kayhan.ir

کد خبر: ۲۰۱۱۳۲
تاریخ انتشار : ۲۷ مهر ۱۳۹۹ - ۲۱:۱۳
پیشنهادات هنرمندان باتجربه به معاون جدید سیما:

ارتقاء کیفیت برنامه‌های تلویزیون نیازمند توجه به نیروهای متعهد و متخصص است




هر وقت یک مدیر تغییر می‌کند، بیم و امیدهایی درباره آینده مسئولیتی که به عهده گرفته ایجاد می‌شود. از هفته قبل هم «حمید شاه‌آبادی» کار خودش را به‌عنوان معاون جدید سیما و درواقع رئیس تلویزیون، شروع کرد؛ درباره سیما، آنچه همه به آن اذعان دارند، نیاز به تغییر و تحول است؛ سیما امروز محتاج تغییراتی در جهت ارتقاء کیفیت و محتوای برنامه‌های تلویزیونی است. به همین مناسبت، از سه نفر از هنرمندی که سابقه‌ای طولانی در همکاری با سیما را دارند و به‌عنوان بازیگر و کارگردان در تولیدات تلویزیونی حضور داشته‌اند، سه سؤال را پرسیدیم: نظرشان درباره انتصاب «حمید شاه‌آبادی» به‌عنوان معاون سیما چیست؟ چه انتظاراتی از معاون جدید سیما دارند؟ و پیشنهاداتشان برای ارتقای کیفیت برنامه‌های تلویزیون به شاه‌آبادی چیست؟ جواب‌های هوشنگ توکلی، اسماعیل سلطانیان و حسین سحرخیز به این پرسش‌ها را بخوانید:
تصویرروز-
ایجاد شرایط مناسب برای متخصصان
هوشنگ توکلی، بازیگر و کارگردان در گفت‌وگو با کیهان در پاسخ به این سؤال که نظرش درباره مدیریت حمید شاه‌آبادی بر سیما چیست، گفت: من فکر می‌کنم که آقای شاه‌آبادی یکی از بهترین گزینه‌ها برای معاونت سیما بود. چراکه وی شخصیتی است که ما او را به‌عنوان یک عنصر فرهنگی می‌شناسیم؛ چه در دورانی که معاونت هنری وزارت ارشاد را به‌عهده داشت و چه زمانی‌که به معاونت صدا رفت و مدیریت رادیو را عهده‌دار شد نشان داد که شناخت خوبی نسبت به برنامه‌ریزی فرهنگی و برنامه‌سازی در رسانه دارد.
وی درباره انتظاراتش از معاون جدید سیما هم بیان کرد: طبیعی است که موانع بسیار زیادی سر راه ایشان قرار دارد، برای مثال، باید مدیران بخش‌های مختلف سیما را یا توجیه کند یا تغییر دهد که این اقدامات زمان‌بر خواهد بود. اما ان‌شاءالله با کمک هنرمندان خیراندیش و اهل فکر بتواند مقدماتی از تحول برای ارتقای فعالیت تلویزیون را نشان دهد.
کارگردان سریال «مدرس» همچنین در پاسخ به این پرسش که چه پیشنهاداتی برای شاه‌آبادی برای اعتلای عملکرد سیما دارد هم اظهار کرد: از دهه ۷۰ به بعد مسیر فیلم‌سازی در صداوسیما تغییر کرد و به سمت یک نوع تکنولوژی رفت که مربوط به حوزه سینما بود و نه تلویزیون. چراکه تلویزیون یک رسانه خاص است و ویژگی‌های عملی و کاربردی منحصر به خودش را دارد؛ تفکری که در دهه ۷۰ به‌وجود آمد و تا همین اواخر هم ادامه داشته که ما دوربین‌ها را بیرون می‌بریم و در لوکیشن‌های طبیعی کار می‌کنیم، هزینه‌های سنگینی را روی دست برنامه سازان گذاشت و همچنین بودجه صداوسیما را چندین برابر بالا برد اما کیفیت آثار را پایین آورد! من فکر می‌کنم اولین قدم این است که به همان شیوه برنامه‌سازی خاص تلویزیونی برگردیم. یعنی اگر نگاه برنامه‌سازی به سمت پلاتوها و استودیوها و سیستم‌های دیجیتالی و ویدیویی برود، خواهیم دید که هم انبوه تولید خواهیم داشت و هم اینکه از این هرج ومرج که درتولید آثار تلویزیونی در این سال‌ها به‌وجود آمده،نجات می‌یابیم.
