دیدار رهبران سوریه و چین پس از 12 سال / پکن: دنبال شراکت استراتژیک هستیم
سرویس خارجی-
تلویزیون رسمی چین از آغاز دیدار «بشار اسد» و رئیسجمهور چین در پکن پس از 12 سال خبر داد. رئیسجمهور چین در این دیدار گفت: «پکن و دمشق برای برقراری روابط شراکت استراتژیک تلاش میکنند.»
«بشار اسد» با هواپیمای «ایر چاینا» که ویژه او ارسال شده بود، پنجشنبهای که گذشت در مه شدیدِ آسمانِ چین وارد این کشور شد تا در مراسم افتتاحیه بازیهای آسیایی به همراه بیش از دهها تن از مقامات خارجی شرکت کند و سپس در رأس هیئتی سوری در مجموعهای از نشستها در چندین شهر چین حضور بههم رساند. تا بدینترتیب به ریش کسانی که میگفتند «اسد باید برود» بخندد!
دیده شدن در کنار رئیسجمهور چین در یک گردهمایی منطقهای مسلماً قدرت گرفتن دوباره سوریه پس از سالها جنگ را نمایان میکند. پیش از این شاهد پیوستن این کشور به طرح کمربند و جاده چین در سال 2022 و پذیرش مجدد در اتحادیه عرب 22 کشوری بودیم.
آنطور که خبرگزاریها نوشتهاند رئیسجمهور فاتح سوریه روز پنجشنبه وارد شهر «هانگژو» در شرق چین شد و سفر خود به این کشور را به دعوت «شی جینپینگ» همتای چینی خود آغاز کرد. رئیسجمهوری سوریه و همسرش در فرودگاه بینالمللی گانژو مورد استقبال هیئت چینی شامل «وانگ ونتائو»، وزیر بازرگانی، «گونگ شیوی»، نایبرئیس شورای مشورتی استان ژجیانگ و سفیر چین در دمشق و همسرش قرار گرفتند. گروه بزرگی از کودکان چینی با پرچمهای چین و سوریه و خواندن آهنگهای ملی و سنتی چینی نیز در مراسم استقبال حضور داشتند و دو کودک نیز به رئیسجمهور و بانوی اول سوریه دسته گل اهدا کردند.
آنطور که ایسنا نوشته است، یک هیئت سیاسی و اقتصادی رئیسجمهوری سوریه را در این سفر همراهی میکند. در این سفر، «فیصل المقداد»، وزیر خارجه سوریه، «محمد سامر الخلیل»، وزیر اقتصاد و تجارت خارجی این کشور، «منصور عزام»، وزیر امور ریاستجمهوری، «بثینه شعبان»، مشاور ویژه ریاستجمهوری، «ایمن سوسان»، معاون وزیر امور خارجه و برخی دیگر از شخصیتهای سیاسی و اقتصادی سوریه حضور دارند.
تلویزیون رسمی چین اعلام کرده است که مذاکرات بشار اسد، و شی جینپینگ، رئیسجمهور چین دیروز (جمعه) در پکن برگزار شد. رئیسجمهور چین در دیدار با بشار اسد گفت: «چین و سوریه برای برقراری روابط شراکت استراتژیک تلاش میکنند. پکن آماده تقویت همکاری با سوریه و دفاع مشترک از عدالت بینالمللی در سایه بیثباتی جهان است.» وی گفت: «سوریه از اولین کشورهایی است که روابطی را با چین جدید برقرار کرد. سوریه همچنین یکی از کشورهایی است که پیشنویس قطعنامهای را برای بازپسگیری کرسی چین در سازمان ملل مطرح کرد.»
رئیسجمهور چین گفت: «روابط سوریه و چین در برابر تغییرات بینالمللی از ۶۷ سال پیش پایدار بوده است و همچنان دوستی میان دو کشور با گذشت زمان ادامه دارد.» وی گفت: «روابط شراکت استراتژیک با سوریه یک تحول سرنوشتساز و مهم در تاریخ روابط دوجانبه در سایه اوضاع بیثبات بینالمللی است. ما به تلاشهای مشترک برای تبادل حمایت ثابت میان دو کشور و تقویت همکاری برای دفاع از عدالت و صلح بینالمللی ادامه میدهیم.» آنطور که ایسنا نوشته، بشار اسد نیز گفت: «ما به نقش سازنده چین در عرصه بینالمللی امیدواریم و با تمام تلاشها برای تضعیف این نقش مخالفیم. این سفر با توجه به زمان آن و شرایط کنونی مهم است چراکه امروزه شاهد جهانی چندقطبی هستیم و این اقدام توازن و ثبات را به جهان بازمیگرداند. وظیفه ما این است که از این لحظه برای آیندهای درخشان استفاده کنیم.» همچنین اسد و شی توافق همکاری استراتژیک میان دمشق و پکن را امضا کردند.
گفتنی است، این اولین سفر یک رئیس دولت سوریه به چین از زمان برقراری روابط دیپلماتیک بین دو کشور در سال 1956 بود. چین- مانند متحدان اصلی سوریه، روسیه و ایران- بهرغم جنگ داخلی در این کشور، روابط خود را با حکومت حفظ کرد. اسد با تحریمهای اعمالشده توسط آمریکا، اروپا، استرالیا، کانادا و سوئیس مواجه است، اما تلاشها برای اعمال تحریمهای چندجانبه علیه حکومت او نتوانست حمایت یکپارچه در شورای امنیت سازمان ملل متحد، که چین و روسیه اعضای آن هستند، به دست آورد. چین حداقل در 8 نوبت پیشنویسهای سازمان ملل در محکومیت دولت اسد را وتو کرده است.