در میان اعتراضهای خیابانی صورت گرفت
دوئل نتانیاهو با دیوان عالی بر سر کودتای قضائی
اعتراضات ضدنتانیاهو در جامعه صهیونیستی همچنان ادامه دارد و همزمان با اعتراضات داخلی، دیوان عالی رژیم صهیونیستی نیز درباره مصوبه جنجالی تغییر قوانین قضائی تشکیل جلسه داده است. هر حکمی که دیوان عالی رژیم اسرائیل بگیرد، باعث ادامه بحران خواهد شد، چون شاید نتانیاهو حکم دیوان عالی را نپذیرد.
سرویس خارجی-
مهمترین روند قضائی در تاریخ رژیم صهیونیستی روز سهشنبه رقم خورد. دادگاه عالی رژیم اسرائیل روز گذشته با حضور 15 قاضی به درخواستها درباره ابطال طرح نتانیاهو رسیدگی کرد. طرحی که از 9 ماه پیش محل بحث و اختلاف و درگیری و اعتراض در جامعه صهیونیستی بوده و براساس آن نتانیاهو تلاش دارد تا نظارت دستگاه قضائی بر عملکرد کنست (پارلمان رژیم صهیونیستی) را حذف کند. این طرح اگرچه با جنجال فراوان سرانجام ماه گذشته در کنست به تصویب رسید، اما نهادهای حقوقی و مدنی از تصویب این طرح در دیوان عالی شکایت کردند و اکنون دیوان عالی مشغول بررسی این طرح پرسروصدای نتانیاهوست. جلسه دیوان عالی در روز سهشنبه برای صهیونیستها سرنوشتساز بود و سرمقاله روزنامه هاآرتص آن را «مهمترین جلسه دادگاه عالی در تاریخ اسرائیل» خواند. با این حال مشخص نیست که آیا دولت نتانیاهو به تصمیم نهایی دیوان عالی احترام خواهد گذاشت و یا آن را نادیده میگیرد.
جامعه قطبیشده
برگزاری جلسه دیوان عالی رژیم اسرائیل در حالی انجام گرفت که جامعه صهیونیستی بهشدت میان موافقان و مخالفان نتانیاهو دوقطبی و تقسیمبندی شده است. والاستریت ژورنال در گزارشی گفته است که تلآویو در آستانه یک بحران عمیق قانون اساسی قرار گرفته است، زیرا راستگراترین کابینه در برابر سرسختترین مخالفان سکولار قرار گرفته و هیچکدام حاضر به عقبنشینی در برابر هم نیستند. حدود 9 ماه اعتراض نشان میدهد که هر دوطرف بهشدت آماده رویارویی در برابر هم هستند و همین سرسختی باعث شده تا برخی چهرهها و محافل صهیونیستی نسبت به بروز جنگ داخلی ابراز نگرانی کنند. جنگی که میدان نبرد آن نه در اردوگاههای فلسطینی بلکه سنگر به سنگر خانههای صهیونیستهای موافق و مخالف در برابر هم خواهد بود.
بحران ادامه خواهد داشت
هر رأی و تصمیمی که دیوان عالی رژیم اسرائیل بگیرد، باعث ادامه بحران خواهد شد و چشمانداز تداوم بحران پس از رأی دیوان عالی در جامعه صهیونیستی زیاد است. برخی از وزرای کابینه گفتهاند که از حکم دیوان عالی که بهدنبال لغو مصوبه کنست است، اطاعت نمیکنند. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی نیز از اینکه به صراحت بگوید که از حکم دادگاه عالی تبعیت خواهد کرد یا نه، خودداری کرده است. هفته گذشته، نتانیاهو ویدئویی از سخنرانی رئیس کنست را بازنشر کرد که گفته بود «کنست تسلیم نخواهد شد.» این ویدئو نشان میداد که نتانیاهو هم تصمیم دارد در برابر رأی مخالف دادگاه مقاومت کند.
