kayhan.ir

کد خبر: ۲۶۹۳۰۸
تاریخ انتشار : ۲۶ تير ۱۴۰۲ - ۲۰:۱۷
فعالان دامداری و مرغداری مطرح کردند

پاسکاری مشکلات تأمین نهاده دام و طیور بین وزارت جهاد کشاورزی، بانک مرکزی و واردکنندگان

 
 
 
صحبت‌های فعالان دامداری و مرغداری و برخی مسئولان حاکی از پاسکاری مشکلات تامین نهاده دام و طیور بین وزارت جهاد کشاورزی، بانک مرکزی و واردکنندگان نهاده دارد که مشکلی چند دهه‌ای است و دود آن همواره به چشم مصرف‌کننده نهایی یعنی مردم رفته است.
به گزارش ایسنا، حسین دماوندی‌نژاد؛ معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی در واکنش به انتقادها از عملکرد بازارگاه اظهار داشت: ما ادعا نداریم که سامانه بازارگاه بدون نقص است اما در این شرایط که با مشکلات ارزی و واردات رو‌به‌رو هستیم توانسته نظمی را در واردات ایجاد کند.
او توضیح داد: همه تولید‌کنندگان تمایل دارند نیاز خود را از سامانه بازارگاه وارد کنند و بازارگاه در حال کار است. تاجر نهاده خود را در این سامانه بارگذاری می‌کند ولی به دلیل اینکه ارز نیست تحویل با تاخیر مواجه می‌شود. تاجر تا مشکلش با بانک مرکزی حل نشده و ارز را تامین نکرده نباید این نهاده را روی سامانه بازارگاه قرار دهد.
از طرفی سید احمد مقدسی؛ رئیس ‌هیئت‌مدیره انجمن صنفی گاوداران تصریح کرد: از عید برای تامین خوراک دام آن‌قدر با مشکل مواجه شده‌ایم که نمی‌دانیم به دام چه باید بدهیم. دامدار پول خوراک را واریز کرده ولی نهاده وارد نمی‌شود. در تامین کنجاله سویا از سامانه بازارگاه با مشکل مواجه هستیم و دامدار باید به سه برابر قیمت این نهاده را از بازار آزاد تامین کند. دو تا پنج ماه است که دامدار هزینه را واریز کرده ولی نه تنها خوراک در سامانه بازارگاه تامین نشده بلکه ارزی هم تامین نشده است.
همچنین به گزارش خبرگزاری تسنیم، پرویز فروغی؛ دبیر کانون مرغداران گوشتی کشور در گفت‌و‌گو با خبرگزاری تسنیم اظهار داشت: در حالی که قیمت مصوب کنجاله سویا 17 هزار تومان است اما مرغداران مجبور به خرید این محصول از بازار آزاد با قیمت‌های هر کیلوگرم 31 تا 32 هزار تومان هستند. بنابراین، نرخ مصوب هر کیلوگرم مرغ زنده 52 هزار تومان است اما با توجه به افزایش هزینه‌های تولید نرخ این محصول تا  حدود 60 هزار تومان بالا رفته. روند تامین نهاده‌های دامی از جمله سویا نیازمند اصلاح است؛ در غیر این صورت صنعت مرغداری کشور با مشکلات جدی مواجه می‌شود. 
سابقه طولانی مشکلات بازار مرغ
گفتنی است، مرغ در بازار با قیمت‌های مصوب به فروش نمی‌رسد بلکه در محدوده 100 هزار تومان به دست مصرف‌کننده می‌رسد. قیمت مصوب هر کیلوگرم مرغ برای مصرف‌کننده 73 هزار تومان تعیین شده است. مشکلات مربوط به تامین نهاده و نوسانات قیمت مرغ و سایر محصولات دام و طیور، سابقه چند دهه‌ای دارد و دود آن همواره به چشم مصرف‌کننده نهایی رفته است. یکی از این مشکلات ریشه‌دار، عدم رعایت نرخ مصوب محصولات دام وطیور و نهاده‌ها به بهانه‌های مختلف است.
انحصاری بودن واردات نهاده در دست چند نفر، نظارت ضعیف بر روند انتقال نهاده از گمرک تا سامانه بازارگاه و سر درآوردن خوراک دام و طیور وارداتی از بازار آزاد، عدم هماهنگی وزارت جهاد کشاورزی و واردکنندگان نهاده با بانک مرکزی به عنوان تنظیم‌کننده دخل و خرج ارزی کشور و قرار دادن این بانک در برابر واردات انجام شده و از طرفی سختگیری‌های بعضا بی‌مورد بانک مرکزی در تامین ارز در کنار مشکلات توزیع مرغ و گوشت از دیگر دلائل به‌هم‌ریختگی چند دهه‌ای بازار این دو کالای اساسی کشور است که رد پای افراد پرنفوذ سیاسی- اقتصادی و جریان‌های سیاسی‌کار و عوامل آنها در دولت‌های مختلف هم در همه این موارد دیده شده و می‌شود. زمانی که نرخ مصوب مرغ 8175 تومان بود هم قیمت بازار آن بیش از 11 هزار تومان شد و هیچ‌گاه نرخ مصوب رعایت نشد و دولت وقت هم کاری نکرد.
 سؤال نمایندگان از بانک مرکزی
مشکل قیمت مرغ حالا توجه نمایندگان را هم جلب کرده و به همین خاطر رئیس‌کل بانک مرکزی و معاون ارزی او یکشنبه 25 تیرماه راهی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی شدند تا به سؤالات نمایندگان درباره مسائل ارزی از جمله اینکه کالاهای اساسی در بازار با نرخ مناسب به دست مردم می‌رسد یا بهای تمام شده کالاها براساس قیمت ارز بازار است، پاسخ دهند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، مهدی طغیانی در تشریح نشست کمیسیون اقتصادی مجلس، گفت: اینکه کالاهای اساسی در بازار با نرخ مناسب به دست مردم می‌رسد یا بهای تمام شده کالاها براساس قیمت ارز بازار است؟ از جمله موضوعات مطرح شده بود؛ به طور مثال موضوع مرغ یکی از این مباحث است، با وجود اینکه نهاده به نرخ 28 هزار و 500 تومان برای این کالا تحویل داده می‌شود اما قیمت آن سر به فلک کشیده است.