توجیهات رئیس سازمان بورس درباره رشد انفجاری شاخص کل در سال 99
محمدعلی دهقان دهنوی دیروز با حضور در بیست و چهارمین نشست هیئت نمایندگان اتاق تهران به بیان اظهاراتی درباره حباب بورس اشاره نمود که به نظر میرسد تنها مربوط به بخشی از اتفاقات یکسال و نیم گذشته بوده و همه واقعیت ماجرا نیست.
در حالی که به اعتقاد برخی از تحلیلگران بازار سرمایه و قدیمیهای بورس، این بازار رشد بیسابقه و غیرقابل توجیهی را از نیمه دوم سال 98 و نیمه نخست 99 تجربه کرد، رئیس کنونی سازمان بورس معتقد است این رشد نسبت به تغییرات سایر بازارها حباب محسوب نمیشود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، دهقان دهنوی اظهار کرد: از زمانی که شاخص بورس بر روی کانال 230 هزار واحد قرار داشت برخی نسبت به ورود شاخص بورس به مرحله حباب هشدار داده بودند، در حالی که اکنون شاخص بورس در کانال یک میلیون و 200 هزار واحد قرار دارد و تا چهار برابر آن زمان رشد کرده است، در ابتدا باید مشخص شود که مفهوم حباب چیست و به چه چیزی حباب گفته میشود.
وی با بیان اینکه یکی دیگر از استدلال های نادرستی که در کنار حباب عنوان شده بود مقایسه رشد بورس با رشد واقعی اقتصاد است، اظهار کرد: اگر در یک سالی رشد اقتصادی سه درصد بود تولیدکنندگان حاضر بودند فقط سه درصد افزایش قیمت داشته باشند یا اگر رشد اقتصادی سه درصد منفی بود قیمت محصولات خود را تا سه درصد کاهش می دادند؟
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: واقعیت اقتصاد این است که قیمت دارایی ها نسبت به تورم انتظاری و انتظاراتی که فعالان اقتصادی از آینده اقتصاد دارند شکل میگیرد، این یک حقیقت تلخ است که در ماههای ابتدایی سال گذشته انتظاراتی مبنی بر رسیدن قیمت دلار به عددهای بالایی در اقتصاد شکل گرفته بود، زمانی که این انتظار وجود دارد نمیتوان از واژه حباب استفاده کرد.
دهقان دهنوی ادامه داد: همه بازارها در چند وقت گذشته با نوسان قیمتی همراه بودند، افرادی بودند که سکه را در قیمت 16 میلیون خریداری کردند اما اکنون قیمت آن به 10 میلیون رسیده است که این آمار نشان دهنده کاهش قیمت سکه است؛ بنابراین شاخص بورس هم همسو با دیگر بازارها حرکت کرده و حدود 40 درصد کاهش داشته است.
وی افزود: اینکه بخواهیم واکنش فعالان اقتصادی را نسبت به انتظاراتی که از اقتصاد دارند به حباب تفسیر کنیم کاملا اشتباه است.
گفتنی است اظهارات رئیس سازمان بورس درباره رشد حبابگونه بورس در سال گذشته تنها به بخشی از واقعیت یعنی قیمتهای نسبی داراییها در بازارهای مختلف اشاره دارد ولی به سایر اتفاقاتی که در بازار سرمایه و در برابر دیدگان نهاد ناظر و چه بسا با هدایت دولت صورت گرفت اشاره نشده
است.
هرچند بازار سرمایه تا سال 98 یک عقبافتادگی تاریخی از سایر بازارها داشت، ولی رشد چند برابری در یک بازه کوتاه آن هم پس از دعوت گسترده مردم به بورس از سوی دولت و آنگاه فروش سهام در اوج قیمتها به مردم از همه جا بیخبر، روی دیگر سکه بورس بوده است.
به اعتقاد گروهی از کارشناسان، بررسی روند قیمت بسیاری از سهام بازار نشان میدهد به اصطلاح بازاریها، سهام باد کرده به مردم فروخته شد و افزایش 10 تا 20 برابری سهام برخی شرکت ها با واقعیتهای بازار هیچ تناسبی نداشت. گلایه فعالان بازار هم از این موضوع است که در اوج قیمتها مردم به بورس دعوت شدند ولی در همان حال بسیاری از مجموعههای حقوقی و تعدادی از افراد حقیقی در مقابل چشمان نهاد ناظر و در اوج قیمتها سهام خود را به مردم آموزشندیده انداختند.