# باستان شناسی
کشف یک «رستوران» با قدمت چند هزارساله در عراق
اداره کل آثار باستانی و میراث عراق از کشف بقایای یک رستوران چندهزار ساله در محوطه باستانی لکش در استان ذی قار در جنوب این کشور خبر داد.
به گزارش ایرنا، حکیم الشمری، مدیر رسانهای اداره کل آثارباستانی و میراث عراق درگفت وگو بااسکای نیوزگفت:هیئت دانشگاه آمریکایی پنسیلوانیا در حین کاوشهای خود در سایت لکش موفق به کشف یک رستوران عمومی باستانی برای تهیه و سرو غذا و نوشیدنی برای مردم با سکوهای گلی شبیه نیمکتهای دو نفره شد، این کشف احتمالا از مهمترین کشفیات این هیئت در چهار فصل کاوش خود در عراق به شمار میآید.
وی ادامه داد: علاوه بر این، این هیئت باستانشناسی موفق به کشف مجموعههایی ظروف سفالی، 6 تنور یا کوره پخت و پز، تعداد زیادی عروسک و مجسمههای سفالی، اجاقهای پخت و پز، ظروف نگهداری و ذخیره غذا و نوشیدنی، کوزههای بزرگ برای سرد نگه داشتن آب و ابزارهای آسیاب مانند، استخوان و فلس ماهی و بقایای آنها، همچنین راهروها و مسیرهای تردد و نیز گذرگاههای کوچک برای تردد بین قسمتهای مختلف این رستوران شدند.
وی ادامه داد: این اکتشافات نشانه دیگری از غنای آثار باستانی وتمدنی بسیار ارزشمند عراق است و نشان میدهد بین النهرین همواره مهد بزرگترین تمدنهای سومری، بابلی، آشوری و اکدی تا دوران اسلامی بوده است.
وی گفت: هیئتهای مختلف کاوش ملی و بینالمللی در عراق، با توجه به مناطق باستانی فراوان این کشور، همواره توانستهاند گنجینهها و آثار باستانی و فرهنگی بسیار ارزشمندی را در سایتهای تاریخی عراق کشف کنند.
خبر کشف این رستوران که بیشباهت به رستورانهای امروزی نیست، با واکنشهای گستردهای در داخل و خارج از عراق به ویژه در میان علاقهمندان به آثار باستانی و تمدنهای باستانی بشری روبهرو شده است.
آنها این کشف را شاهدی تازه از سطح پیشرفته تمدنهای بین النهرین میدانند که جزئیات کشف شده آن، نشانگر سطح توسعه اجتماعی، معماری فنی و مهندسی پیشرفته آن در مقایسه با آن دوران است.
در حالی که تعدادی دیگر از باستان شناسان و کارشناسان خواستار بهدست گرفتن ابتکار عمل عراق برای افزایش ماموریتهای کاوشهای محلی و بینالمللی با هماهنگی نهادها و مأموریتهای بینالمللی مرتبط با هدف کشف بیشتر گنجینههای تمدن بینالنهرین، مکانهای باستانشناسی و میراث و بناهای تاریخی و ارزش فرهنگی آن شدند.
کشف بقایای این رستوران، در چارچوب کاوشهای پروژه مشترک همکاری موزه باستانشناسی و مردم شناسی در دانشگاه پنسیلوانیا، دانشگاه کمبریج و شورای دولتی عراق برای آثار باستانی و میراث فرهنگی با بهرهگیری از فناوریهای مدرن مانند عکسبرداری با کمک پهپاد و آنالیز ژنتیکی صورت گرفته که از سال 2019 آغاز شده بود.
ذی قار یکی از غنیترین استانهای عراق از نظر مکانها و سایتها و محوطههای باستانشناسی است. تخمین زده میشود بیش از 1200 مکان و محوطه و سایت تاریخی باستانی در شهرها و مناطق مختلف این استان مانند اور، لکش و لارسا پراکنده شدهاند که هنوز مورد حفاری و کاوش قرار نگرفتهاند.