kayhan.ir

کد خبر: ۲۴۹۹۰۷
تاریخ انتشار : ۲۸ شهريور ۱۴۰۱ - ۲۱:۳۸
نگاهی به دیروزنامه‌های زنجیره‌ای

عقده‌گشایی غربگراها علیه دستاورد ارزشمند عضویت رسمی ایران در پیمان شانگهای



سرویس سیاسی-
روزنامه اعتماد روز گذشته در مطلبی با عنوان «توهم‌زدايي در مورد سازمان همكاري شانگهاي» نوشت: «طي روزهاي اخير كه نشست سران سازمان همكاري شانگهاي (سازمان) در سمرقند برقرار بود، در داخل شماري از رسانه‌ها و چهره‌ها از اين سازمان به عنوان «ناتوي شرق» و نهادي براي «ايجاد موازنه در برابر ناتو» اسم بردند. قاعدتا مقامات مسئول نبايد چنين دركي از اين سازمان داشته باشند، اما وجود چنين توهمي در بدنه اجتماعي نظام نيز مي‌تواند زيانبار باشد... اگر‌چه سه ماه بعد از تاسيس سازمان، توافقنامه‌اي در مورد همكاري‌هاي اقتصادي به امضاي اعضا رسيده بود، اما سازمان توفيق چنداني در حوزه همكاري‌هاي اقتصادي بين اعضا نيافت. تجارت اعضا با كشورهاي غيرعضو بسيار بيشتر از تجارت آنها با هم است... پيشرفت‌هايي كه در برخي حوزه‌ها مثل «ابتكار كمربند و جاده» انجام شده نيز ربطي به سازمان يا اختصاص به اعضاي سازمان ندارد.»
گفتنی است برخی رسانه‌های جریان غربگرا نگران از ایجاد فرصت‌های کم‌نظیری که پیوستن ایران به این سازمان برای حل مشکلات کشورمان پیش روی دولت جدید قرار خواهد داد و احتمالا رسوایی دیگری برای آنها و دولت برآمده از این جریان خواهد شد، تقلا می‌کنند وجوه گسترده و اثرگذار شانگهای در عرصه مناسبات بین‌المللی از یک سو و عضویت رسمی در پیمان مهم به‌عنوان کشوری با ظرفیت‌های فراوان و حلقه وصل شرق به غرب از سوی دیگر را کم اهمیت جلوه دهند.
در حالی است که دولت متبوع همین جریان ظرف ۸ سال، کشور را لنگ توافق یکطرفه‌ای کرد که آورده‌اش دو برابر تحریم (۱۷۰۰ فقره تحریم) و تورم ۶۰ درصدی بود. کار به جایی رسیده بود که مشکل آب خوردن مردم و حتی واردات واکسن کرونا به تسلیم در برجام (پس از عهدشکنی آمریکا) و تمکین کامل به FATF موکول می‌شد.
در مقابل و در همین یک سال اخیر و در حالی که هنوز کشورمان عضو پیمان شانگهای نشده، حجم تجارت با اعضای این سازمان بیش از دو برابر شده و به بیش از ۱۷ میلیارد دلار افزایش یافت.
در شرایطی که دستاورد ارزشمند دولت سیزدهم در عضویت رسمی پیمان شانگهای واکنش‌اندیشکده‌های غربی را نیز بر انگیخته و شورای روابط خارجی اروپا با تحلیل نتایج عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای اذعان کرده ایران به‌واسطه همکاری نزدیک‌تر با روسیه و چین می‌تواند در برابر تحریم‌ها و فشارهای غرب مصونیت یابد، تقلای این جریان برای کم اهمیت جلوه دادن این دستاورد به خوبی نشان می‌دهد چرا آمریکا سالها برای تقویت این جریان در داخل کشور هزینه کرده است.
غرب: زمستان سختی داریم؛ مدعیان اصلاحات: توهم است!
روزنامه اینترنتی همدلی در مطلبی به نقل از یک فعال سیاسی اصلاح‌طلب نوشت: دستگاه دیپلماسی دولت به ویژه تیم مذاکره‌کننده یک تحلیل اشتباهی داشتند که فکر می‌کردند،‌ اگر فردا هوا سرد شود همه کشورهای اروپایی پیت‌های نفت‌شان را جلوی درب وزارت خارجه می‌گذارند و می‌گویند «جان مادرتان
20 لیتر نفت به ما بدهید تا ما خودمان را گرم کنیم». واقعا تصور آنها در همین حد کوتاه بود.
در ادامه این مطلب آمده است: « الان دولت متوجه شده که از این خبرها نیست. اروپایی‌ها حتی اگر از سرما هم بلرزند نیاز به انرژی‌شان را از جاهای مختلف دنیا می‌توانند فراهم کنند. اخیرا خبری آمد که آذربایجان در حال تأمین بخشی از نیاز اروپا به گاز است. این نشان می‌دهد اروپایی‌ها دست روی دست نگذاشتند و منتظر ما نشدند بلکه ما باید از آن فرصت مناسب استفاده می‌کردیم تا منافع خودمان را این وسط تأمین کنیم.»
