به آموزش و پرورش به عنوان یک نهاد مصرفی نگاه میشود نه سرمایهای!
گلایههای معاون وزیر آموزش و پرورش از تکرار کمتوجهیها در اختصاص بودجه
معاون وزارت آموزش و پرورش گفت: رهبر انقلاب بارها اشاره کردهاند که هزینه در آموزش و پرورش سرمایهگذاری است اما متاسفانه هنوز این نگاه در سازمان برنامه و بودجه عملیاتی نشده است.
به گزارش کیهان، صادق ستاریفرد، معاون برنامهریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش در نشست خبری با اصحاب رسانه اظهار داشت: آموزش و پرورش این توقع را داشت که سازمان برنامه و بودجه در پیشبینی اعتبارات نظام تعلیم و تربیت همکاری کند که محقق نشد. به عنوان نمونه آموزش و پرورش طرح تثبیت و تعمیق یادگیری را در تابستان سال جاری اجرا کرد اما متاسفانه تا امروز سازمان برنامه برای تخصیص مصوبه هزار و500 میلیارد تومانی که ستاد مقابله با کرونا پیشبینی کرده بود اقدامی نکرده است.
ستاریفرد با اشاره به حذف اعتبارات حوزه آموزش و پرورش از محل هدفمندی یارانهها افزود: در سال ۱۴۰۱ حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان اعتبار از تبصره ۱۴ هدفمندی داشتیم که حذف شده و آموزش را در حوزههایی چون ایاب و ذهاب، مدارس شبانهروزی و... با مشکل مواجه میکند.
وی با اشاره به درخواست وزارت آموزش و پرورش برای تخصیص بودجه از سهم هدفمندی یارانهها گفت: پیشنهاد ما این بوده است که یک درصد از اعتبارات هدفمندی یارانهها برای نظام آموزشی در نظر گرفته شود که متأسفانه در لایحه پیشنهادی در نظر گرفته نشد و امیدواریم مجلس شورای اسلامی نسبت به اصلاح این موضوع اقدام کند.
بودجهای برای شیر مدارس در نظر گرفته نشد
معاون برنامهریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش در پاسخ به این سؤال که چرا هیچ ردیفی برای شیر مدارس در نظر گرفته نشد؛ بیان داشت: متأسفانه علیرغم پیشنهاد ما هیچ بودجهای برای شیر مدارس در نظر گرفته نشد. هزینه شیر مدارس و تغذیه دانشآموزان علیرغم اینکه این مطلب در تحقق عدالت تربیتی و نصیب آموزشی برابر اثرگذار است؛ دیده نشده است.
سرانه پرورشی روزانه به ازای هر دانشآموز
40 تومان است!
ستاریفرد اظهار داشت: سهم امور پرورشی و تربیتی دانشآموزان در قانون بودجه 1401 کم بود و از این میزان اندک نیز تا به امروز فقط
76 درصد تخصیص یافته است و با توجه به نیاز امروز دانشآموزان برای توجه به ساحتهای تربیتی نیازمند چرخش در نظام بودجهریزی آموزش و پرورش هستیم.
وی افزود: رقم پیشبینی شده برای پرداخت حقوق در استانها 181 هزار میلیارد تومان است که رقم نسبتا خوبی است، رشد بودجه آموزش و پرورش در سال 1402 نسبت به سال گذشته
29 درصد است؛ در حوزه اعتبارات عمرانی نیازمند توجه خاص بودیم که این اتفاق نیفتاد و رشد اعتبارات عمرانی آموزش و پرورش نسبت به سال گذشته 31 درصد کمتر و اعتبارات سازمان نوسازی مدارس نیز 15 درصد کمتر شده است که در اجرای تعهدات خیران با مشکل مواجه خواهد شد.
معاون برنامهریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش با گلایه از بودجه دیده شده برای آموزش و پرورش گفت: سهم هزینههای غیرپرسنلی در بودجه سال آینده، 2.6 درصد است که باعث میشود در اجرای برنامههای کیفیتبخشی با مشکل مواجه شویم و همین سهم حداقلی نیز توسط سازمان برنامه و بودجه به صورت حداقلی اختصاص مییابد.
ستاریفرد افزود: سهم پایین اعتبارات غیرپرسنلی سبب میشود که سرانه پرورشی روزانه به ازای هر دانشآموز 40 تومان باشد که با آن یک حبه قند هم نمیتوان خرید اما انتظار تحول در حوزه پرورشی دارند!
وی همچنین درباره اعتبار درنظر گرفته شده برای اجرای سند تحول بنیادین گفت: نیاز ما برای اجرای سند تحول در سال 1402 حداقل دو هزار میلیارد تومان و برای احیای امور تربیتی و فعالیتهای پرورشی و آسیبهای اجتماعی حداقل دو هزار میلیارد تومان است اما اعتبار پیشنهادی برای سند تحول بنیادین حدود 436 میلیارد تومان
است.
معاون وزیر آموزش و پرورش در پایان تاکید کرد: حضرت آقا بارها اشاره کردهاند که هزینه در آموزش و پرورش سرمایهگذاری است اما متاسفانه هنوز این نگاه سرمایهای در سازمان برنامه و بودجه عملیاتی نشده است. سازمان برنامه و بودجه به آموزش و پرورش به عنوان یک نهاد مصرفی نگاه میکند و این یکی از چالشهای جدی ما است.