جرعه های معرفت-شرح حدیث معصومین (ع) در کلام رهبر انقلاب
اموال خود را چگونه مصرف کنیم؟
اِجعَلِ الدّنیا دِرهَمَین (۱)
این دنباله فرمایشات جناب ابیذر است. میفرماید که همه دنیا را دِرهَمَین [یعنی دو درهم] قرار بده؛
دِرهَماً أَنفَقتَهُ عَلَی عیَالِک وَ دِرهَماً قَدَّمتَهُ لِآخِرَتِک؛ یعنی همه موجودی خودت از دنیا -آنچه که از مال دنیا به دست میآوری- را به دو قسم تقسیم کن؛ قسم سومی نداشته باشد.
یک قسم آنچه که صرف میکنی برای زندگی خودت و عیالت که این یک امر لازم و واجبی است و باید انجام بدهی.یک قسم هم آنچه که خرج میکنی برای آخرتت.
وَ الثّالِثُ یُضِرّ وَ لَا یَنفَع لَا تُرِدهُ؛ اگر شق سومی، راه سومی برای خرج پیدا کردی، این ضرر میزند و فایده نمیرساند. «لَا تُرِدهُ» دنبال آن نرو، آن را اراده نکن.
حالا فرض بفرمایید این کارهای تشریفاتی زائدی که متأسفانه در بین مردم معمول است، انواع زوائد در زندگی ماها متأسفانه رایج است؛ در میان طبقات مختلف مردم؛ حالا چه مترفین و پولدارها و کسانی که مملو از مال دنیا هستند، چه حتی طبقات متوسط و آنهایی که دستشان برسد.
زوائد زیادی در زندگی هست، خرج میکنند، از سفر برمیگردند، خرجهای زائد میکنند، عروسی میکنند، در عزا خرجهای زائد میکنند، که نه خیر آن به امور اداره معیشت زندگیشان -اهل و عیال و زندگی متعارف مردم- میخورد، نه هم در راه خدا است؛ هیچ، تشریفات محض، اسراف محض.
میفرماید این آنی است که ضرر میرساند.
* شرح حدیث در ابتدای درس خارج ، 4/2/94
* پايگاه اطلاعرسانی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر معظم انقلاب
____________________
۱) الشافی، ص ۸۶۸ ]قال ابوذر رحمه الله: اجعل الدّنیا درهمین: درهما أنفقته على عیالک و درهما قدّمته لآخرتک و الثّالث یضرّ و لا ینفع، لا ترده؛ دنیا را در دو درهم خلاصه کن: یک درهم، براى خانوادهات نگاه دار و درهم دیگر را براى آخرتت پیش فرست و بدان که، درهم سوم، تنها برایت زیان دارد، نه سود و هیچگاه به آن نیاز پیدا نخواهى کرد[.