22 ماه از ادعای زیان روزانه 100 میلیون دلاری گذشت
دولتمردان بگویند سود مورد ادعا در برجام کجا خرج شده است
حدود دو ماه تا دوسالگی برجام باقی مانده که اگر ادعاهای مسئولان دولتی درخصوص فایده روزی ۱۰۰ میلیون دلاری برجام را برای کشور در نظر بگیریم تا کنون سهم هر ایرانی بیش از سه میلیون تومان میشود.
به گزارش مشرق، بیش از ۲ سال پیش، در دورانی که کمیته بررسی برجام در مجلس مشغول تحقیق درخصوص بندهای توافق هستهای ایران و 5+1 بود یکی از دیپلماتهای سابق و از اعضای تیم مذاکرات هستهای در دوران حسن روحانی، در اظهارنظری از ضرر روزانه بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون دلاری کشور براثر تاخیر در اجرای برجام سخن گفت که با استقبال زایدالوصف رسانههای زنجیرهای نیز روبرو شد.
ناصری نوک حمله خود را هیئت بررسی برجام در مجلس قرار داده بود، از ضرر 2/5 میلیارد دلاری کشور طی ۲۲ روزی که سند توافق هستهای در حال بررسی بود خبر داد و با این سخنان قصد داشت نمایندگان را در فشار برای بررسی بیدقت و سریع برجام قرار دهد.
اما نکته عجیبتر تکرار این ادعا از سوی سایر مسئولین دولتی بود. در این زمینه میتوان به اظهارات اکبر ترکان مشاور ارشد رئیسجمهور و نماد «ما نمیتوانیم» اشاره کرد. او هم برای اینکه از این قافله عقب نماند در مصاحبهای که با روزنامه شرق داشت از ضرر روزانه حداقل ۱۰۰ میلیون دلاری و یا به عبارتی اگر دلار را 4 هزار تومان در نظر بگیریم از ضرر روزانه ۴۰۰ میلیارد تومانی کشور در اثر تاخیر در اجرای برجام سخن گفته بود.
نهاوندیان مسئول دفتر رئیسجمهور در دولت یازدهم نیز گفته بود: هزینه مبادله تجارت بالای صد میلیارد دلار که ما در هشت سال گذشته داشته ایم حداقل سالانه ۱۵میلیارد دلار میشود. این مبلغ یعنی در روز تحمیل ۱۳۰ میلیارد تومان هزینه بر ملت ایران. وقتی هزینه تمام شده یک کالا بالا میرود تکتک خانوادههای ایرانی آن را میپردازند.
اما از همه اینها عجیبتر میتوان به تایید ضمنی تاثیر برجام بر اقتصاد کشور و ضرر تاخیر در سخنان حسن روحانی رئیسجمهور اشاره کرد.
روحانی مهر سال ۹۴ در همایش صنعت و تجارت گفته بود: از ابتدای تابستان تیم اقتصادی را فرا خواندم چرا که سه ماهه اول امسال نشان میدادکه به خاطر کاهش قیمت نفت و تأخیر در اجرای توافق هستهای ممکن است در زمینه رونق اقتصادی با مشکلاتی مواجه شویم.
محمد شریعتمداری هم که اکنون وزیر صنعت و تجارت دولت دوازدهم است و آن روزها معاون اجرایی رئیسجمهور در دولت یازدهم بود مهرماه سال ۹۴ در این خصوص گفته بود: بر هیچکس پوشیده نیست هر ثانیه که اجرای برجام به تاخیر بیفتد هزینههایی به کشور تحمیل میشود که تاثیرات مختلفی حتی در سطح رفاه عمومی نیز دارد.اما از سوی دیگر ۲۷ دی ماه ۹۴ برجام رسما اجرایی شد. این بدان معناست که از این تاریخ به بعد، جلوی ضرر روزانه حداقل ۱۰۰ میلیون دلاری گرفته و این مقدار به سود تبدیل شد.
همچنین اگر مدت زمان گذشته از روز اجرای برجام را نیز در نظر بگیریم، مشاهده خواهیم کرد که تاکنون نزدیک به ۲۲ ماه از روز اجرا گذشته است. بطور دقیق میتوان گفت اکنون ۶۶8 روز از زمان آغاز اجرای رسمی برجام میگذرد.
حال کافی است براساس ادعاها و اظهارنظرهای مسئولان، همین رقم روزانه ۱۰۰ میلیون دلار که در واقع میشود روزی ۴۰۰ میلیارد تومان را در مدت زمان گذشته ضرب کنیم.
حاصل ضرب این دو عدد (حداقل ۱۰۰ میلیوندلار در روز و قیمت دلار ۴۰۰۰ تومان) رقم نجومی حدود ۲۶۷ هزار میلیارد تومان میشود که اگر این میزان را بخواهیم بین جمعیت ۸۰ میلیونی کشور تقسیم کنیم خواهیم دید به هر شخص بیش از ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان میرسد که با توجه به تغییرات قیمت دلار میانگین سه میلیون را محاسبه میکنیم.از همینرو نیز این مسئله به عنوان علامت سؤال بزرگی در مقابل دیدگان مردم قرار دارد که باید کسانی که چنین ادعایی درخصوص ضررهای اجرا نشدن برجام مطرح کردند حال پاسخگو باشند که این مبلغ کجا هزینه شده و این حجم عظیم پول چرا در زندگی مردم هیچ بهبودی حاصل نکرده است و یا اگر بیان این ادعا فریب افکار عمومی بوده بیایند و به صراحت از مردم ایران عذرخواهی کنند چراکه چندین سال کل اقتصاد و صنعت و معیشت کشور و مردم را درگیر توافقی کردند که تاکنون اثر ملموسی بر زندگی مردم نداشته است.