یک بام و دو هوای رسانههای غربی در انتخابات آمریکا و ایران
آشوب انتخاباتی؛ در آمریکا هرگز، در ایران حتماً!
ظاهراً بناست تمام ادعاهای حداقل ۱۰۰ سال اخیر رنگارنگ در آمریکا در همین ۲ روز رنگ ببازد. پس از تناقضهای سنگین اوباما و توئیتر در قیاس مواجههاش با انتخابات کشورهایی مانند ایران و انتخابات اخیر آمریکا، رسانههای بزرگی مانند نیویورکتایمز و سیانان و تایم و... هم به مخمصه بزرگی افتادهاند!
توئیتر این روزها و ساعتها بهشدت مشغول مبارزه با «اطلاعات غلط»، «اخبار جعلی»، «ادعاهای بیاساس» و اقدامات دیگری از این دست است؛ یا حداقل خودش اینطور میگوید. این شبکه اجتماعی آمریکایی بهخاطر هشدارهایی که درباره پیامهای دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، میدهد سرِ زبانها افتاده است. بسیاری این رفتار توئیتر را مسئولیتپذیرانه میدانند و معتقدند این شبکه اجتماعی دارد به وظیفه مدنی و اجتماعی خود عمل میکند.
به گزارش مشرق، این شبکه اجتماعی کنار بسیاری از توئیتهای ترامپ هشدارهایی داده مانند اینکه «این توئیت حاوی محتوای گمراهکننده است» و همچنین حتی خواننده توئیت را به منابعی ارجاع داده که از نظر توئیتر معتبر هستند و میتوان «واقعیتها» درباره محتوای توئیت ترامپ را از آنجا خواند. توئیتر، مانند برخی دیگر از شبکههای اجتماعی آمریکایی، مجازاتهایی نیز برای توئیتهایی در نظر گرفته که «تشویق به خشونت» یا «تهدید علیه دیگران» بهحساب بیایند.
ترامپ در صفحه شخصی خود نوشت: «از همه ایالتهایی که بایدن اخیراً مدعی [پیروزی در آنها] شده، بهخاطر «تقلب در آرا» و «تقلب در انتخابات ایالتی» شکایت خواهیم کرد. شواهد زیادی وجود دارد؛ فقط [کافی است] به رسانهها نگاه کنید. «ما پیروز میشویم! نخستْ آمریکا!».
توئیتر، بالای نوشته ترامپ آورده است: «تمامِ یا بخشی از محتوایی که در این توئیت به اشتراک گذاشته شده، محل مناقشه است و ممکن است درباره یک انتخابات یا فرآیند مدنی دیگر، گمراهکننده باشد.»
توئیتر در قسمت دیگر (پایین) نوشته ترامپ آورده است: «اطلاعات بیشتر درباره تمهیدات امنیتی در انتخابات سال ۲۰۲۰ آمریکا».
توئیتر پیش از انتخابات ریاستجمهوری امسال آمریکا، تمهیدات خاصی هم برای جلوگیری از بروز هرجومرج در این کشور اندیشید؛ حتی اگر قرار بود عامل هرجومرج، رئیسجمهور آمریکا باشد. این شبکه اجتماعی از همان ابتدا اعلام کرد اجازه نخواهد داد هیچکدام از نامزدها (بخوانید: دونالد ترامپ) پیش از شمارش آرای کافی، اعلام پیروزی زودهنگام کند و تأکید کرد تنها در صورتی نتایج شمارش آرا یا نتیجه انتخابات را رسمی تلقی خواهد کرد که یا توسط مقامات ایالتی اعلام شده باشد و یا توسط دو رسانه از هفت رسانهای تأیید شده باشد که «گروههای تصمیمگیری مخصوص و مستقل درباره انتخابات» دارد: ایبیسی، آسوشیتدپرس، سیبیاسنیوز، سیانان، دیسیژندسک اچکیو (DecisionDeskHQ)، فاکسنیوز و انبیسینیوز.
همه اینها خوب است، اما ماجرا وقتی جالب میشود که رفتار توئیتر درباره فضای داخلی آمریکا را با رفتار این شبکه اجتماعی درباره اعتراضات سال ۱۳۸۸ در ایران مقایسه کنیم.
برای دمیدن در اغتشاشات ایران،
تعمیرات توئیتر به تعویق افتاد!
