کیهان بررسی میکند
مطالبه رهبر انقلاب برای اصلاح نظام بانکی 6 ساله شد
از 17 شهریور 90 که رهبر انقلاب از حوزه علمیه درخواست کردند به مسائل مربوط به پول و بانکداری اسلامی پاسخهای عملیاتی بدهند 6 سال میگذرد، اما همچنان نظام بانکی با انتقادات فراوانی روبه روست.
سرویس اقتصادی-
17 شهریور سالروز مطالبه رهبر انقلاب از حوزه علمیه برای اصلاح پول و نظام بانکداری اسلامی است. رهبر انقلاب سال 90 در دیدار اعضای مجلس خبرگان رهبری با ایشان فرمودند: «در زمینهى اقتصاد، مسائل تازهاى وجود دارد. مثلاً ما بانکدارى اسلامى را به وجود آوردهایم. امروز مسائل تازهاى در زمینهى پول و بانکدارى وجود دارد؛ اینها را بایستى حل کرد؛ باید اینها را در بانکدارى اسلامى – بانکدارى بدون ربا – دید. کى باید اینها را انجام بدهد؟ فقه متکفل این چیزهاست.»
ایشان تأکید کردند: «در قم باید درسهاى خارجِ استدلالىِ قوىاى مخصوص فقه حکومتى وجود داشته باشد تا مسائل جدید حکومتى و چالشهایى را که بر سر راه حکومت قرار میگیرد و مسائل نو به نو را که هى براى ما دارد پیش مىآید، از لحاظ فقهى مشخص کنند، روشن کنند، بحث کنند، بحثهاى متین فقهى انجام بگیرد؛ بعد این بحثها مىآید دست روشنفکران و نخبگان گوناگون دانشگاهى و غیردانشگاهى، اینها را به فرآوردههایى تبدیل میکنند که براى افکار عموم، براى افکار دانشجویان، براى افکار ملتهاى دیگر قابل استفاده است. این کار بایستى انجام بگیرد، ما این را لازم داریم. محصول این کاوشهاى عالمانه میتواند در معرض استفاده ملتها و نخبگان دیگر کشورها هم قرار بگیرد.»موضوع اصلاح نظام پولی و مالی علاوه بر رهبر انقلاب، مورد توجه بسیاری از مراجع عظام تقلید و فقها و اساتید دانشگاه هم قرار گرفته به طوری که تنها در سال 95، 7 نفر از مراجع تقلید در مجموع بیش از 60 بار نسبت به عملکرد نظام بانکی انتقاد کردهاند. همچنین فقها و اساتید برجستهای در حوزه اقتصاد، طی سالهای اخیر واکنشهای جدی نسبت به مشکلات فقهی نظام بانکی کشور داشتهاند.
مسائل مهمی در رابطه با اصلاح نظام پولی و مالی کشور وجود دارد که موضوع محوری آن اولا اصلاح مفهوم پول و بعد از آن بازطراحی ساختارهای موجود و در یک کلام، جدا کردن نظام پولی از ربای فردی و سیستمی است. موضوعاتی که آنچنان که باید، نه در حوزه و نه در دانشگاه به آن پرداخته نشده است.
در همین رابطه ارائه لایحه جدید بانکداری بدون ربا مطرح گردید، با این حال از سه سال پیش با تعلل دولت عقب افتاد تا اینکه کمیسیون اقتصادی مجلس ناچار شد برای تهیه طرح پیشنهادی اقدام کند که آن هم تا کنون به نتیجه نرسیده است.پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس تیرماه سال گذشته گفته بود: «از حدود 2 سال قبل (93) هرباری که درخصوص ارائه لایحه بانکداری بدون ربا از دولت سوال شد، مقامات دولتی در پاسخ اظهار داشتند هفته آینده لایحه ارسال میشود، اما تاکنون این لایحه به مجلس ارسال نشده است.»
البته در ادامه تلاشهایی از سوی کمیسیون اقتصادی مجلس برای تهیه این طرح صورت گرفت که نظرات و انتقادات مختلفی درباره آن اظهار شده اما همین تلاش حداقلی هم تا کنون به محصول نهایی منجر نشده است.
حال که 6 سال از مطالبه رهبر انقلاب برای اصلاح نظام بانکداری اسلامی میگذرد، شایسته است حوزه و دانشگاه اولا گزارشهایی در این رابطه ارائه نمایند و از سوی دیگر تلاشهای عمیق و دقیق برای پاسخ به سوالات جدی این حوزه بویژه زدودن ربا از سیستم پولی کشور تدارک ببینند.