kayhan.ir

کد خبر: ۲۱۹۴۴۶
تاریخ انتشار : ۲۴ خرداد ۱۴۰۰ - ۲۲:۴۰

بلینکن: محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران فوریت دارد

وزیر خارجه آمریکا با هشدار درباره تعلل در ادامه وضعیت کنونی برنامه هسته‌ای ایران گفت: در صورت تعلل، آنها دانشی خواهند داشت که بازگرداندن آن بسیار سخت خواهد بود و معتقدم که بازگرداندن محدودیت‌های برنامه هسته‌ای ایران فوریت دارد.

 



آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در مصاحبه با شبکه خبری سی‌بی‌اس در پاسخ به این سؤال که «از زمانی که آمریکا از توافق هسته‌ای خارج شده، ایران پیشرفت‌های بسیار زیادی به دست آورده است. پیشرفت‌های بسیار زیاد در مواد (هسته‌ای) و پیشرفت‌های دیگر در زمینه دانش. شما چگونه خواهید توانست دانشی که ایران در این دوره به دست آورده را در جعبه بازگردانید؟» گفت: این سؤال بسیار عالی بود و کاملاً حق دارید. از زمانی که ما از برنامه هسته‌ای خارج شدیم و ایران نادیده گرفتن محدودیت‌هایی که توافق بر آن اعمال کرده بود را نادیده گرفت، این کشور پیش رفته و مواد بیشتری را غنی‌سازی کرده است. ایران در سطوح بالاتری که تحت توافق به آن اجازه داده نشده بود، اقدام به غنی‌سازی کرد. شما در این‌باره که دستیابی به دانش بوده، حق دارید و اگر این طولانی‌تر شود، اگر آنها به پیشروی ادامه دهند، آنها دانشی خواهند داشت که بازگرداندن آن بسیار سخت خواهد بود. بلینکن بدون‌ اشاره به تعهد آمریکا در لغو تحریم‌ها، افزود: من معتقدم که بازگرداندن برنامه هسته‌ای ایران به جعبه فوریت دارد که این کار را توافق هسته‌ای انجام داده بود. متأسفانه، ایران در حال حاضر خارج از توافق است که این موضوع در نتیجه خروج ما از توافق بوده است.
عراقچی: باید یک
«توافقنامه خوب» داشته باشیم
عباس عراقچی مسئول هیئت مذاکره‌کننده ایران پس از نشست کمیسیون مشترک برجام در گفت‌وگو با خبرنگار پرس‌تی‌وی در وین به پرسش‌های این شبکه درباره دور ششم مذاکرات هسته‌ای ایران پاسخ داد.
عراقچی گفت: ما به‌صورت جدی درباره موضوعات باقیمانده، مشغول مذاکره شدیم. ما باید یک «توافقنامه خوب» داشته باشیم، «توافقنامه خوب» زمانی به دست می‌آید که نگرانی‌های مهم ما رفع شوند و اهداف کلیدی ما به دست آیند. بدون تحقق این موارد، ما هیچ توافقی نخواهیم کرد.
وی افزود: ما همچنان و تا جایی‌که لازم باشد مذاکره می‌کنیم بدون آنکه وقت خود را هدر دهیم یا بدون آنکه به دیگران اجازه دهیم وقت ما را هدر دهند. ما همچنان به مذاکرات ادامه می‌دهیم. ما عجله نداریم. ما برای خودمان هیچ ضرب‌الاجلی تعیین نکردیم. چیزی که اهمیت دارد، توافقنامه‌ای خوب است که الزامات کلیدی و مهم ما در آن وجود داشته باشد و در برگیرنده مواضعی باشد که ما تاکنون آنها را اعلام کردیم. معاون وزیر امور خارجه ادامه داد: موضوعات فنی بسیار زیادی وجود دارند که باید حل شوند. ما امروز تصمیم گرفتیم- هم در سطح سیاسی و هم در سطح کارشناسی- به بحث‌ها و گفت‌وگو‌های فشرده ادامه دهیم. به‌نظر من همه موضوعات، قابل حل شدن هستند منوط به اینکه طرف مقابل بتواند تصمیم خود را به‌خصوص درباره مسائل دشوار و سخت بگیرد.
دولت بایدن
شریک جنایت دولت ‌ترامپ
عراقچی همچنین در توئیتی نوشت: در سه سال گذشته آمریکا هر ایرانی در هر جای دنیا را مورد تحریم‌های وحشیانه و غیرقانونی خود قرار داده است.  وی افزود: دولت فعلی آمریکا در ١۴۴ روزی که سر کار بوده است شریک این جنایت علیه بشریت می‌باشد. ایرانی‌ها حتی برای یک روز هم نباید تحت تحریم باشند.
کورِ سرگردان
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ‌در مصاحبه با پایگاه خبری «اکسیوس»، توافق هسته‌ای با ایران را لازمه دسترسی آژانس به فعالیت‌های هسته‌ای ایران توصیف کرد. گروسی با تأکید بر لزوم احیای توافق هسته‌ای ایران گفت: داشتن توافق هسته‌ای با ایران «ضروری» است زیرا در غیر این صورت ما (در ارتباط با فعالیت‌های هسته‌ای ایران) یک «کور سرگردان» خواهیم بود.