همدلی به نقل از فعال سیاسی اصلاح‌طلب نوشت: «این زمستان بگذرد نفت ارزان می‌شود و ما نیز همچنان در تحریم‌ها دست و پا خواهیم زد و نمی‌توانیم نفت بفروشیم. با وجود این واقعیت، هنوز دل خوش کرده‌ایم که اگر اروپا در زمستان پیش رو از سرما یخ بزند، به سراغ ما خواهد آمد،‌در حالی‌که این توهمی بیش نیست.»
چند روز پیش در گزارش کیهان نوشتیم، «‌باآنکه مقامات، رسانه و ‌اندیشکده‌های اروپایی بارها اعتراف کرده‌اند پس از آغاز جنگ روسیه و اوکراین و بحران انرژی ناشی از آن، اروپا در انتظار وحشتناک‌ترین زمستان خود قرار دارد اما پادوهای داخلی دشمن در ‌ستیز با دیپلماسی هسته‌ای کشور، این واقعیت را انکار و بر رویه انفعالی و سازشی خود در برابر غرب اصرار می‌کنند.»
همین اخیراً و در بحبوحه مذاکرات هسته‌ای، نخست‌وزیر بلژیک، «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، رئیس‌جمهور فرانسه، بوریس جانسون نخست‌وزیر انگلیس و برخی مقامات دیگر کشورهای غربی بارها گفتند که زمستان سردی در پیش روی اروپاست. برهمین اساس بود که رسانه‌های خارجی مانند بلومبرگ یا نیویورک تایمز یا برخی مقامات غربی مانند رئیس‌جمهور فرانسه یا وندی شرمن، معاون وزیر خارجه آمریکا گفته بودند که به نفت ایران نیاز داریم.
با این حال مدعیان اصلاحات یا کاسبان سیاسی تحریم بازهم می‌خواهند ایران از برگ‌های برنده خود در مذاکرات هسته‌ای استفاده نکند و مذاکرات در دولت رئیسی به شکست
بینجامد.
انتفاع اقتصادی ایرانیان از برجام خواستی نامتناسب است!
روزنامه شرق در سرمقاله خود نوشت: «از نظر اروپاییان، عدم همکاری مکرر ایران با آژانس نشانه فقدان تعهد و شفافیت است و نیاز ایران به توافق را مورد تردید قرار می‌دهد.»
گزاره فوق از سوی این روزنامه مطرح شده و نویسنده نیز به آن تعریضی نیفزوده و توضیحی نداده است. ادعای عدم همکاری ایران با آژانس از سوی غربی‌ها در حالی مطرح و از سوی اصلاح‌طلبان تکرار می‌گردد که ایران چندین سال به صورت داوطلبانه پروتکل‌های الحاقی را پذیرفته بود. این یعنی آژانس یک پروتکلی در مورد نظارت بر تمام کشورهای عضو آژانس دارد و پذیرش پروتکل الحاقی یعنی ایران نظارت‌ها و بازدیدهای بیشتر از حد معمول را پذیرفته بود تا بلکه اعتماد‌سازی شود و پس از بدعهدی غربی‌ها ایران آن بخش پروتکل الحاقی را حذف کرده یعنی مانند دیگر کشورهای عضو شده و این به معنای عدم شفافیت ایران است؟!
در ادامه مطلب شرق آمده است: «از زمان ازسرگیری مذاکرات در‌آوریل 2021، توافق هسته‌ای دائما بازیچه شرایط بوده و به دلایل مختلفی از قبیل انتخابات ریاست‌‌جمهوری ایران، موازنه قوا میان ایران و ایالات متحده، درخواست‌های گاه نامتناسب تهران و تعلل غربی‌ها و حتی ایرانی‌ها درمورد بقای توافقی که هنوز برخی در سودمندی آن تردید دارند، به تعویق افتاده است. با این حال، این امر از چندین جنبه مهم است. سوای آرامشی که بازگشت ایران به صحنه اقتصاد بین‌المللی به ارمغان می‌آورد، تهران راه‌‌حلی غیرقابل چشم‌پوشی برای حل بحران انرژی اروپا ناشی از جنگ روسیه با اوکراین و تقابل با مسکو است. این واقعیت که انتخابات آمریکا و اسرائیل در حال تبدیل‌شدن به نشانگر زمانی جدید برای مذاکرات هسته‌ای ایران است، خبر خوبی به حساب نمی‌آید. در واقع، جبهه ضدایرانی می‌تواند با شکست دموکرات‌ها در انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا و پیروزی احتمالی ملی‌گرایان افراطی در اسرائیل تقویت شود و در نتیجه احتمال دارد بقای توافق به خطر بیفتد. با توافق یا بدون آن، مسلما ایران از این پس به عنوان یک «دولت آستانه» باقی خواهد ماند که هرگاه اراده کند قادر به ساخت سلاح اتمی خواهد بود. واقعیت این است که جمهوری اسلامی پس از امضای توافق 2015 به تعهدات خود عمل کرده است.»
اینکه روزنامه اصلاح‌طلب مواردی از جمله درخواست تضمین ایران از کشورهای بدعهد غربی و تلاش ایران برای انتفاع اقتصادی ملت از برجام درخواست نامتناسب ایران عنوان کرده را چه می‌توان نامید؟! آیا این جماعت واقعا ایرانی هستند و به این کشور و ملت عرقی دارند؟!