینده اصفهان در مجلس ادامه داد: از طرفی عدم بدهی دولت به بانک‌ها و عدم استفاده از منابع بانک مرکزی موجب مهار تورم می‌شود. بخشی از مهار تورم هم مربوط به انضباط مالی بانک‌ها در خلق اعتبار است که یکی از نمودهای آن بنگاه‌داری بانک، کاهش منابع در اختیار بانک و توسل به خلق پول است.
طغیانی افزود: هدف نهایی کنترل تورم اتفاق نمی‌افتد مگر اینکه انضباط مالی بانک‌ها، خلق اعتبار و استفاده از ذخایر بانک مرکزی و بدهکاری به بانک مرکزی کنترل شود.
وی اظهار داشت: بنگاه‌داری بانک‌ها یک معامله دو سر باخت است، از یک طرف به خلق اعتبار توسط بانک منجر می‌شود و از سوی دیگر این بنگاه‌ها با منابع بانک‌ها به صورت گران و دوپینگی اداره می‌شوند.
 گفتنی است نمایندگان مجلس هم در نشست علنی دیروز، بانک‌ها و مؤسسات اعتباری غیربانکی را موظف به واگذاری دارایی‌های مازاد خود حداکثر تا پایان سال دوم برنامه هفتم کردند. همچنین بانک مرکزی مکلف شد ظرف یک ماه از تاریخ لازم‌الاجرا شدن این قانون، «سامانه املاک و مستغلات شبکه بانکی» و «سامانه سهامداری شبکه بانکی» راه‌اندازی کند.