یک کارشناس اقتصادی:
بیتدبیری دولت سرمایهها را به سمت بازار سکه و ارز کوچ داد
یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه افزایش ارزش پول کشور در گرو رشد اقتصادی کشور است، گفت: خطر کوچ سرمایه از تولید به بازار سکه و ارز با بیتدبیری دولت وجود دارد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، بهنام طالبی درباره وضعیت بازار سکه وارز اظهار کرد: خطری که اکنون اقتصاد کشور را به شدت تهدید میکند کاهش رونق سرمایهگذاری در بخشهای تولیدی و کوچ سرمایه عده زیادی از مردم به سوی بازار سکه و ارز است. وقتی یک نفر بطور رسمی هزاران سکه از بانک خریداری میکند و معاف از مالیات است اما در عوض تولیدکننده باید مالیات بپردازد، تولید به طرف نابودی میرود.
وی درباره نگرانیها از بابت کاهش ارزش پول کشور گفت: عامل جا به جایی ارزش پول کشورها رشد اقتصادی آنهاست و جا به جایی ارز ارزش پول کشورها را بالا و پائین نمیکند. اگر دولت دغدغه کاهش پول کشور را دارد به تولید کشور بها بدهد نه اینکه همچنان چشم به بیرون از کشور داشته باشد. کاهش ارزش پول نتیجه رکود چند سال اخیر کشور است که معطل برجام بوده.
این کارشناس اقتصادی دلیل افزایش نرخ ارز را رکود چند سال گذشته و انباشت نقدینگی دانست و ادامه داد: هر چقدر رشد اقتصادی در کشور ایجاد شود نرخ ارز آن نیز به تناسب آن پائین خواهد آمد و این جزء بدهیئت علوم اقتصادی است. شرایط امروز بازار، نتیجه فشردن فنر نقدینگی در طول چهارسال اول دولت و رهاسازی یکباره آن است و بدیهی است چنین فنری از دست دولت خارج میشود.
طالبی با انتقاد از رویه دولت که هر آنچه مرتبط و غیرمرتبط بود به برجام ارتباط میداد گفت: وقتی به لحاظ روانی همه چیز را منوط به برجام کردیم؛ ثمره آن، ایجاد جو روانی متشنج بعد از مشخص شدن بینتیجه بودن آن است.
طالبی طادی با هشدار به اینکه یک مسئله مهمتر از نوسانات قیمت ارز اهمال کاری در برخورد با فساد، رانت خواری و سوداگری در بازار ارز و سکه است گفت: عدم شفافیت در زمینه پرداخت ارز دولتی برای واردات مورد نیاز باعث ایجاد زمینه رانت خواری شده است. همچنین رئیسکمیسیون اقتصادی مجلس در یک برنامه تلویزیونی با اشاره به وضعیت بازار سکه و ارز گفت: بانکهای مرکزی در تمام دنیا وظیفه دارند ارزش پول ملی را حفظ کنند اما بیتدبیری بانک مرکزی دلیل افزایش نرخ ارز در کشور ماست.به گزارش خبرگزاری فارس، محمدرضا پورابراهیمی اظهارداشت: در حال حاضر عامل اقتصادی که بتواند ارزش پول ملی را کاهش دهد نمیبینیم. عوامل افزایش نرخ ارز و کاهش ارزش پول ملی همان عواملی است که به افزایش تقاضای ارز دامن زده است، مثل اعلام نرخ ارز تک رقمی.
وی با بیان اینکه مسائل اقتصادی تأثیری بر افزایش نرخ ارز نداشتند، افزود: اولین نکته در اقتصاد این است که تورم چه وضعیتی دارد؟ ما در سالهایی که تورم بالایی داشتیم پیشبینی میکردیم که کاهش ریال در برابر ارزهای خارجی اتفاق بیفتد، در طول سالهای 94، 95 و 96 کمترین میزان تورم را در طی سالهای اخیر داشتیم و براساس گزارش بانک مرکزی و مرکز آمار ایران میتوانیم بپذیریم که نرخ تورم تک رقمی در این سالها داشتیم و فارغ از تحلیل عدد نرخ تک رقمی به این مفهوم بایداشاره کرد که این عامل در مقایسه با تورم 20، 30 و حتی 40 درصدی که تجربه کردیم نمیتوانسته ریشه اتفاقات پایانی سال 96 باشد و عامل اقتصادی از این منظر قابل قبول نیست. رئیسکمیسیون اقتصادی مجلس در مورد وضعیت منابع و مصارف و ارزی کشور که عامل مهمی در تعیین افزایش نرخ ارز است، گفت: مجموع منابعی که در طول سالهای گذشته داشتیم نسبت به مصارف تقریباً بیش از دو برابر بوده و میانگین در طول سالهای گذشته 40 تا 45 میلیارد دلار کل واردات کشور بوده که اعم از کالاهای اساسی و کالای غیرضروری است. در مقابل تقریباً 100 میلیارد دلار مجموع منابع صادرات و صادرات غیرنفتی داشتیم. پس این مولفه هم تأثیری بر افزایش ارز ندارد.پورابراهیمی در مورد اثرگذاری پیشبینی درآمدهای آتی در افزایش نرخ ارز نیز عنوان کرد: در همین دولت نفت را کمتر از 30 دلار میفروختیم و الان بالای 65 دلار است و قیمت جهانی مس صادراتی ما نیز قبلاً یک دوم عدد فعلی بود و الان بیش از دو برابر شده. پس پیشبینیهای درآمدهای آتی ما درست بوده و این عامل هم در افزایش نرخ ارز اثر گذار نبوده است.
وی با طرح این پرسش که کدام عامل در افزایش نرخ ارز تأثیر داشته؟ گفت: افزایش نرخ ارز به سوء مدیریت در بانک مرکزی مربوط است. مصداق آن سیاستاشتباه دولت و اتخاذ نرخ واحد در ارز بود که عملاً به جای مدیریت تقاضا و عرضه در کشور وارد رابطه معکوس در اقتصاد شد و بازار غیررسمی که کارکرد خود را در اقتصاد نشان داده از طرف دولت به رسمیت شناخته نشد. پرسش اینجاست که آیا میشود در اقتصاد بدون به رسمیت شمردن بازار غیررسمی با اتکاء به عدد ثابتی که دولت نمیتواند منابع آن را در بخشهای مختلف تأمین کند، مسیر اقتصاد را جلو ببرد؟ واقعیت این است که اگر بانک مرکزی در این حوزه ورود جدی داشت بازار ارز قابل مدیریت بود.