kayhan.ir

کد خبر: ۱۲۱۳۷۵
تاریخ انتشار : ۲۷ آذر ۱۳۹۶ - ۲۱:۴۳

هشدار متخصصان نسبت به عوارض آلودگی هوا برای سلامت شهروندان



با افزایش سطح آلاینده‌ها در سطح شهرهای صنعتی و پرجمعیت طی روزهای گذشته بار دیگر شاهد هشدارهای متخصصان حوزه سلامت درباره عوارض ناگوار این آلودگی‌ها برای شهروندان هستیم.
به گزارش فارس، در همین زمینه یک فوق‌تخصص ریه اطفال گفت: ریه عضوی از بدن است که در واقع نقش یک فیلتر را برعهده‌ دارد و تبادل اکسیژن و دی‌اکسیدکربن که حیات ما به آن وابسته است در ریه انجام می‌شود. اگر به دلایلی اکسیژن محیطی کاهش یابد و یا بافت ریه دچار بیماری شود، تبادل اکسیژن و دی‌اکسید کربن انجام نمی‌گیرد و فرد دچار عوارضی خواهد شد که هرچه سن افراد کم باشد و یا فرد سالمند باشد، این عوارض بیشتر بوده و در واقع مشکلات بیشتری را به همراه خواهد داشت.
قمرتاج خان‌بابایی افزود: آلودگی هوا در سیستم‌های مختلف بدن اعم از پوست، دستگاه گوارش، سیستم ایمنی و سیستم ریوی ـ تنفسی همچنین سیستم تولیدمثل اثر گذاشته و بیماری‌های مختلفی را در این بخش‌ها ایجاد می‌کند.
به گفته خان‌بابایی، برخی از مواد آلاینده، سرطان‌زا بوده و می‌تواند سبب ایجاد سرطان در قسمت‌های مختلف بدن شود. همچنین آلودگی هوا بر روی جنین تأثیر گذاشته و رشد آن را با اختلال همراه می‌کند. ضمن اینکه احتمال وجود جهش در سیستم کروموزومی جنین وجود دارد.
وی افزود: آلودگی هوا زمانی که از سوراخ بینی وارد سیستم تنفسی می‌شود تا به حبابچه‌های ریه برسد می‌تواند در بدن تأثیر بگذارد که این مسئله در ریه می‌تواند سبب بروز سینوزیت، عفونت ریه، برونشیت و ذات‌الریه شود.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: آلودگی هوا نیز می‌تواند بیماری‌های بدخیم همچون سرطان ایجاد کرده و همچنین احتمال ایجاد بیماری‌های حساسیتی همچون آسم را چندین برابر می‌کند، بنابراین آلودگی هوا در بروز و شدت آسم بسیار دخیل است.
این فوق تخصص ریه اطفال گفت: آلودگی هوا بر روی رشد کودکان نیز تأثیر گذاشته و می‌تواند از زمانی که جنین داخل رحم قرار دارد تا حتی پس از تولد و کودکی سبب کاهش رشد، کاهش درک، کاهش ضریب هوشی و کاهش تمرکز آن شود.
خطر 2 برابری ابتلا به آنفلوآنزا در شهرهای آلوده
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز در ارتباط با تأثیر آلودگی هوا در بروز بیماری‌های عفونی، اظهار داشت: آلودگی هوا محیط را برای رشد میکروب‌ها و ویروس‌ها مساعد می‌سازد بنابراین عفونت‌های تنفسی نیز گسترش می‌یابد.
پرویز طباطبایی با بیان اینکه گروه سنی پرخطر همچون کودکان و بزرگسالان مستعد ابتلا به عفونت‌های تنفسی هستند، گفت: در کودکان به‌دلیل اینکه سیستم ریوی آنها کاملاً رشد نکرده آلودگی هوا بیشتر سبب آسیب به آنها می‌شود.
وی ادامه داد: در شهرهای آلوده احتمال ابتلا به عفونت‌های تنفسی همچون آنفلوآنزا و ذات‌الریه دو برابر است چرا که محیط برای رشد میکروب‌ها و ویروس‌ها فراهم شده است.
این فوق‌تخصص عفونی کودکان خاطرنشان کرد: همچنین در شهرهای آلوده زمینه بروز بیماری‌های بدخیم همچون سرطان ریه نیز بیشتر از سایر شهرها است.
تغییراتی که آلودگی هوا در خون ایجاد می‌کند
معاون سازمان انتقال خون هم در ارتباط با تاثیر آلودگی هوا بر روی خون،‌ اظهار داشت: در روزهای آلوده برای اینکه اکسیژن‌رسانی در بدن دچار اختلال نشود، سطح هموگلوبین خون افزایش می‌یابد.
کریم شمس‌اسنجان افزود: این اتفاق در واقع وارد شدن بدن به فاز جبرانی بوده تا بتواند اکسیژن بافت‌ها را تامین کند، بنابراین در شهرهای آلوده میزان هموگلوبین افراد بیشتر می‌شود.
شمس ادامه داد: میزان افزایش هموگلوبین بستگی به میزان آلودگی هوا و وضعیت جسمانی فرد نیز دارد، به طوری که در سالمندان این وضعیت حادتر است.
به گفته وی، افزایش هموگلوبین به میزان متوسط به تنهایی عوارضی ندارد ولی اگر این مسئله خیلی شدید شود غلظت خون و ویسکوزیته خون افزایش می‌یابد. با افزایش غلظت و ویسکوزیته خون حرکت خون در عروق به سختی انجام شده بنابراین احتمال گرفتگی عروق و بروز سکته قلبی نیز بیشتر خواهد شد.
معاون سازمان انتقال خون افزود: در کودکان افزایش سطح هموگلوبین به طور طبیعی بالاتر از سایر افراد است ولی در روزهای آلوده این حالت تشدید پیدا کرده و در واقع اکسیژن‌رسانی نامناسب در بدن کودک سبب سیانوز می‌شود و کبودی پوست و تنگی نفس را برای کودکان به همراه خواهد داشت.
گفتنی است، توصیه پزشکان این است که در روزهای آلوده شهروندان به ویژه کودکان و سالمندان و سایر گروه‌های پرخطر از تردد غیرضروری در سطح شهر خودداری نمایند.
همچنین شهروندان به اندازه کافی آب بنوشند تا با شست‌وشوی دستگاه گوارش و رفع عطش و خشکی دهان اثرات ناشی از آلودگی هوا کاهش یابد.
توصیه می‌شود از شیر، میوه و سبزیجات بیشتر استفاده شود و مصرف تنقلات کم ارزش مثل چیپس و پفک و نوشابه‌های گازدار، را کاملا حذف ‌نمایید.
افرادی که در فضاهای باز مجبور به فعالیت هستند بایستی قبل از خوردن غذا دست‌ها و دهان خود را به‌طور کامل شست و شو دهند و پس از مراجعت به منزل حتما دوش بگیرند.