تاثیر معکوس سیاست بانک مرکزی بر بازار
حراج سکه قیمت را بالا برد
گروه اقتصادی-
با گذشت بیش از یک هفته از اجرای طرح «حراج سکه» که برای از بین بردن قیمت کاذب سکه شکل گرفته بود؛ قیمت سکه روز گذشته از ابتدای اجرای این طرح هم بالاتر رفت تا در مجموع، سیاست بانک مرکزی تاثیر معکوس بر بازار سکه داشته باشد!
نوسانات کمسابقهای که دو هفته پیش در بازار سکه رخ داد، قیمت سکه را به بیش از یک میلیون و 400 هزار تومان رساند تا به طور غیرواقعی و مشکوکی شاهد افزایش قیمت سکه باشیم.
در پی این اتفاقات قرار شد از شنبه هفته گذشته در بانک کارگشایی، حراج سکه آغاز شده تا با عرضه بیشتر، قیمت غیرواقعی سکه کاهش یافته و حباب آن خالی شود.
البته در همان بازه زمانی برخی کارشناسان نسبت به روش کنترل قیمتها انتقاد داشتند، به عنوان نمونه رحیم زارع، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به حراج سکه از سوی بانک مرکزی اعلام کرد این روش، روش درستی برای کنترل یا کاهش قیمت سکه نیست.
پس از آن هم؛ محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: «با توجه به میزان اختلاف قیمت سکه بین بازار و بانک مرکزی، حراج سکه به نفع کشور نیست.» با این وجود، مدیرعامل بانک کارگشایی با تاکید بر درست بودن اقدامات صورت گرفته در راستای ایجاد تعادل در بازار سکه، از این روش دفاع کرد و کاهش قیمت سکه را نشانهای بر درست بودن ادعای خود اعلام کرد.
اما نگاهی به قیمت سکه در بازار نشان میدهد طی هفته اخیر (که در چهار روز آن عرضه شد) قیمت سکه نه تنها کاهش پیدا نکرده، بلکه نسبت به قبل از عرضه سکه هم افزایش داشته است.
قیمت سکه طرح امام که در نخستین روز حراج معادل یک میلیون و 400 هزار تومان بود تا عرضه دوم 30 هزار تومان کاهش پیدا کرد و حتی به یک میلیون و 362 هزار تومان هم رسید اما در روز چهارشنبه مجددا روند افزایشیاش آغاز شد و ابتدا با 13 هزار تومان و سپس با ده هزار تومان افزایش در روز بعد؛ رقم یک میلیون و 385 هزار تومان را در پایان هفته ثبت کرد.
افزایش قیمت سکه در نخستین روز هفته جاری متوقف نشد و تا آستانه یک میلیون و 400 هزار تومان هم بالا رفت؛ و تا زمان نگارش این گزارش نیز قیمت سکه باز هم افزایش داشت و به یک میلیون و 406 هزار تومان رسید. به عبارت دیگر، حراج سکه در هفته گذشته نه تنها باعث از بین رفتن حباب و کاهش قیمت سکه نشد؛ بلکه در حال حاضر میبینیم قیمت سکه نسبت به قبل از حراج هم بیشتر شده است!
تاسفبار این است که در شرایطی که عرضه بانک مرکزی نتوانسته قیمت سکه را کنترل کند؛ طی بیش از یک هفتهای که از شروع حراج میگذرد، 15 هزار سکه به فروش رسیده که بیانگر از دست رفتن 15هزار سکه از ذخایر بانک مرکزی بوده و بهتر است به جای عبارت «حراج سکه» از عبارت «حراج ذخایر کشور» برای اجرای این طرح نام برده میشد.
تاسف دیگر مربوط به بدون سقف بودن فروش سکه است؛ معلوم نیست تا کجا قرار است چوب حراج بر داراییهای کشور زده شود تا صدای زنگ نگرانی نسبت به کاهش ذخایر کشور شنیده شود؟
با وجود اینکه تحولات بازار سکه به خوبی نشان میدهد مقاومت مشکوکی برای پایین نیامدن قیمت سکه وجود دارد، مدیرعامل بانک کارگشایی در گفتوگو با خبرگزاری فارس، با بیان اینکه تلاش بانک مرکزی برای کاهش حباب سکه موثر بوده است! اظهار داشت: عرضه سکه توسط بانک کارگشایی بر کاهش قیمتها موثر بود اما بهای ارز افزایش یافت و این رشد بر قیمت سکه هم تاثیر گذاشت.
مسعود سلیمانی درخصوص احتمال کاهش دوباره قیمت پایه سکه در معاملات بانک کارگشایی، گفت: یک بار قیمت پایه سکه با تصمیم بانک مرکزی کاهش یافت و کاهش دوباره هم منوط به نظر بانک مرکزی است.
این سخنان در حالی ایراد شده که قیمت سکه طی هفته گذشته حدود 20 تومان افزایش یافته و افزایش قابل توجهی (حداقل نسبت به هفتههای اخیر که طی دو ماه نخست پاییز، 200 تومان افزایش داشت) نداشته است؛ ضمن اینکه عرضه ارز هم در اختیار بانک مرکزی بوده و کنترل آن هم خارج از سیاستهای این بانک نیست.
با تمام این اوصاف حتی اگر افزایش قیمت ارز را دلیل افزایش قیمت سکه بدانیم (چون اونس جهانی در قیمت دلار ضرب شده و به ریال تبدیل میشود) باز هم باید گفت پس حراج سکه تاثیری چندانی در شکستن حباب قیمت سکه نداشته که افزایش 20 تومانی قیمت ارز، تمام دستاورد حراج فعلی را به باد میدهد!