بیانیه وزارت خارجه ایران درباره رفع تحریم تسلیحاتی ایران
لغو محدودیتهای تسلیحاتی خودکار بوده و به هیچ اقدامی نیاز ندارد
وزارت خارجه کشورمان در آستانه رفع تحریم تسلیحاتی طبق قطعنامه 2231 بیانیهای را منتشر کرد.
سرویس سیاسی-
در متن این بیانیه آمده است: امروز، یک روز بسیار مهم برای جامعه جهانی است، که برخلاف تلاشهای رژیم ایالات متحده، از قطعنامه 2231 شورای امنیت ملل متحد و برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) صیانت کرده است. از امروز، همه محدودیتهای انتقالِ اقلام تسلیحاتی از جمهوری اسلامی ایران و همچنین اقدامات و خدمات مالی مرتبط با آن و تمامی ممنوعیتهای ورود یا عبور از قلمرو دولتهای عضو ملل متحد که پیش از این علیه برخی از شهروندان و مسئولین نظامی ایران تحمیل شده بودند، بهصورت خودکار خاتمه یافت. بر اساس یکی از نوآوریهای برجام، اختتام قطعی و بدون قید و شرط محدودیتهای تسلیحاتی و ممنوعیتهای مسافرتی مستلزم هیچگونه تصویب قطعنامه جدیدی نیست و هیچ نیازی به صدور بیانیه و یا هیچ اقدام دیگری از سوی شورای امنیت ملل متحد ندارد.
وزارت خارجه افزوده است: لغو محدودیتهای تسلیحاتی و ممنوعیت مسافرتی بهگونهای طراحی شده است که خودکار بوده و به هیچ اقدام دیگری نیاز ندارد. این مهم پس از مذاکرات نفسگیر و با پیشبینی دقیق از امکان نقض تعهد از سوی یک یا چند طرف دیگر برجام به دست آمد. همین روش برای پایان محدودیتهای موشکی در سال 1402 (2023) و نیز پایان کامل پرونده هستهای در شورای امنیت در سال 1404 (2025) هم پیشبینی شده است.
در ادامه آمده است: بنابراین، از امروز، جمهوری اسلامی ایران میتواند هرگونه سلاح و تجهیزات لازم را، از هر منبعی، بدون محدودیت قانونی و صرفاً بر اساس نیازهای دفاعی خود تهیه کند و همچنین میتواند بر مبنای سیاستهای خود تسلیحات دفاعی صادر کند. در اینجا باید این نکته مورد تأکید واقع شود که سنگ بنای سیاست خارجی ایران رد سلطه و فشار در هر شکل آن است. از این رو، تحمیل هرگونه محدودیت در هر زمینهای ازجمله مالی، اقتصادی، انرژی و تسلیحاتی هیچگاه از جانب ایران به رسمیت شناخته نشده است.
ظریف: اهداف ما همیشه صلحآمیز و دفاعی است
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه هم در توییتی نوشت: بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ امروز تحریمهای تحمیلی علیه تسلیحات در کشورم بهطور خودکار پایان مییابد.
وی افزود: عجیب نیست که با تجهیز کورکورانه به سلاح مخالف باشیم؛ ازآنرو که سلاح در ایران برای دفاع است، برخلاف عملکرد دیگر کشورها، نه جنگ به راه انداخته و نه سبب فساد میشود.
وزیر خارجه کشورمان تأکید کرد: ما ایمان داریم که امنیت با اراده ملت ما و خودکفاییاش محقق میگردد؛ اهداف ما همیشه صلحآمیز و دفاعی است.
شکست فشار حداکثری آمریکا علیه ایران
همچنین مجید تختروانچی نماینده دائم ایران در سازمان ملل بامداد یکشنبه در پیام توییتری نوشت: ۵ سال پس از روز تصویب برجام و مطابق قطعنامه ۲۲۳۱ محدودیتهای غیرقانونی تسلیحاتی علیه ایران اکنون خاتمه یافته است. از امروز (یکشنبه) تجارت اسلحه ایران نیازی به موافقت قبلی شورای امنیت ندارد.
به نوشته نماینده دائم ایران در سازمان ملل، آمریکا سعی کرد مانع این امر شود، ولی شکست خورد؛ چراکه شورای امنیت سازمان ملل تلاشهای آمریکا را مردود دانست.
گفتنی است در چند ماه گذشته، ایالات متحده در نقض قطعنامه ۲۲۳۱ برای تحمیل تحریم تسلیحاتی جدید بر ایران تلاش کرده بود که راه به جایی نبرد چراکه شورای امنیت این اقدام خلاف قانون آمریکا را رد کرد. تلاش غیرقانونی آمریکا برای بازگرداندن قطعنامههای ملغی شده شورای امنیت علیه ایران هم شکست خورد زمانی که ۱۳ عضو و سه رئیس پیاپی شورای امنیت ادعای آمریکا مبنی بر صلاحیت توسل به بند ۱۱ قطعنامه ۲۲۳۱ را رد کردند و صلاحیت ادعایی مزبور را باطل و بیاثر دانستند.
علیرضا میریوسفی، سخنگوی هیئت ایران در سازمان ملل هم به نیوزویک گفت: با پایان تحریم تسلیحاتی، ایران بهدنبال خرید و فروش سلاح با تعدادی از شرکای بینالمللی است. کاملاًً آشکار است که سازمان ملل و اکثریت قاطع کشورهای عضو، سیاست موسوم به فشار حداکثری آمریکا بر ایران را رد کردهاند و تلاش این کشور برای نقض بیشتر برنامه جامع اقدام مشترک و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل به انزوای این کشور منجر شده است.
کاظم جلالی سفیر ایران در مسکو هم با بیان اینکه برنامهای درخصوص همکاریهای نظامی ایران و روسیه تهیه شده که با گذشت زمان اجرا خواهد شد، گفت: از ۲۷ مهر به بعد اگر نیازی به خرید برخی تسلیحات باشد، بدون هیچ محدودیتی امکانپذیر خواهد بود.
روسیه: همکاری نظامی با ایران ادامه دارد
سرگئی ریابکوف، معاون وزارت خارجه روسیه، همزمان با رفع خودکار تحریم تسلیحاتی ایران که از بامداد دیروز یکشنبه آغاز شد؛ تأکید کرد مسکو ترسی از تحریمهای آمریکا ندارد چرا که به آنها عادت کرده است.
این اظهارنظر وی واکنشی است به تهدید واشنگتن که مدعی شده هر کشوری که در خرید و فروش تسلیحات با ایران مشارکت داشته باشد را مشمول تحریمهای خود قرار خواهد داد.
در همین راستا، ریابکوف افزود: روسیه همکاری چندجانبهای با ایران دارد و همکاری در عرصه نظامی- فنی هم بسته به نیازهای طرفین و آمادگی متقابل ایشان برای چنین همکاری، به روشی آرام، پیش خواهد رفت.