kayhan.ir

کد خبر: ۱۲۹۶۸۹
تاریخ انتشار : ۲۱ فروردين ۱۳۹۷ - ۲۱:۵۶
سندی در تایید سلامت محصولات دستکاری ژنتیک شده وجود ندارد

نبود آمار دقیق از واردات محصولات تراریخته به کشور

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با بیان اینکه آمار دقیقی از واردات محصولات تراریخته به کشور وجود ندارد، گفت: باید احتیاط کرد و اینگونه محصولات وارد و حتی مصرف هم نشود.

به گزارش تسنیم،  علی ابراهیمی درباره واردات محصولات تراریخته به کشور اظهار داشت: متاسفانه مشکلی که در این بخش وجود دارد این است که آمار دقیقی از واردات محصولات تراریخته به کشور وجود ندارد.
ابراهیمی با اشاره به اینکه بین واردات محصولات اصلاح نژاد شده و محصولات تراریخته مرزبندی وجود ندارد، تصریح کرد: مصرف محصولات اصلاح نژاد شده خطراتی ندارد؛ لازم است بین محصولات اصلاح نژاد شده و محصولات تراریخته تفاوت قائل شویم.
وی ادامه داد: محصولات تراریخته با دست‌کاری ژنتیکی تهیه می‌شوند و اطلاع دقیقی از تغییرات در دسترس نیست.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با تاکید بر اینکه تاکنون هیچ مرجع رسمی در خصوص عوارض محصولات تراریخته اظهار‌نظری نکرده است، متذکر شد: با این وجود باید احتیاط کرد و این گونه محصولات وارد و حتی مصرف هم نشود.
ابراهیمی با اشاره به اینکه در کمیسیون کشاورزی مجلس، قانونی به منظور هدفمند کردن واردات محصولات تراریخته مصوب شده است، گفت: بر اساس قانونی که در مجلس تصویب کرده‌ایم، واردات هر‌گونه مواد تراریخته یا تولید آن در داخل کشور باید تحت مدیریت سازمان‌های حفاظت از محیط زیست و وزارت جهاد کشاورزی صورت گیرد تا دچار مشکل نشویم.
نماینده مردم شازند در مجلس شورای اسلامی افزود: البته شاید برخی نیازها به کمک دست‌کاری ژنتیکی محصولات تامین شوند اما استفاده از این محصولات به دلیل دخالت در رشد، زاد و ولد بر اساس کپی‌برداری از فرمول ژنتیکی، خطرناک است و ممکن است این موضوع بعدا مورد کنترل نباشد.
ابراهیمی خاطرنشان کرد: تا زمانی که مایحتاج مورد نیاز از طریق محصولات ارگانیک تامین شود، نیازی به تامین نیاز خود از طریق محصولات تراریخته وجود ندارد.
سندی در تایید سلامت محصولات تراریخته وجود ندارد
مدیر عامل یک شرکت دانش بنیان نیز گفت: کارشناسان در مصاحبه‌های خود منشأ ژنی محصولات تراریخته را مشخص نمی‌کنند. البته برخی از این محصولات منشا ژنی مشخصی دارند، مثلا ژن یک باکتری را به گیاه منتقل می‌کنند و این به نوبه خود دارای خطراتی است، اما انتقال ژن در محصولات یکسان دارای خطرات جزئی یا حتی بی‌خطر است.
عبدالرضا اقتداری به ایسنا گفت: امکان تراریخته بودن بذرهای وارداتی وجود دارد،  مثلا  ۹۵ درصد روغن خوراکی در کشور، وارداتی و از پایه‌های محصولات تراریخته و دارای کیفیت پایینی است. همچنین امکان تشخیص تراریخته بودن بذرهای وارداتی کشت شده نیست چون ممکن است شرکت تولید کننده و وارد کنندگان این بذرها بدون اطلاع‌رسانی آنها را در کشور به فروش رسانند.
اقتداری افزود: با ترانس، برش و ترکیب ژن گیاه با ژنوم گیاهی و جانوری دیگر و تولید محصول تراریخته موافق نیستم، بلکه در سیستم تولید بذر از روش‌های دیگر انتقال ژن همچون شیوه کلاسیک بک کراس و تلاقی متعدد از گیاه به گیاه مشابه استفاده می‌کنیم و تاکنون با استفاده متعدد از این روش اختلالی در ساختار ژنتیکی گیاه ایجاد نشده است.
وی تصریح کرد: در هنگام انتقال ژن در محصولات تراریخته امکان انتقال چندین صفت و ایجاد مشکلاتی متعدد در گیاه وجود دارد. مثلا ممکن است، علت مقاومت گیاه به بیماری و آفت در اثر ایجاد سموم در گیاه باشد و این سموم مورد مصرف انسان قرار گیرد.
مدیر عامل شرکت دانش بنیان نگین بذر دانش اصفهان افزود: تحقیقات کافی برای تایید سلامت محصولات تراریخته انجام نشده و سندی در تایید سلامت این محصولات وجود ندارد. بنده در صورت مشاهده این محصولات از مصرف آن خودداری می‌کنم.
به گفته اقتداری، در برخی کشورها کشت این محصولات ممنوع و در برخی دیگر اجازه کشت آن وجود دارد و در واقع فواید آن به اثبات نرسیده اما مضرات آن ثابت شده است.