این مقام ارشد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در پاسخ به سؤالی مبنی بر تسلیحاتی بودن برنامه هسته‌ای ایران گفت: خیر، در حال حاضر هیچ اطلاعاتی نشان‌دهنده این امر نیست. با این حال گروسی ضمن ابراز نگرانی از افزایش میزان غنی‌سازی ایران گفت: این یک مسئله بسیار جدی است. وقتی تا سطح ۶۰ درصد غنی‌سازی می‌کنید، بسیار (به توانایی ساخت بمب) نزدیک می‌شوید. از نظر فنی از مواد (غنی‌شده با) درجه تسلیحات قابل تشخیص نیست و بنابراین وقتی این مسئله را به این حقیقت اضافه می‌کنید که دسترسی ما (به تأسیسات هسته‌ای ایران) در حال محدود شدن است، من نگران می‌شوم. اخیراً مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌ دو گزارش فصلی خود را برای ارائه به نشست این هفته شورای حکام آژانس منتشر کرد که یکی از آن گزارش‌ها مربوط به راستی‌آزمایی اجرای برجام در ایران می‌شد و گزارش دیگر نیز درباره چند موضوع باقیمانده پادمانی که مورد اختلاف ایران و آژانس بود. پس از آن نیز، گروسی همچنین با ادعای شفاف نبودن اعلامیه‌های پادمانی تهران، مدعی شد که این مسئله بر توانایی آژانس جهت اطمینان حاصل‌ کردن از ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران تأثیر می‌گذارد. مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ‌پس از نشست شورای حکام در جمع خبرنگاران با بیان اینکه انتظاراتش درخصوص مسائل پادمانی ایران برآورده نشده، ابراز امیدواری کرد محدودیت‌های نظارتی این نهاد در ایران پایان یابد. به‌دنبال اظهارات اخیر گروسی، «کاظم غریب‌آبادی» نماینده ایران گزارش اخیر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ‌را معتبر ندانست و از این نهاد خواست که از هرگونه دستورکار سیاسی فاصله بگیرد و افزود: رویکرد یکطرفه آژانس می‌تواند به مانعی برای تعاملات آتی تبدیل شود.
نشست 1+4 و آمریکا در وین
میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی از نشست 1+4 و آمریکا در وین خبر داد.  نماینده روسیه در گفت‌وگوهای برجامی وین در توییتی در این خصوص اعلام کرد: نشست روسای هیئت‌ها در گفت‌وگوهای وین (بدون حضور ایران و بدون حضور کارشناسان) برای ارزیابی کلی پیشرفت حاصل شده و تبادل‌نظر درباره گام‌های بعدی برگزار شد.
به گزارش فارس، «سعید خطیب‌زاده» سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (دوشنبه) در نشست هفتگی خود درخصوص گفت‌وگوهای وین توضیحاتی را ارائه داد. 
خطیب‌زاده بیان کرد: آن‌چه در وین در حال روی دادن است، یک کمیسیون فصلی مشترک برجام است. هدف آن هم بازگشت آمریکا به تعهداتش ذیل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ است. گفت‌وگوها به هیچ بن‌بستی نرسیده و هیچ چیز غیرممکنی هم وجود ندارد. گفت‌وگوها درباره برخی ظرایف فنی، سیاسی، اجرایی و حقوقی در حال انجام است. البته دو سه موضوع اصلی باقیمانده که در حال مذاکره در وین است. سخنگوی دستگاه دیپلماسی بیان کرد: خیلی زود است که بخواهیم درباره نتیجه گفت‌وگوها قضاوت کنیم. این دور آخر نخواهد بود و بعید است دور آخر باشد و برخی گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای مقرون به صحت نیست. وی سپس تصریح کرد: آمریکا باید تصمیمات خودش را بگیرد و بداند در موضع برابری با ایران و ۱+۴ در این گفت‌وگوها نیست. آمریکا باید بداند که طرف خاطی و نقض‌کننده برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ است و از یک موضع خاطی در این مذاکرات حاضر شده و طبیعی است که باید تضمین‌های لازم را برای عدم تکرار آنچه در دوران ‌ترامپ رخ داد، بدهد. مسیر بازگشت آن هم از نظر ما کاملاً روشن است.  هیئت‌های دیپلماتیک روسیه و آمریکا نیز در نشستی دوجانبه، گام‌های لازم برای احیای برجام را به بحث گذاشتند.