اگر دادگاه مصوبه کنست برای تغییر قوانین قضائی را لغو کند، این اولینبار خواهد بود که دیوان عالی روند قانونگذاری در پارلمان را بیاثر میکند. در هر صورت میزان پایبندی نتانیاهو به تصمیم و حکم دادگاه مشخص نیست و همین وضعیت باعث ادامه بحران خواهد شد.
ثبات ویرانشده
مناقشات داخلی بر سر طرح نتانیاهو برای تغییر قوانین قضائی، ثبات اسرائیل را ویران کرده و باعث کاهش ارزش پول، فرار سرمایهگذاران و انشعاب در ردههای نظامی شده است. کنارهگیری و انشعاب افسران ذخیره ارتش رژیم صهیونیستی آنقدر زیاد شده که فرماندهان نظامی به وزرای دولت درباره بحران آمادگی ارتش هشدار دادهاند. تاکنون بیش از 15 هزار افسر ذخیره ارتش کنارهگیری خود را از خدمت نظامی بهدلیل مخالفت با نتانیاهو اعلام کردهاند و این استعفاها کمر ارتش را خم کرده است.
درگیری معترضان خشمگین در خیابان
روز گذشته همزمان با برگزاری جلسه دیوان عالی، دهها هزار نفر از صهیونیستها به خیابان آمدند و علیه نتانیاهو دست به تظاهرات زدند. تظاهرکنندگان در مرکز بیتالمقدس از یک روز قبل از جلسه دادگاه عالی اعتراضات خود را آغاز کرده بودند و خیابانهای اطراف دادگاه، پارلمان و دفتر نخستوزیری را به اشغال خود درآوردند. در مناطقی از تلآویو درگیری پلیس با معترضان متحصن نیز گزارش شده است.
برخی معترضان در نزدیکی دادگاه اردو زده بودند و گروهی دیگر در میان حضور شدید پلیس بر طبلها کوبیدند. همچنین هزاران تن از ساکنان سرزمینهای اشغالی پس از تظاهرات در خیابانها، راهی محل سکونت بنیامین نتانیاهو نخستوزیر این رژیم شده و در برابر منزل وی در قدس اشغالی تجمع کردند. برخی منابع رسانهای صهیونیستی نیز اعلام کردند که ۴۰ هزار نفر مقابل مقر دادگاه عالی رژیم صهیونیستی تجمع کردند و با سر دادن شعارهایی لایحه جنجالی نتانیاهو را محکوم کردند.
باید برای رویارویی نظامی دشوار آماده شویم
همزمان با درگیریها در داخل، مقامات صهیونیستی نسبت به تهدیدات در خارج نیز نگران هستند. با توجه به کاهش آمادگی نظامی ارتش بهدلیل استعفاها، اکنون عمده نگرانیهای فرماندهان ارتش بر این است که آیا نیروهای نظامی توان حضور در یک جنگ خارجی را خواهند داشت یا خیر؟
رئیس ستاد ارتش رژیم صهیونیستی نیز روز گذشته در سخنانی بر دستکم نگرفتن تهدیدهای مقاومت و آمادگی این رژیم برای یک نبرد دشوار در جبهههای مختلف تاکید کرد. هرتزی هالوی، رئیس ستاد ارتش رژیم صهیونیستی در سخنانی به مناسبت پنجاهمین سالروز جنگ «یومالغفران» در جمع عناصر ارتش این رژیم اظهار کرد: «باید برای یک رویارویی نظامی دشوار و چند جبههای آماده شویم.» او گفت: «ما باید هر سخنی را که دشمنانمان مطرح میکنند، مورد توجه قرار دهیم و آنها را دستکم نگیریم و از خودمان تعریف و تمجید نکنیم. باید بیش از هر زمان دیگری آماده یک رویارویی نظامی گسترده و چند جبههای باشیم که شامل مانور و اصطکاک شدید با دشمن است و تلفات و صدمات را به همراه خواهد داشت.»