هیلاری کلینتون، وزیر خارجه سابق آمریکا، در کتاب خاطرات خود «انتخابهای سخت» (که بخشهای مختلف آن را میتوانید از کتابخانه مشرق بخوانید)، به نکته جالبی درباره سیاست توئیتر در قبال اعتراضات مشابه در ایران اشاره میکند. وی در بخشی از کتابش اینگونه مینویسد: «ژوئن همان سال [۲۰۰۹ میلادی، ۱۳۸۸ شمسی]، جوانان ایرانی از وبسایتها و شبکههای اجتماعی به منظور ارسال پیامهای خود در جریان اعتراضات پس از انتخابات استفاده کردند. درست در همان زمان بود که صحنه تیراندازی به خانم ۲۶ سالهای به نام «ندا آقاسلطان» توسط نیروهای شبهنظامی طرفدار دولت با استفاده از دوربین تلفنهای همراه ضبط شده و در توئیتر و فیسبوک منتشر شد. بدین ترتیب، در کمتر از چند ساعت میلیونها نفر از مردم جهان مشاهده کردند که چطور در یکی از خیابانهای تهران دختر جوانی در خون خود غلتید. به گفته مجله تایم: «در طول تاریخ حیات بشری، هیچ صحنه قتلی با این حجم از بیننده مواجه نبوده است.» همین ویدیو خشم جهانیان نسبت به ظلمی که به معترضان میرفت را برانگیخت. درست پنج روز پیش از این حادثه، مقامات وزارت خارجه [آمریکا] که پیگیر تلاشهای مخالفانِ دولت ایران در فضای مجازی بودند، متوجه بروز یک مشکل شدند. توئیتر قصد داشت به منظور انجام تعمیرات دورهای، برای مدت زمان کوتاهی، خدمات جهانی خود را محدود کند که دقیقاًً نیمه روز در تهران بود. برای حل این مسئله یکی از اعضای واحد برنامهریزی سیاسی وزارت خارجه به نام «کوهن» که جوانی ۲۷ ساله بود، انتخاب شد. کوهن آوریل همان سال طی سفری به بغداد با «جک دورسی» یکی از بنیانگذاران و مدیران توئیتر، ملاقات کرده بود. به همین دلیل، بلافاصله تلاش کرد تا ضمن ارتباط با دورسی به او هشدار دهد که محدود ساختن خدمات توئیتر در آن بازه زمانی چه ضربهای به فعالان اجتماعی در ایران وارد میکند. در نتیجه همین گفتوگوها، توئیتر برنامه تعمیرات خود را تا نیمهشب بعد به تعویق انداخت. این شرکت در توضیح علت این کار در یادداشتی که در وبلاگ خود منتشر کرد، نوشت: «بهنظر میرسد در حال حاضر توئیتر نقش ارتباطی مهمیدر ایران ایفا میکند.»
بهخاطر نداریم که توئیتر درباره انتخابات سال ۱۳۸۸ در ایران، معترضان را به «مقامات دولتی» یا «رسانههای رسمی» ارجاع داده باشد، یا مثلاً جلوی ارتباط آشوبگرانی را که بهدنبال آتشافروزی و حمله به دیگران در جریان اغتشاشات در ایران بودند، گرفته باشد. به اینترتیب، بهنظر میآید توئیتر در انجام وظایف اجتماعی خود مرزهای واضحی قائل است: آشوب انتخاباتی در آمریکا، هرگز؛ آشوب انتخاباتی در ایران، حتماً.
ادعاهای ۱۰۰ سالهای که
۲ روزه رنگ باخت
ظاهراً بناست تمام ادعاهای حداقل ۱۰۰ سال اخیر رنگارنگ در آمریکا در همین ۲ روز رنگ ببازد و نشان دهد که لیبرال- دموکراسی آمریکایی تا چه میزان دچار خلافگویی و تناقضگویی است. پس از تناقضهای سنگین اوباما و توئیتر در قیاس مواجههاش با انتخابات کشورهایی مانند ایران و انتخابات اخیر آمریکا، رسانههای بزرگی مانند نیویورک تایمز و سیانان و تایم و... هم به مخمصه بزرگی افتادهاند!
به گزارش تسنیم، این رسانهها که برای دیگران مستمراً از ضرورت عدم «قضاوت» سخن میگفتند و تأکید میکردند که کار رسانه فقط «روایت» است، حالا در این چالش روایت- قضاوت، پا را فراتر از داوری نهاده و عملاًً به بیانیهنویس تبدیل شدهاند.
نیویورکتایمز در پوشش سخنرانی ترامپ که میگفت سیستم انتخاباتی آمریکا فاسد است و علیه او تقلب شده، به جای آنکه همچون تجویزهایش برای دیگران، فقط روایت کند، در اینستاگرامش خبری نوشته که بیش از هرچیز به بیانیه شدیداللحن شباهت دارد. نیویورکتایمز در خط به خط عباراتش، ادعاهای ترامپ را «شدیداً دروغ» و «انگآلود»، «توهم توطئه»، «افترا»، و به «لحاظ شناختی متناقض» توصیف کرده و در نهایت هم صراحتاً نوشته است که چون برخی رسانههای آمریکایی دیدند ترامپ دروغ میگوید سخنرانی رئیسجمهور را قطع کردند و مجریها سعی کردند سخنان او را اصلاحکنند!
تایم هم در اینستاگرام خود همین رویکرد را به خرج داده و مدام صحبتهای ترامپ را «دروغ» برچسبگذاری کرده است.
فارغ از اینکه در هر موردی، کدام طرف در این نزاع آمریکایی درست یا غلط میگوید، آنچه از اهمیت بالاتری برخوردار است اینکه، بسیاری از ادعاهای آنها از حوزه سیاست گرفته تا رسانه و شبکههای اجتماعی و آزادی و... در ظرف دو روز دود شده و به هوا رفته است.