وی درباره سریال‌های تلویزیونی نیز توضیح داد: ما برنامه‌سازان خوبی در تلویزیون داریم اما بسیاری از آنها یا به‌کار گرفته نشده‌اند و یا نتوانسته‌اند با مدیرانی که طی دوره‌های قبل در سیما بوده‌اند به زبان مشترکی برسند. در نتیجه یا منزوی شده و یا از صداوسیما دور شده‌اند و یا به کهنسالی رسیده‌اند! من فکر می‌کنم آقای شاه‌آبادی این مسائل را می‌داند؛ به محض اینکه این اندیشه برگردد که ما می‌توانیم سیما را دوباره زنده و به‌روز‌رسانی‌اش کنیم می‌توانیم مسیر سریال‌سازی را هم که الان در جاده خاکی افتاده است را هم به مسیر اصلی خودش برگردانیم. من فکر می‌کنم با حضور آقای شاه‌آبادی و صبر و تحمل ایشان و استفاده از هنرمندان و نیروهای متخصص، سریال‌های تلویزیونی، وضعیت بهتری پیدا خواهند کرد.
توکلی در پایان گفت: من برای آقای شاه‌آبادی آرزوی موفقیت می‌کنم و به ایشان عرض می‌کنم که همه افرادی که طی سال‌های اخیر از کار برای سیما خسته شده یا منزوی شده‌اند آماده همکاری با ایشان هستند؛ ما مشکلی در زمینه نیروی متخصص و توانمند نداریم، آنچه مشکل داریم ایجاد شرایط مناسب برای فعالیت این نیروهاست که امیدوارم این مشکل با حضور معاون جدید سیما برطرف شود.
توجه به پیشکسوت‌ها و نیروهای توانمند
اسماعیل سلطانیان، بازیگر پیشکسوت نیز در گفت‌وگو با کیهان درباره انتصاب حمید شاه‌آبادی به‌عنوان معاون سیما گفت: بنده آقای شاه‌آبادی را می‌شناسم، ایشان فرد فهیم و فرهیخته و درستکاری است.
وی درباره توقعات خودش از معاون جدید سیما بیان کرد: اولین توقع من از شاه‌آبادی این است که به پیشکسوتان بیشتر توجه کنند؛ چرا من در این سن و سال و با این سابقه کار در سینما و تلویزیون، باید در یک منطقه در حاشیه تهران زندگی کنم؟ اهمیت توجه به بازیگران پیشکسوت بسیار زیاد است، چون برای مردم شناخته‌شده‌ترند و بیشتر در چشم مردم هستند. گاهی پیش می‌آید که برای خرید منزل به مغازه می‌روم اما نمی‌توانم با فروشنده چانه بزنم که ارزان‌تر حساب کند؛ او تصور می‌کند چون من بازیگر بوده‌ام وضع مالی خیلی خوبی هم دارم! اینها برای زندگی ما تعیین‌کننده است. مدیر جدید تلویزیون باید به این مسائل هم توجه کند. چرا بازیگرهای قدیمی‌ ما دچار این وضعیت شده‌اند آن‌وقت برخی از بازیگران جوان، دستمزد نجومی می‌گیرند؟ مدیران فرهنگی و رسانه‌ای ما اگر به این قشر توجه کنند درواقع شأن خودشان بالاتر می‌رود.
بازیگر فیلم «چ» به این سؤال که برای بهبود کیفیت سریال‌ها چه پیشنهاداتی به حمید شاه‌آبادی، معاون جدید سیما دارد، این‌گونه پاسخ داد: اول اینکه به‌نظرم همه مدیران در هر جایی که هستند همیشه باید قیامت را در نظر داشته باشند و هر کاری که می‌خواهند انجام دهند به‌ حساب و کتاب آن دنیا فکر کنند. دوم اینکه مسئله نظارت کیفی در تولید آثار را جدی بگیرند. همیشه در تیتراژ سریال‌ها عنوان‌هایی مثل «مشاور» و «ناظر کیفی» دیده می‌شود، اما به‌نظر می‌رسد که این عناوین فقط اسمی‌هستند و تأثیر چندانی بر کیفیت آثار ندارند، وگرنه اغلب سریال‌های ما تا این حد کیفیت پایینی نداشتند. خود من مدت‌هاست که به‌خاطر همین کیفیت پایین، نمی‌توانم اکثر سریال‌های تلویزیون را دنبال کنم.
