«اقتصاد جنگی» گزینه مقام اروپایی برای تداوم کمک به اوکراین
به اعتقاد کمیسر اقتصادی اتحادیه اروپا، شرایط جنگی، قوانین و روشهای خاص خود را دارد و چنانچه «بلوک غرب امیدوار به برآوردن نیازهای جنگی اوکراین است، باید به الگوی اقتصاد جنگی تغییر رویه دهد.»
سرویس خارجی-
جنگ اوکراین چند روزی است که وارد دومین سال خود شده و روسیه همچنان مصمم است این جنگ را با دستیابی به اهدافش به پایان برساند.
اروپا و آمریکا نیز همچنان اصرار دارند تا هر زمان که جنگ طول بکشد به کیف کمک کنند اما این رویه جدای از این که انبارهای تسلیحاتی اروپا و آمریکا را خالی کرده هزینههای هنگفت اقتصادی نیز برای کشورهای اروپایی به دنبال داشته است. کمیسر ارشد اقتصادی اتحادیه اروپا در همین رابطه به این بلوک هشدار داده که در صورت تمایل به برآوردن نیازهای کیف، آنها باید الگوی اقتصادی خود را به «اقتصاد جنگی» تغییر
دهند. «تیری برتون»، در جریان گفتوگو با فایننشالتایمز، برنامههای تقویت تسلیحاتی اوکراین را مورد بررسی قرار داده و گفته به منظور توسعه ظرفیت صنعتی اروپا، کاهش محدودیتهای عرضه و فشار بر بانکها با هدف افزایش وامدهی در راستای تسهیل انتقال کمک نظامی به «کیف»، با «جوزف بورل»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در حال همکاری است.«برتون» با اشاره به اینکه او و بورل برای حمایت از افزایش تولید صنایع دفاعی اروپا درجهت مواجهه با واقعیات یک جنگ پرتنش، کاملا مصمم هستند، گفته: «معتقدم زمان آن فرارسیده که صنایع دفاعی اروپا به الگوی اقتصاد جنگی تغییر کند تا بتوانیم نیازهای تولید دفاعی را تامین کنیم.»
ناتو منهای آمریکا
از سوی دیگر مجارستان همچنان در کنسرت مشترک اروپا و آمریکا بر ضد روسیه ساز مخالف خود را مینوازد. طی چند ماه گذشته بارها نخستوزیر این کشور هشدار داده است که اروپا بیشترین صدمه را از جنگ اوکراین دیده و تحریمهای ضد روسی نیز به منزله شلیک به پای اروپا محسوب میشود. «ویکتور اروبان» در جدیدترین اظهارات خود نیز در گفتوگو با یک مجله سوئیسی گفت: « اروپا به بلوک نظامی خود بدون نفوذ آمریکا نیاز دارد.» این سیاستمدار اروپایی، آمریکا را به کشاندن اروپا در درگیریای که نمیتواند پیروز آن شود و خطر جنگ جهانی را دارد، متهم کرد.» به گزارش راشاتودی، اوربان گفته تمایل آمریکا برای گسترش بیشتر نفوذ خود چیزی است که باعث تنش فعلی بین غرب و روسیه شد. وی افزود: «راهحل یک ناتو اروپایی خواهد بود.» نخستوزیر مجارستان در ادامه سخنانش در اشاره به گفتوگوی خود با ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه چند هفته قبل از آغاز درگیریها در اوکراین در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲(5 اسفند 1400) گفت: مسکو نگران گسترش بیشتر ناتو به سمت شرق، اوکراین و گرجستان است.
نیروگاههای هستهای فرانسه در اعتصاب
همزمان با این کشمکشها در درون اروپا بر سر کمک به اوکراین اعتراضها در کشورهای اروپایی نیز در اعتراض به وضعیت وخیم اقتصادی همچنان ادامه دارد. در فرانسه نیز کنفدراسیون عمومی کار فرانسه اعلام کرد که کارگران نیروگاههای اتمی این کشور اعتصاب نامحدودی را در اعتراض به اصلاح جنجالی بازنشستگی آغاز
کردند.
به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، اتحادیههای تجاری فرانسه در فوریه سال جاری(اسفند) میلادی اعلام کردند که اعتصابات سراسری علیه اصلاحات بازنشستگی از هفتم مارس (۱۶ اسفند) آغاز میشوند. با این حال، کارگران نیروگاههای اتمی فرانسه روز جمعه آغاز یک اعتصاب نامحدود را اعلام کردند. فدراسیون ملی معدن و انرژی در توئیتی اعلام کرد: «ماموران شرکت برق فرانسه از بخش نیروگاههای اتمی دست به اعتصاب زدند. از عصر جمعه با کاهش تولید برق روبهرو شدیم.»
براساس گزارش رسانههای فرانسوی، کارگران بخش گاز فرانسه نیز چهار روز زودتر از اعتصابات سراسری علیه اصلاحات بازنشستگی، به اعتصاب روز جمعه پیوستند. «الیزابت بورن»، نخستوزیر فرانسه در ژانویه سال جاری میلادی(دی) از پیشنویس اصلاح جنجالی بازنشستگی پردهبرداری کرد و گفت، دولت قصد دارد این پیشنویس را در سال ۲۰۲۳ میلادی تصویب کند. تحت این ابتکارعمل، مقامات فرانسه قصد دارند بهتدریج سن بازنشستگی را در کشور افزایش دهند. این اصلاح از اول سپتامبر سال ۲۰۲۳ میلادی با افزایش سه ماه در یک سال آغاز میشود و تا سال ۲۰۳۰ میلادی سن بازنشستگی به ۶۵ سال خواهد رسید. از زمان نخستین اعتصاب سراسری که ۱۹ ژانویه(29 دی 1401) در فرانسه برگزار شد، این کشور شاهد چهار اعتصاب سراسری دیگر نیز بود که صدها هزار تن از مردم در آنها شرکت داشتند.
محاصره باخموت
از تحولات میدانی جنگ اوکراین نیز خبرگزاری یورونیوز گزارش داد نظامیان روس که گفته میشود از سه جهت باخموت در شرق اوکراین را تحت محاصره درآوردهاند با پیشرویهای اخیر که خونینترین درگیریها را به همراه داشته، در آستانه فتح این شهر و کسب نخستین پیروزی بزرگ نظامی روسیه طی 6 ماه اخیر قرار گرفتهاند.
بر اساس این گزارش فرمانده نیروهای منتسب به گروه واگنر روسیه در یک پیام ویدئویی ضبط شده در فاصله ۷ کیلومتری شمال باخموت اعلام کرد شهر به ویرانهای تبدیل شده و اکنون تقریباً بهطور کامل تحت محاصره قرار دارد. وی در این پیام همچنین تاکید کرد که تنها یک جاده هنوز بهروی سربازان اوکراینی باز است که به گزارش رویترز آن هم زیر آتش توپخانه ارتش روسیه قرار دارد.