kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۵۰۶۳
تاریخ انتشار : ۰۴ مهر ۱۳۹۶ - ۲۰:۳۲
سرپرست اسبق وزارت اقتصاد و دارایی:

یکسان‌سازی نرخ ارز محکوم به شکست است

سرپرست اسبق وزارت اقتصاد و دارایی با اعلام اینکه در شرایط موجود، یکسان‌سازی نرخ ارز محکوم به شکست است گفت: با افزایش تحریم‌ها انتقال درآمد ارزی و درآمد نفت با مشکل وارد کشور می‌شود برای همین نمی‌توان از نرخ ارز حمایت کرد.



حسین صمصامی، سرپرست اسبق وزارت اقتصاد و دارایی در یک گفتگوی رادیویی با ‌اشاره به شکست نرخ ارز در سال‌های 74 و 90، اظهار داشت: شرط داشتن یک بازار ایده‌آل، وجود یک بازار منسجم ارز به مفهوم واقعی است، اما نکته‌ای که وجود دارد این است که ساختاری که در بازار ما حاکم است ما را از شرایط ایده‌آل برای کشف قیمت و یکسان‌سازی دور کرده است و بازار عرضه را که به نام بازار آزاد نامیده می‌شود را با مختل مواجه کرده است و قادر به تعیین نرخ واقعی نیست.
به گزارش فارس، وی با ‌اشاره به آسیب‌های این نوع بازار نرخ ارز، افزود: نکته مهم این است که آنچه بانک مرکزی هدف قرار‌ داده است تا به نرخ تک برسد همان نرخی است که در بازار تعیین می‌شود، در نتیجه این بازار همانند آنچه در تحریم شاهد بودیم به دست دلال‌ها و بورس بازار‌ها و سفته‌بازها افتاد و اتفاق سال 74 در سال 90 تکرار شد.
سرپرست اسبق وزارت اقتصاد و دارایی در رابطه با علت شکست بانک مرکزی در یکسان‌سازی نرخ ارز و عدم اجرای آن از سال 93 تاکنون، گفت: در سیستم بانکی سال 90 وقتی شوک به بازار وارد شد، سیستم بانکی مقابل بانک مرکزی و دولت ایستاد و 20 میلیارد دلار گرفت و این دلارها به قیمت بالا فروخته شد اما ریالی به بانک مرکزی باز نگشت در واقع مسئله مربوط به برداشت شبانه بانک مرکزی در آن سال است برای همین بانک مرکزی نمی‌تواند نرخ ارزی را تعیین کند.
صمصامی ادامه داد: در حالی که در شرایط تحریم هستیم و برجام نتوانسته است تحریم‌ها را از میان بردارد و از سویی با افزایش تحریم‌ها انتقال درآمد ارزی و درآمد نفت با مشکل وارد کشور می‌شود برای همین نمی‌توان از نرخ ارز حمایت کرد.
وی تأکید کرد: در شرایط موجود یکسان‌سازی نرخ ارز محکوم به شکست است و منافع و عواید تنها به افراد خاصی می‌رسد، اجرای این کار اقتصاد و مقاومت اقتصادی را تضعیف می‌کند.
با این حال، طهماسب مظاهری، وزیر امور و اقتصاد و دارایی دولت هفتم و هشتم و رئیس اسبق بانک مرکزی، در مخالفت با اظهارات صمصامی سیستم چند نرخی ارز را منفی دانست و گفت: تاخیر در تک نرخی کردن ارز موجب هدر رفتن دارایی ملت می‌شود و نباید دارایی ملت را هدر داد، مسئله تحریم و غیرتحریم در شرایطی که سالی 60 میلیارد دلار واردات کالا و خدمات داشتیم به نرخ ارز مربوط نیست و تحریم‌ها برای یکسان‌سازی نرخ ارز بهانه است.
وی در رابطه با تاخیر سیستم تک نرخی کردن ارز، بیان کرد: در شرایط بد تحریم که پول به سختی باز می‌گردد و سالی 60 میلیارد دلار صادرات داشتیم بنابراین تحریم و غیرتحریم و جنگ و غیرجنگ دلیل نمی‌شود ارز را مجانی و با سوبسید پایین به افراد بدهیم.