kayhan.ir

کد خبر: ۱۴۴۵۳۱
تاریخ انتشار : ۲۱ مهر ۱۳۹۷ - ۲۲:۱۱
افشای پشت پرده اختلافات چند ماهه بر سر حفظ دسترسی ایران به سوئیفت

بلومبرگ: قطع دسترسی ایران به سوئیفت ایجاد بدیل‌های غیردلاری این سامانه را تسریع می‌کند

سایت شبکه خبری بلومبرگ در سرمقاله خود درباره قطع دسترسی ایران به سامانه سوئیفت هشدار داده و تاکید کرده است که این اقدام تشکیل بدیل‌های غیردلاری این سامانه را سرعت می‌بخشد.

سایت شبکه خبری بلومبرگ با اشاره به طرح دولت آمریکا برای قطع دسترسی ایران به سامانه «سوئیفت» نوشته واشنگتن نمی‌تواند بدون حمایت متحدانش ایران را به چالش بکشد.
بلومبرگ، ایده‌های مطرح ‌شده برای اینکه دولت «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا دسترسی ایران به سوئیفت را قطع کند، «پیشنهادی بد» توصیف کرد و نوشت: «دخالت در کار سوئیفت، شکاف‌های رو به فزونی میان آمریکا و اتحادیه اروپا را گسترده‌تر خواهد کرد. اولویت بایستی ترمیم آن ائتلاف باشد. وارد کردن فشارهای بیشتر بر این ائتلاف در راستای منافع آمریکا نیست و هدف کلی‌تر تغییر رفتارهای ایران را تضعیف می‌کند.»
دولت ترامپ هم‌اکنون در حال ارزیابی این است که آیا سوئیفت را هدف تحریم قرار دهد یا خیر. در صورتی که واشنگتن در انجام این اقدام موفق شود، شرکت‌های اروپایی قادر به انجام تجارت با ایران نخواهند بود. بلومبرگ نوشته این موضوع به معنی ملزم کردن سوئیفت به نقض قوانین اروپا است.
بلومبرگ نوشته است: «استفاده از سوئیفت به عنوان یکی از ابرازهای سیاست خارجی، تهدید جدیدی برای روابط آمریکا و اروپا نیست. سوئیفت، حکم سیستم عصبی نظام مالی جهان را دارد و سالانه میلیاردها پیام را میان 11000 بانک در سراسر دنیا رد و بدل می‌کند.»
این رسانه نوشته است: «سیاسی کردن این شبکه مهم و در همان حال، قراردادن ناظرانش در وضعیت خطر حقوقی، اقدامی بی‌ثبات‌کننده خواهد بود و می‌تواند به تسریع تلاش‌ها برای ایجاد بدیل‌های غیردلاری سوئیفت و تضعیف بیشتر نفوذ آمریکا منجر شود.»
بلومبرگ نوشته نکته اصلی این است که آمریکا نمی‌تواند بدون تشکیل جبهه‌ای متحد با هم‌پیمان‌هایش علیه ایران از این کشور امتیازات جدید بگیرد. در حال حاضر، دولت ترامپ حتی نمی‌تواند بگوید که از ایران چه می‌خواهد.
حفظ دسترسی ایران به سوئیفت
تلاشی در حفظ برجام!
این درحالی است که طی روزهای گذشته برخی رسانه‌های داخلی، به اشتباه یا به عمد تلاش وزارت خزانه‌داری امریکا برای حفظ دسترسی سوئیفت را اقدامی مثبت و تلاشی برای حفظ برجام توصیف کرده بودند.
در خبرها آمده بود که مسئولان بلندپایه وزارت خزانه‌داری آمریکا از جمله شماری از این مسئولان که امیدوار به نجات توافق هسته‌ای با ایران هستند گفته می‌شود در تلاش برای حفظ ارتباط ایران با سوئیفت هستند که سازوکار بین‌المللی تسهیل معاملات بانکی است.
در حالی که وبگاه خبری «واشنگتن فری بیکن» نیز چند روز قبل در گزارشی درباره دلیل  دو دستگی در دولت ترامپ و مشخصا وزارت خزانه‌داری و تیم امنیت ملی و سیاست خارجی درباره حفظ دسترسی ایران به سوئیف نوشته بود: «به نظر می‌رسد تیم سیاست خارجی و امنیت ملی آمریکا با هدایت بولتون و پمپئو بر این باورند که با قطع دسترسی ایران به سوئیفت می‌توانند در کوتاه مدت یک شوک موثر بر اقتصاد ایران وارد و تهران را وادار به عقب‌نشینی از مواضعش کنند.»
در این گزارش همچنین تصریح شده بود: «در مقابل این پرسش مطرح می‌شود، چرا وزیر خزانه داری آمریکا تا این حد در برابر خواسته ترامپ و اطرافیانش مقاومت می‌کند؟ پاسخ این سؤال را نباید در هنجارمند بودن و یا مخالفت منوچین وزیر خزانه‌داری با اعمال فشار بر ایران دانست، بلکه بیش از هر چیز به احساس ترس وزارت خزانه‌داری آمریکا از راه‌اندازی یک سیستم تراکنش مالی بین‌المللی یا یک سوئیفت با محوریت اروپا دانست.»
سوئیفت ابزار وزارت خزانه‌داری آمریکا
جهت رصد تحرکات مالی
چندی پیش آری پائول افسر ارشد اطلاعاتی به بلاکونومی گفته بود: سیستم سوئیفت به عنوان ابزار نظامی جهت نظارت آمریکا بر فعالیت‌های مالی جهان است. آمریکا با استفاده از داده‌های سوئیفت منافع فراوانی بدست آورده و دولت‌های آمریکا از آن به عنوان وسیله‌ای برای اعمال فشار به گروه‌ها و کشورهای مختلف استفاده می‌کنند. اولین نمونه از این اقدام به سال ۲۰۰۰ برمی‌گردد که در آن داده‌های کاربران مختلفی از جهان جمع‌آوری و استفاده شد.
به گفته وی این اقدامات آمریکا ترکیبی از قدرت سخت و نرم است که به طور مخفیانه داده‌های افراد مختلف را برای چندین سال متوالی از سوئیفت جمع‌آوری نموده است. سیستم سوئیفت ابزار رایج و مستمری برای سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا جهت جمع‌آوری اطلاعات گسترده از تحرکات مالی در سطح بین‌المللی است. نماید. تنها راه کشورهای جهان برای خلاصی از مشکلات سوئیفت حرکت به سمت فناوری‌های رمزنگاری شده غیرمتمرکز است.