kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۷۷۷۱
تاریخ انتشار : ۰۷ آبان ۱۳۹۶ - ۲۱:۲۳
صالحی در نشست خبری مشترک با آمانو:

در مذاکرات هسته ای عدم پایبندی طرف مقابل را پیش بینی کرده بودیم!

رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه دلمان نمی خواهد برجام به هم بخورد، گفت: در مذاکرات، عدم پایبندی طرف مقابل را پیش‌بینی کرده بودیم.



یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به منظور دیدار و گفت‌وگو با مقامات کشورمان شنبه شب وارد تهران شد.
رئیس‌جمهور کشورمان روز یکشنبه در دیدار «یوکیا آمانو» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با اشاره به اینکه آژانس تا این مرحله در نحوه اجرا و ثبات توافق برجام نقش مثبت و سازنده‌ای داشته است، گفت: مجموعه همکاری‌های جمهوری اسلامی ایران با آژانس کامل و قابل توجه بوده است.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران در چارچوب پادمان آژانس، مقررات بین‌المللی و توافق برجام آماده توسعه همکاری‌های خود با آژانس است، افزود: اراده ما مبتنی بر انجام همکاری بلندمدت با آژانس در چارچوب مقررات بین‌المللی است و امیدواریم با توجه به همکاری کامل ایران در سال‌های اخیر، آژانس هرچه سریع‌تر نتیجه نهایی مبنی بر صلح‌آمیز بودن ماهیت برنامه هسته‌ای ایران را اعلام کند.
رئیس‌جمهور ضرورت حفظ استقلال و بی‌طرفی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را مورد تأکید قرار داد و با ابراز اینکه آژانس تنها مرجع تأییدکننده پایبندی ایران به برجام است، تصریح کرد: برجام معیار مشخصی دارد و ملاک عمل ایران نیز صرفاً همان معیارهاست.
روحانی با تصریح به اینکه یک کشور هر طور که بخواهد نمی‌تواند با توافقات چندجانبه و بین‌المللی برخورد کند، گفت: استحکام مقررات و معاهدات بین‌المللی بسیار مهم است.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران همان‌طور که بارها اعلام کرده هرگز اولین کشوری نخواهد بود که از برجام خارج می‌شود، گفت: تا زمانی نسبت به برجام پایبند و متعهد هستیم که بتوانیم از منافع قیدشده در آن بهره‌مند شویم.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: اعتبار آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به‌عنوان یک نهاد مهم بین‌المللی در افکار عمومی جهان بر مبنای این است که بدون تأثیرپذیری از قدرت‌ها، فعالیت‌های حرفه‌ای و فنی خود را به انجام برساند و اینکه برخی از کشورها و مقامات آنها بخواهند بر تصمیمات آژانس تأثیر بگذارند و اعمال فشار کنند برای ما قابل قبول نیست.
به گزارش تسنیم، روحانی با اعلام اینکه رفتار جدید دولت آمریکا هیچ کمکی به ثبات و امنیت منطقه نخواهد کرد، گفت: مبارزه با تروریسم یکی از مهمترین اهداف در منطقه به‌شمار می‌رود و امروز ثبات و امنیت برای ملتهای منطقه بسیار حائز اهمیت است.
دیدار با ظریف
آمانو در ادامه دیدار با مقامات ایرانی، با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه دیدار و گفتگو کرد.
در دیدار مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی با وزیر امور خارجه، بر لزوم‌ پایندی همه طرف‌ها به برجام تاکید شد.‌
آمانو در این دیدار اظهار داشت که ایران به تعهدات خود در برجام عمل کرده و از دیدگاه آژانس اجرای برجام از سوی همه طرفها حائز اهمیت است.
نشست خبری مشترک با صالحی
«یوکیا آمانو»، مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز یکشنبه در نشست خبری مشترک با «علی‌اکبر صالحی»، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در تهران بار دیگر تأکید کرد ایران به تمامی تعهداتش ذیل توافق هسته‌ای برجام پایبند بوده است.
آمانو در پاسخ به سوالی درباره تهدیدهای اخیر «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا و موضع رسمی آژانس در قبال این تهدیدها گفت:من درباره بیانات مطرح شده از طرف یک کشور، اظهار نظر نمی‌کنم، اما می‌توانم این را بگویم که این برجام توافقی بین گروه 1+5 و ایران است که مورد حمایت شورای امنیت سازمان ملل قرار
