الزام حجاب، مصلحت جامعه است
حجتالاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای انقلاب فرهنگی در گفتوگو با روزنامه ایران با بیان اینکه این روزها برخی هملباسیهای بنده مدعی شدهاند که ما هیچ دلیل شرعی بر الزام حجاب نداریم! گفت: این در حالی است که وجوب شرعی حجاب محرز است و این ادعا واضحالبطلان است چراکه ما 24 آیه درخصوص اهمیت حجاب در قرآن داریم. لذا، حجاب یکی از ضروریات دین است و انکار آن، انکاری جاهلانه است.
وی افزود: گفته میشود حاکمیت، حق الزام حجاب را ندارد چرا که هیچ دلیلی در فقه وجود ندارد که حاکم میتواند حجاب را ملزم کند. این حرف هم یک اشکال جدی دارد و آن، این است که اگر حاکمیت امری را که به مصلحت جامعه است، نتواند الزام کند، حاکمیت نیست و یک پارادوکس ایجاد میکند. حاکمیت یعنی الزام کردن؛ به عنوان مثال حاکمیت الزام میکند قوانین راهنمایی و رانندگی، قوانین بهداشتی و... اجرا شود؛ قوانین فرهنگی هم از این قاعده مستثنی نیست. بنابراین، نفی الزام مقولهها، به معنای نفی حاکمیت است و به آنارشیسم اجتماعی منجر میشود.
دبیر شورای انقلاب فرهنگی عنوان داشت: گفته میشود که در حکومت اسلامی، حاکم اسلامی حق الزام ندارد؛ چون دلیلی نداریم. در حالی که دلیلش «ولایت فقیه» است. وقتی مشروعیت حاکم اسلامی ثابت شد، حق الزام هم برایش ثابت میشود؛ ملاک الزام هم مصلحت نظام و مسلمین است. حال اگر کسی در بحث مبنایی اصل ولایت فقیه شبهه دارد، بحث دیگری است و ربطی به الزام حجاب ندارد.
حجتالاسلام و المسلمین خسروپناه افزود: دسته سوم گروهی هستند که معتقدند حاکمیت حق الزام دارد، حاکم اسلامی هم بر اساس مشروعیت ولایت فقیه، حق الزام قوانین و احکام را دارد، اما چون ملاک الزام حاکم اسلامی «مصلحت اسلام و مسلمین» است در شرایط حاضر مصلحت اسلام و مسلمین اقتضا میکند که حکم حجاب الزامی نشود. در پاسخ به این افراد هم باید گفت که وقتی یک حمله و جنگ ترکیبی-شناختی از سوی دشمن برای کشف حجاب و ایجاد ابتذال و نفی عفاف و غیرت شکل گرفته است و الزام به حجاب میتواند در اکنون و امروز جامعه ایرانی، این جنس تهاجمات را پس بزند، الزامی نکردن حجاب اتفاقاً خلاف مصلحت اسلام و مسلمین است. به این اعتبار، معتقدم مصلحت اسلام و مسلمین اقتضا میکند، الزام حجاب از سوی حاکم اسلامی صورت گیرد. اینها نکاتی است که فضلا و اهالی فکر و فرهنگ باید به آن اهتمام داشته و ورود دشمن را به ساحتهای فرهنگی هموار نکنند.
وی خاطرنشان کرد: از دیگر دلایلی که باعث شد بازیهای سیاسی به زمین فرهنگی حجاب ورود کند، سرمایهگذاری دشمن در بحث حجاب بود، به گونهای که تمام همت خود را بهکار گرفت تا قشر کمحجاب در ایران فعال شوند. از این حیث، دیگر نمیتوان حجاب را صرفاً امری فرهنگی دید و به لایه فرهنگی حجاب بسنده کرد. قطعاً از این حیث، حجاب یک بحث سیاسی و امنیتی است. مضاف بر اینکه، فرهنگ اسلامی و نمادهای اسلامی، یکی از شاخصههای قوامبخش جمهوری اسلامی ایران است و یکی از این نمادهای مهم هم «حجاب» است. بنابراین، نمیتوان مقوله حجاب را صرفاً از منظر فقهی، حقوقی یا فرهنگی دید، از این منظر، برخورد سیاسی را هم میطلبد.