kayhan.ir

کد خبر: ۱۳۳۱۴۵
تاریخ انتشار : ۰۱ خرداد ۱۳۹۷ - ۲۱:۴۲
«ثریا» درباره امنیت غذایی مردم هشدار داد

مهم‌ترین حلقه زنجیره تولید مرغ کشور در دست شرکت انگلیسی!

مرغ لاین بومی، مهم‌ترین بخش از حلقه امنیت غذایی در زمینه تولید انبوه گوشت مرغ محسوب می‌گردد که هم‌اکنون در خطر جدی قرار دارد.

منظور از نسل لاین، مرغ یا خروسی است که یک یا چند ویژگی خاص و برجسته در آن بروز و ظهور یافته است. یکی از مشخصه‌های مرغ‌های گوشتی را ضریب تبدیل بالای آنهاست و منظور از ضریب تبدیل بازده مرغ در تبدیل غذای مصرفی‌اش به گوشت است. در واقع ویژگی‌های مثبت را در نژادهای مختلف مرغ پیدا و آنها را با هم تلفیق می‌کنند تا نسلی را با مجموعه‌ای از این ویژگی‌ها پرورش دهند.چون در کشور مرغ لاین بومی را داشته‌ایم غربی‌ها ما را تحریم نمی‌کردند، اما این خطر وجود دارد که چنانچه گله مرغ لاین آرین نابود شود آنها بر تحریم‌هایشان علیه ایران مصرتر می‌شوند.
در همین رابطه، برنامه تلویزیونی «ثریا» به ضرورت احیای مجتمع مرغ لاین آرین، تولید مرغ لاین بومی ایرانی و بررسی مشکلات و ظرفیت‌های خودکفایی صنعت مرغ کشور و چالش جوجه‌های انگلیسی با امنیت غذایی مردم پرداخته شد.
دکتر محمدحسین انصاری‌فرد، مدیر سابق مجتمع مرغ لاین ایران در این برنامه اظهار کرد: در مجموع در دنیا شش کشور هشت لاین را دارند که آمریکا و فرانسه دو لاین و بقیه مثل آلمان و انگلیس یک لاین را دارند. ایران هم یکی از آن شش کشور است و یک لاین دارد.
وی گفت: ده سال پیش طبق قراردادی که هلندی‌ها با ایران بسته بودند از آنها خواسته شد به ما لاین بدهند که هلندی‌ها نپذیرفتند و قبول کردند به ما GGP (بین لاین و اجداد) بدهند. GGP نمی‌تواند مانند لاین مثل خودش را تولید کند. هلندی‌ها پذیرفتند به شرطی به ما GGP می‌دهند که ما لاینمان را با نظارت هلندی‌ها از بین ببریم، کاملاً مشابه قضیه هسته‌ای.عضو شورای نظام دامپزشکی کشور افزود: تولید مرغ لاین بومی ایرانی نفوذ بین‌المللی، قابلیت‌های جمع‌آوری اطلاعات و از همه مهم‌تر فناوری بالایی می‌خواهد. هیچ کشوری در این زمینه نمی‌تواند چندان مدعی باشد، زیرا برنامه‌ریزی وسیعی می‌خواهد. مثلاً شرکت «راس» انگلیسی، شرکت «کاپ» فرانسوی و شرکتهای آمریکایی ژن‌ها را از سراسر جهان جمع‌آوری کردند.
انصاری‌فرد ادامه داد: شرکت‌های خارجی در ایران با بازاریابی و مشتری‌یابی حرفه‌ای بازار را در دست گرفتند.
وی یکی از موانع عدم جذب مشتری را بوروکراسی خسته‌کننده مجتمع مرغ لاین آرین دانست و توضیح داد: چون آنجا یک مجموعه دولتی بود نمی‌توانست محصولش را نسیه یا قسطی بفروشد.مدیر سابق مجتمع مرغ لاین ایران درخصوص یکی از دلایل موفقیت شرکت انگلیسی راس در ایران خاطرنشان کرد: این شرکت در زمینه آموزش گوی سبقت را از ما ربود و با توزیع سی‌دی‌های آموزشی بین روستاییان آنها را جذب خود کرد. وی علت دیگر عدم اقبال از مجتمع مرغ لاین آرین را توزیع نامناسب جوجه‌های مرغوب بین مشتری‌ها مطرح ساخت.
انصاری‌فرد مطرح کرد: مجتمع لاین آرین 15 میلیارد تومان اعتبار برای بازسازی و نوسازی لازم دارد و اگر حمایت شود تولید آن قابل رقابت با کشورهای دیگر خواهد بود.
واردات بیش از 90 درصدی غذای طیور
مدیر سابق مجتمع مرغ لاین ایران همچنین اظهار کرد: در استانداردهای بین‌المللی وزن مرغ اصطلاحاً جوجه‌کبابی بین هزارو 300 الی هزار و 500 گرم است. مرغ‌های لاینی که برای آرین آورده شده بود از همین نوع جوجه‌کبابی بود. این نوع بسیار پرخور است و به سرعت به وزن می‌رسد.
وی افزود: بیش از 90 درصد مواد غذایی مورد نیاز طیور را وارد می‌کنیم که تحت تاثیر دلار است. از طرفی حضور جوجه‌های راس و کاب با قیمت پایین بازار جوجه‌های آرین را در ایران بسیار کاهش داده است.
عضو شورای نظام دامپزشکی کشور با‌ اشاره به فرصت بسیار خوب صادرات و ‌اشتغال‌زایی اعلام کرد: ایران رتبه ششم را در تولید گوشت مرغ جهان دارد.