دارد.
وی در پاسخ به سؤال یک خبرنگار دیگر مبنی بر اینکه چه تضمینی وجود دارد که بازرسی‌های آژانس از فعالیت‌های هسته‌ای ایران بدون شائبه‌های سیاسی باشد، گفت:مهم‌ترین مسئله این است که برپایه واقعیت عمل کنیم. من از زمانی‌که مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی شدم، به طور کامل بر اساس حقایق عمل کردم. برخی اوقات مجبور بودم اخبار بدی را گزارش کنم اما اخبار خوبی را هم گزارش کردم. مهم است که بر اساس قوانین عمل کنیم و من همچنان به این رویه ادامه می‌دهم.
مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در خصوص پایبندی ایران به تعهداتی که در قبال برجام دارد، تأکید کرد: آژانس معتقد است که برجام یک دستاورد مهم برای راستی‌آزمایی بود. آژانس می‌تواند تصریح کند که تعهدات هسته‌ای ایران به برجام در حال اجرا شدن است.
گفتنی است قرار بود براساس برجام، در مقابل اجرای محدودیت‌های گسترده در توانایی هسته‌ای ایران، تمامی تحریم ها لغو شود. اما همانطور که پیش از آن منتقدان به دفعات اعلام کرده بودند، به این دلیل که اصولی همچون «توازن»،«همزمانی اجرا»، «برگشت‌پذیری تعهدات» (در صورت نقض‌عهد طرف مقابل) و «اخذ تضمین و ضمانت اجرا» و «مکانیسم حقوقی معتبر در صورت اختلاف و شکایت» در برجام رعایت نشد، این توافق تقریبا و تحقیقا هیچ دستاوردی برای ایران در پی نداشت.
پیش‌بینی عدم پایبندی!
علی‌اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی  نیز در این نشست خبری در پاسخ به این سوال که آیا آمانو برای بازدید از سایت‌های جدید درخواستی داشته گفت که آمانو هیچ درخواست جدیدی برای بازدید عنوان نکرده است.
صالحی درباره سناریوی ایران در مقابل بدعهدی آمریکا خاطرنشان کرد: وقتی وارد مذاکره شدیم با هوشمندی و هوشیاری وارد شدیم و پیش بینی اتفاقات عدم پایبندی نیز می‌شد بنابراین پل‌های پشت سرمان را علاوه بر اینکه خراب نکردیم، پل‌های جدیدی نیز ساختیم، ولی هیچ وقت نمی‌خواهیم از این پل‌ها استفاده کنیم  چون برجام را برای کشورمان و منطقه و جامعه بین‌المللی مهم می‌دانیم و دلمان نمی‌خواهد برجام به هم بخورد و به ضرورت از این پلهای پشت سر استفاده کنیم.
اظهارات صالحی درخصوص پیش بینی عدم پایبندی در مذاکرات در حالی است که وی شهریور 95 گفته بود: «در بعد تحريم و مسائل ديگر سياسي، آمريكايي‌ها از شيوه نادرستي استفاده مي‌كنند، اگر ما وقتي برجام را تنظيم مي‌كرديم دقت بيشتري مي‌كرديم اين فرصت براي آمريكا پيش نمي‌آمد كه از اين قابليت تفسير بودن سوء استفاده كند».
وی در ادامه نشست مشترک خبری گفت: بارها گفته‌ایم و مقام معظم رهبری نیز عنوان کرده اند که اگر آنها بدعهدی کرده و بخواهند برجام را به هم بزنند ما در عرض یک سال و نیم می‌توانیم به حدود صد هزار سو برسیم. این یعنی یک توانمندی بالقوه‌ای که وجود دارد. علاقه‌مندیم که برجام همچنان ادامه یابد و طرف‌های مقابل به تعهداتشان پایبند باشند و ضرورتی نداشته باشد از سناریوهای مختلفی که اندیشیده شده استفاده کنیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سؤال دیگری درباره تعدادی از سناتورهای آمریکایی خواستار تشدید فشارها بر ایران برای بازرسی‌های گسترده به خصوص از مراکز نظامی هستند؟ تصریح کرد: ما چیزی به نام مراکز نظامی نه در قرارداد پادمانی و نه پروتکل الحاقی و نه در مفاد برجام داریم. بی‌خود راجع به این صحبت نکنیم و فضا و میدان برای باز شدن این صحبت‌ها ندهیم.
صالحی با اشاره به گفتگوهای خود با آمانو گفت:درباره بند T صحبت شده و مواضع ما صریحا اعلام شده است. بند T مشمول بازرسی‌های خاص نمی‌شود.
به گفته رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان، وفتی بند‌ T تدوین می‌شد این ملاحظات در آن لحاظ شده بود اما متاسفانه طرف مقابل دنبال تفسیرهای خاص خود است.