القدس العربی بررسی کرد
چهار حقیقت مهمی که جنگ یمن برای «بن سلمان» روشن کرد
«جنگ یمن با گذشت شش سال، درسهای زیادی را در سطوح راهبردی، نظامی و سیاسی با برای آغازکننده آن یعنی بن سلمان ولیعهد سعودی به ارمغان آورده است. مثلا اینکه، او بر خلاف تصورش رهبر جهان سنت نیست و..». این بخشی از گزارش روزنامه القدس العربی درباره جنگ یمن و درسهای آن برای عربستان بود.
سرویس خارجی-
«محمد بن سلمان» که در ابتدای آغاز جنگ یمن با هدف اشغال دو هفتهای! این کشور چند کشور عربی و آفریقایی فقیر را دور خود جمع کرد و سودای زعامت جهان اهل سنت را در سر داشت، اکنون با گذشت شش سال از آغاز جنگ در شرایط وخیمی به
سر میبرد.
به نوشته وبگاه القدس العربی، علاوهبر موفقیت یمنیها در هدف قراردادن خاک عربستان، با تصمیم دولت آمریکا برای توقف حمایت از ائتلاف سعودی، جنگ یمن به مراحل پایانی خود رسیده است.
اما جنگ یمن درسهایی با خود به همراه داشت. چگونه یک کشور ثروتمند با بودجه نظامی وسیع نه تنها نتوانست در جنگ پیروز شود، بلکه از حفظ امنیت حریم هوایی و محافظت از خاک خود نیز عاجز ماند و موشکهای یمنیها توازن وحشت و پاسخگویی را به نفع خود
تغییر داد؟
طبق گزارش القدس العربی، محمد بن سلمان در آغاز جنگ بر مشارکت کشورهای عربی اهل سنت در جنگ اصرار داشت و توانست کشورهایی مثل امارات، بحرین، مغرب، اردن، مصر و قطر را در ابتدا کنار خود جمع کند، کشورهایی که یکی پس از دیگری کنار کشیدند و آخرین آنها یعنی امارات، سعودیها را تنها گذاشت.
القدس العربی در ادامه نوشته، پس از گذشت شش سال از جنگ، نتایج کاملا برعکس خواستههای ابتدایی شده و دولت سعودی به عنوان کشوری که به همسایه جنوبی خود حمله کرده است، در چشم جهانیان در شرایط دشواری قرار دارد. طبق این گزارش، آنچه بیش از همه نگرانی ریاض را برانگیخته قدرت «جنبش حوثی» است.
دولت سعودی با بودجه نظامی ۷۰ میلیارد دلاری در سال ۲۰۱۹ پس از آمریکا و چین در رده سوم جهان قرار داشت و از لحاظ نسبت بودجه نظامی به کل درآمد ملی رتبه اول دنیا را دارد به طوریکه ۹ الی ۱۰ درصد درآمدش برای مخارج نظامی صرف میشود، در حالی که برای کشوری مانند فرانسه کمتر از 2 درصد است. به نوشته القدس العربی این میزان بودجه برای داشتن یک قدرت نظامی واقعی مانند ایران و ترکیه در منطقه کافی است، اما جنگ یمن بسیاری واقعیتها را بر ملا کرد. از باب مقایسه، بودجه نظامی عربستان از کل کشورهای آفریقایی و عربی بیشتر است، اما آمادگیاش کمتر از کشورهای آفریقایی مانند مغرب و الجزایر و مصر است.
در ادامه گزارش القدس العربی میخوانیم: «جنگ یمن بار دیگر بر تعیین کنندگی نقش موشکها در جنگها تأکید کرد. نقش مهم موشکها از زمان اتحاد جماهیر شوروی زمانی که این کشور نتوانست همچون آمریکا ناوهای هواپیمابر بسازد، خود را نشان داد و به طور عملی در جنگ ۲۰۰۶ اسرائیل با حزبالله همگان دیدند که چگونه حزبالله از موشک به عنوانی سلاحی برای ایجاد توازن وحشت و پاسخگویی استفاده کرد، به طوریکه اسرائیل پس از آن به جنگ دیگری علیه لبنان دست نزده است».
«القدس العربی» در بخش پایانی به پیامهای جنگ یمن پرداخت و نوشت که این جنگ به لطف موضع دولت جدید آمریکا و شکست دولت سعودی رو به پایان است، اما نتایج و درسهایی با خود به همراه داشته است:
اول: محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی در معرفی خود به عنوان رهبری سنی جهان عرب شکست خورد، بلکه جهان اهل سنت با این جنگ بیش از پیش آشفته شد.
دوم: ضعف نظامی دولت سعودی بر ملا شد و نشان داد که توانایی مقابله با یک کشور منطقهای با توانایی نظامی همچون ایران و پاکستان و حتی مصر را ندارد، بلکه نیاز دارد دیگران یعنی آمریکا و انگلیس و فرانسه از او
دفاع کنند.
سوم: عربستان و امارات در برابر جامعه جهانی به عنوان کشورهایی که مرتکب جنایات ضد بشری شدهاند، شناخته شدند و دادگاههای جهانی میتوانند علیه مقامات دو کشور حکم صادر کنند.
چهارم: موشکها بار دیگر نشان داد که توانایی تغییر معادلات را در هر جنگی دارد و میتواند برتری هوایی را از آن خود کند و نقش جنگندهها محدود شده است. و از این رو بیشتر کشورهای جهان به دنبال توسعه توان موشکی خود با هدف بازدارندگی رفتهاند.
پایان جنگ یمن دارای تأثیرات راهبردی بر منطقه نیز است و بسیاری تحلیلگران به این مسئله پرداختهاند. «عیران لیرمان» سرهنگ بازنشسته و نائب رئیساندیشکده «قدس» نوشته است که پیروزی یمنیها در جنگ یک خطر راهبردی برای رژیم صهیونیستی است و این رژیم باید به ائتلاف سعودی کمک کند. در این راستا «حمزه الحسن» معارض عربستانی و عضو هیئت رهبری جنبش «خلاص» در صفحه توئیتر خود به تأثیرات پایان جنگ یمن بر منطقه و عربستان پرداخته و نوشته است: «شکست سعودی در یمن موجب نزدیکی بیشتر ریاض و تلآویو میشود و در حالی که موقعیت دو رژیم تضعیف شده، نقش ایران و ترکیه افزایش مییابد و بعید نیست که با این شکست، دولت سعودی از نقشآفرینی در منطقه بازمانده و درگیر مسائل داخلی
خود شود.»
چهارمین حمله به فرودگاه أبها
از سوی دیگر، ارتش یمن دیروز اعلام کرد، برای چهارمین بار طی چند روز گذشته فرودگاه بینالمللی أبها را هدف قرارداده است. به گزارش ایسنا، به نقل از سایت شبکه المسیره، یحیی سریع، سخنگوی ارتش یمن اعلام کرد با پهپادهایی از نوع صماد ۳ و قاصف ۲K فرودگاه أبها در جنوب غربی عربستان را هدف گرفتند و هدفهای مورد نظر با دقت به اهداف خود اصابت کردند.