فرشاد مومنی:
خامفروشی در نظام تصمیمگیری ایران قباحت خود را از دست داده است
یک اقتصاددان با اشاره به اینکه خامفروشی اشتغالزدا در نظام تصمیمگیری ما قباحت خود را از دست داده، گفت: اکنون میبینیم که تصمیمگیران ما به دنبال تنوعبخشی در خامفروشی هستند.
به گزارش ایسنا، فرشاد مومنی در نشست هفتگی دین و اقتصاد اظهار کرد: مسائل مربوط به حیطه نفت، همچنان جزو غیرشفافترینهاست و معمولا دادههایی که حتی شکل و شمایل بسیار سادهای در این حیطه دارند، با وقفه زمانی چند ده ساله مطرح میشود. این عدم شفافیت کمک میکند کسی به خود جرأت اعمال نظارت تخصصی ندهد و ما در این زمینه همچنان هزینه میدهیم.
این اقتصاددان با اشاره به دوران دفاع مقدس و مباحث مربوط به نفت در آن دوره گفت: به محض پیروزی انقلاب اسلامی رهبران ما تصمیم خطیر و خارقالعادهای گرفتند و آن این بود که صادرات نفت را به شدت کاهش دهند. بر اساس گزارشهای سازمان برنامه و بودجه، صادرات نفت از روزانه چهار میلیون بشکه در روزهای پایانی حکومت پهلوی به روزانه ۸۰۰ هزار بشکه در ۱۰ ساله اول پیروزی انقلاب اسلامی رسید و انصاف این است که این تصمیم را یکی از بهترین نمونههای صدقورزی مسئولان آن دوران بدانیم.
مومنی ادامه داد: بر اثر بازگشت به سیاستهای پیش از انقلاب درباره نفت و توسعه ملی از دوره سالهای ۱۳۶۸ تا امروز شاهد آن هستیم که انبوهی از دورهای باطل توسعه نیافتگی پیش آمد که خسارتهای آشفتگی ساز ناپایدارکننده و نا امنسازی را بر مناسبات اقتصادی کشور تحمیل کرد و آثار آن در اقتصاد سیاسی ایران پدیدار شد.
وی خاطرنشان کرد: به طور سلسله مراتبی بر اثر اجرای برنامه تعدیل ساختاری هم وضعیت معیشت مردم دچار مشکلات حاد شد و هم بنیه تولیدی و موقعیت بنگاههای تولیدی وضعیت نگرانکنندهای پیدا کرد و طنز تلخ این است که هر قدر قیمت نفت بالاتر میرود میزان بحران مالی دولت بیشتر میشود و این نیازمند رمزگشایی جدی است.
این اقتصاددان افزود: رفتارهای مالی دولت حکایت از گذاری خطرناک از دولت خامفروش به دولت آیندهفروش دارد. منظور از دولت آیندهفروش این است که هر روز بیش از گذشته برای اداره امور جاری خود نیازمند وامگیریهای داخلی و خارجی شده است و این پدیده بسیار خطرناکی است و طنز تلخ این است که این مناسبات که از طریق فاینانس مطرح میشود، در این فضای سیاستزده شکل و شمایل قهرمانانه به خود گرفته که این دستکاری واقعی است. سخن ما این است که چنین رفتارهایی با منافع عدهای سازگاری دارد، ولی با منافع عمومی ناسازگار است و اکنون از سوی برخی از مسئولان به عنوان هنر محسوب میشود.
مومنی تصریح کرد: وجود اینکه شرکت ملی نفت یکی از پرسابقهترین شرکتهای ملی نفت در دنیاست، ولی هنوز قادر نیست به یک قدرت در بازار ملی نفت تبدیل شود و طنز تلخ این ماجرا نیز این است که درباره این عارضه صحبت نمیشود و در حالی که بعضی از کشورهای در حال توسعه غیرنفتی جهان به یک قدرت جهانی در این حیطه تبدیل شدهاند، ولی جایگاه شرکت ملی نفت ما مدام نسبت به گذشته در حال افول است.
وی گفت: مسئله خامفروشیاشتغالزدا در نظام تصمیمگیری ما قباحت خود را از دست داده است. در اقتصاد سیاسی ما بعضا گفته میشود بیاییم به صادرات تنوعبخشی دهیم و منظورشان این است که علاوه بر نفت مثلا سنگ آهن بفروشیم که از این منظر نیز ادامه این وضعیت ما را با فاجعههای بسیاری روبرو خواهد کرد.