kayhan.ir

کد خبر: ۱۳۸۳۸۲
تاریخ انتشار : ۰۷ مرداد ۱۳۹۷ - ۲۲:۱۹

«ناتوی عربی» برای مقابله با ایران یا دوشیدن اعراب؟

منابع مطلع به رویترز گفته‌اند که دولت آمریکا برای مقابله با ایران، بار دیگر در تلاش برای احیای طرح موسوم به «ناتوی عربی» است.




برخی مسئولان کاخ سفید و نیز کارشناسان خارومیانه گفته‌اند احتمال اینکه ائتلاف جدید یا همان ناتو عربی موجب افزایش تنش در منطقه شود، زیاد است. به هر حال ترامپ امیدوار است این موضوع را که موقتا آن را ائتلاف راهبردی خاورمیانه نامیده است در نشست سران در 12و 13 اکتبر آینده در واشنگتن طرح و بررسی کند.
طرح تشکیل ناتو عربی در حالی است که آمریکا در دهه‌های گذشته از کشورهای عربی به ویژه در منطقه خلیج‌فارس بهره‌برداری کرده است و ترامپ نیز بار دیگر در مسیر دوشیدن عرب‌ها گام برمی‌دارد و این بار بهانه او «تهدید ایران» است هرچند تاریخ معاصر ثابت کرده است که تهران به هیچ یک از همسایگانش تعرض نکرده است.
به عنوان مثال در دو سال گذشته ترامپ با عربستان قرارداد 460میلیارد دلاری امضا کرد که گران‌ترین قرارداد تاریخ بود و 110 میلیارد دلار آن به بخش تسلیحاتی اختصاص داشته و بقیه نیز به سرمایه‌گذاری‌های بزرگ عربستان در آمریکا اختصاص یافت و این معامله تاجایی پرسود بود که موجب شد ترامپ با هیجان زدگی در صفحه توییتر خود بنویسد «شغل و شغل و شغل» فراهم می‌کند.
همچنین نباید فراموش کرد، رئیس‌جمهور تاجرپیشه آمریکا در مارس گذشته در دیدار با ولیعهد سعودی گفت، عربستان کشور بسیار ثروتمندی است و بخشی از این ثروت را در قبال کار و معاملات تسلیحاتی به کشور ما می‌دهد.
ترامپ به این نیز اکتفا نکرده بلکه به بهره‌برداری از عربستان و باج‌خواهی از کشورهای منطقه ادامه داد و در آوریل گذشته اعلام کرد، برخی کشورهای خاورمیانه بدون حمایت آمریکا یک هفته هم دوام نخواهند آورد و کشورش در طول 18سال هفت تریلیون دلار در خاورمیانه هزینه کرده است که کشورهای ثروتمند باید آن را جبران کنند.
اما بحران محور سعودی با قطر که از سوی آمریکا برنامه‌ریزی شده است، موجب شد قطر نیز به سریال معاملات تسلیحاتی با آمریکا ملحق شود و به این ترتیب ترامپ توانست مبالغ هنگفتی را نصیب کشورش کند و علاوه‌بر این از سایر کشورهای عربی خلیج‌فارس بهای حمایت از آنان را در برابر تهدید ساختگی و نه واقعی یا همان تهدید ایرانی را بگیرد.
به گزارش تسنیم نکته قابل توجه اینکه ناتو عربی در حالی مطرح است که اقدامات مشابه از سوی دولت‌های مختلف آمریکا برای تشکیل ائتلاف رسمی با متحدان عرب خلیج‌فارس علیه تهدید ساختگی ایران در گذشته ناکام ماند و این بار نیز آمریکا و ابزارهایش در منطقه خلیج‌فارس مانند عربستان و امارات عربی متحده در برابر ایران شکست خواهند خورد؛ آینده این را ثابت خواهد کرد.