سلطانیان تصریح کرد: تولید برنامه خوب، نیازمند عوامل حرفه‌ای و توانمند است؛ از نویسنده و کارگردان گرفته تا طراح صحنه و طراح لباس و... باید رابطه بازی‌ها و استفاده از افراد به صرف اینکه آشنای ما هستند کنار گذاشته شود و به توانمندی‌ها توجه شود.
افزایش نظارت بر تولید سریال‌ها
حسین سحرخیز، بازیگر و کارگردان نیز در گفت‌وگو با کیهان درباره انتصاب حمید شاه‌آبادی به‌عنوان معاون سیما گفت: شاه‌آبادی مدتی در وزارت ارشاد و به‌عنوان معاون هنری فعالیت می‌کرد؛ با شناختی که از این سابقه او دارم، به‌نظرم می‌رسد که شاه‌آبادی از مدیران فعال است و وقتی وارد حیطه‌ای می‌شود سعی می‌کند نوآوری‌هایی داشته باشد. یادم می‌آید در آن دوران که در معاونت هنری بود سعی می‌کرد تا مشکلات اهالی تئاتر را حل کند و تمام تلاشش براین بود که شرایط خوبی را برای بچه‌های تئاتر ایجاد کند.
بازیگر «قلاده‌های طلا» درباره توقعاتش از شاه‌آبادی در مقام معاون سیما هم توضیح داد: من از ایشان انتظار دارم که شرایطی را ایجاد کند که سریال‌های جذابتر و باکیفیت بهتری روی آنتن برود و شاهد هرگونه نمایشی روی آنتن تلویزیون نباشیم! چون برخی از برنامه‌های تلویزیون باعث می‌شوند برخی از مردم، تلویزیون را رها کنند و به ماهواره گرایش پیدا کنند. درمقابل، وقتی سریال جذابی درحال پخش است آمار نشان می‌دهد که تعدادمخاطبان افزایش می‌یابد ومردم به سمت ماهواره نمی‌روند که این حاصل کارهای موفق و حرفه‌ای بوده؛ اما متأسفانه مدتی است که شاهدیم یک مقدار درنظارت بر سریال‌هایی که روی آنتن می‌روند سهل‌انگاری و بی‌دقتی می‌شود؛ درنتیجه شاهد سریال‌هایی هستیم که از نظر کارگردانی و بازیگری و به‌طور کلی از لحاظ کیفی در حد تلویزیون نیستند؛ من انتظارم از آقای شاه‌آبادی این است که با اینکه شرایط اقتصادی بسیار سخت است اما در هر صورت تماشاگر تلویزیون نیاز به خوراک مناسب دارد و باید کیفیت سریال‌ها و آثار نمایشی تلویزیون بالاتر برود.
سحرخیز همچنین یک پیشنهاد هم به معاون جدید سیما دارد که درباره آن بیان کرد: پیشنهادم این است که تله تئاترهایی که درگذشته از تلویزیون پخش می‌شد و مدتی است که قطع شده دوباره روی آنتن بروند، به‌ویژه دراین شرایط کرونایی که وضعیت تئاتر نابسامان است و راه‌اندازی مجدد پخش تله تئاترها باعث خواهد شد مردم از طریق تلویزیون با تئاتر در تعامل باشند؛ البته من معتقدم اگر قرار است برای مردم ایران تله تئاتر کارکنیم، بهتر است کمتر به سمت کارهای خارجی برویم و بیشتر از کارهای ایرانی با نویسنده‌های ایرانی کاربشود. اگر سراغ نمایشنامه‌های خارجی برویم، تله تئاترهای ما برای مخاطب روستایی و کشاورز و کارگر، قابل درک نخواهد بود و در نتیجه طیف وسیعی از مخاطب‌ها با این آثار ارتباط برقرار نمی‌کنند و تله تئاترهای ما باز هم
با شکست رو‌به‌رو خواهد شد.