اخبار ویژه
سانسور دستهجمعی نشریات زنجیرهای درباره فتحالفتوح عسلویه
روزنامههای حامی دولت بالاتفاق افتتاح چند پروژه در پارسجنوبی را تبدیل به تیتر اول خود کردند اما جز یکی از آنها توضیح نداد که اصل این پروژه در دولت قبل شروع شده و 80 تا 90 درصد آن قبلا اجرایی شده است.
روزنامههای اصلاحطلب و حامی دولت تیترهای اول خود را در کنار عکس افتتاح آقای روحانی به این عناوین اختصاص دادند:
- شهروند: پیروزی عسلویه
- ایران: بزرگترین افتتاح تاریخ ایران/ نقطه عطف صنعت 120 ساله نفت
- فرهیختگان: افتتاح 6 فاز پارسجنوبی
- وقایعاتفاقیه: یک قاب تاریخی- قطر را گرفتیم.
- اعتماد: روز افتخار ایرانیان
- آرمان: رستگاری در پارسجنوبی
- مردمسالاری: ایران در برداشت از میدان مشترک گازی، از قطر جلو افتاد
- جمهوری اسلامی: ایران در پارس جنوبی از قطر پیش افتاد
- اطلاعات: بهرهبرداری از پروژه عظیم نفت و گاز و پتروشیمی در پارسجنوبی
- و...
اما در میان همه این روزنامهها تنها روزنامه آرمان بود که در لابلای گزارش خود در صفحه داخلی اذعان کرد آغاز عملیات فاز 12 در سال 87، فاز 13 در سال 89، فاز 15 و 16 در سال 86، فاز 17 و 18 در سال 86 و فاز 22 تا 24 در خرداد 89 بوده است.
این روزنامه نوشت: حدود 18 میلیارد دلار برای انجام این پروژهها سرمایهگذاری انجام شده که عموما این سرمایه از صندوق توسعه ملی اخذ شده است. بدهی 58 میلیارد دلاری وزارت نفت هم بیشتر به دلیل همین منابعی است که برای توسعه فازهای پارسجنوبی گرفته است. 10 میلیارد دلار در دولت قبل هزینه شد و هشت میلیارد دلار در دولت یازدهم. گفته میشود 80 تا 90 درصد اغلب این فازها در دولت سابق انجام گرفته است. دولت یازدهم در سال 92 سرکار آمده است.
امتیازگیری از روحانی راز معرفی نامزد پوششی
بدهکار کردن روحانی و باجخواهی از او، یکی از اهداف پنهان معرفی نامزد پوششی-کمکی از سوی اصلاحطلبان است.
طیف اصلاحطلبان با فهم اینکه روحانی اولا اصلاحطلب نیست و ثانیا کارنامه درخوری ندارد و از آمار و ارقام اقتصادی نیز سر رشته چندانی ندارد، جهانگیری را به عنوان نامزد کمکی «اصلاحطلب» به روحانی تحمیل کردند. این اقدام برای آن است که در صورت پیروزی روحانی، مانند سال 92 منت سر وی بگذارند که اگر آمدن و انصراف عارف نبود، شما رأی نمیآوردید.
کسانی چون اصغرزاده و ناصری، دولت روحانی را رحم اجارهای معرفی کردند اما این بار قصد دارند در صورت موفقیت روحانی، چند برابر قبل امتیاز مطالبه کنند. طی چند ماه اخیر کسانی چون منتجبنیا و تاجرنیا گفتند باید صریح با روحانی مذاکره و امتیازگیری کرد؛ و ما کمیته امداد نیستیم(!)
اکرمی: مردم از بیکاری و نبود اشتغال گلهمند هستند
رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری میگوید مهمترین مطالبه مردم در مراجعات، شغل و اشتغال است.
حجتالاسلام والمسلمین سیدرضا اکرمی در گفتوگو با میزان اظهار داشت: در حل معضل بیکاری 50 درصد مسئولان و 50 درصد خود مردم سهم دارند؛ خود مردم باید کارآفرین باشند و استعدادهایشان را بشناسند؛ متأسفانه بعضاً خود مردم از سنگ پا تا سنگ قبر را قاچاق میکنند؛ با این وضعیت مشخص است که بیکاری به وجود میآید؛ اگر عدهای قاچاق نکنند و عدهای دیگر از مردم هم آن کالای قاچاق را نخرند، در کشور اشتغال ایجاد میشود و بیکاری که امالفساد است ریشهکن میشود.
وی گفت: من چون طلبهام و منبر میروم و سخنرانی میکنم، به طور طبیعی به عنوان یک روحانی افراد مراجعه میکنند و در حالی که هرگز از پُست و سِمت و جایگاهم نمیپرسند، میگویند که «شما که روحانی هستی نمیتوانی برای اشتغال ما فکری کنی؟»؛ بسیار پیش آمده که ما هم وقتی احوال خانوادهها را جویا میشویم، معمولاً آنها از نبود اشتغال گلهمند و ناراحت هستند.
حجتالاسلام اکرمی افزود: در نهاد ریاست جمهوری که من مسئول شورای فرهنگی هستم، مکرر هم به صورت تلفنی و هم به صورت ارسال نامه، از من تقاضای کار میشود؛ خود من نیروی خاصی از این طریق نگرفتم؛ به آنها میگوییم که خودمان برای شما کاری سراغ نداریم؛ اما گاهی آن متقاضیان را برای کاریابی به وزارت کار در خیابان انقلاب راهنمایی میکنیم.
سیدرضا اکرمی پیش از این نیز در ماجرای حقوقهای نجومی و ستایش نوبخت سخنگوی دولت از صفدرحسینی، خواستار به موزه تاریخ سپردن این دو شده و گفته بود سوئیسی حرف میزنیم و آفریقایی عمل میکنیم.
زهرماری پوپولیسم خیلی هم خوب است!
دولتی که پرداخت یارانه را مصیبت عظما میشمرد، اکنون در شب انتخابات به کارهای پوپولیستی و توزیع پول روی آورده است.
روزنامه جوان در این زمینه نوشت: دولتی که با شعار مقابله با پوپولیسم اقتصادی و در انتقاد از توزیع سیبزمینی انتخاباتی ید طولایی داشت اکنون دچار آلزایمر سیاسی - انتخاباتی شده و تمام کارهای مذمت شده دولت قبل را برای کاغذهای رأی، مجاز میداند. افزایش حقوق بازنشستگان بیش از تورم، توجه به دهکهای پایین و افزایش سه برابری یارانه نقدی و اعطای سهام عدالت سه اقدام در جهت ترمیم قدرت خرید محرومان است که در صورت تامین منابع منطقی برای آنها اقدامی مناسب است اما مردم سؤال میکنند آیا واقعا و تنها باید در ایام انتخابات به یاد محرومان بود؟ آیا این اقدامات ریشخند سیاسی به مسائل واقعی اقتصادی کشور نیست؟ دولتی که پرداخت یارانه را مصیبت عظما میدانست ناگهان در شب انتخابات ترمیم حقوق بازنشستگان را بعد از چهار سال در دستور کار قرار میدهد، مدعی ارائه طرح تولید اشتغال میشود که مجلسیها آن را باید برای انتخابات تصویب میکردند و در یک جمله دولت با گرفتار شدن به آلزایمر انتخاباتی مسیر خود را از نگاه علمی به مسائل اقتصاد به سوی اقدامات کاملا پوپولیستی منحرف کرده است اما این تمام ماجرا نیست زیرا برنامهریزان سیاستمدار که تا دو ماه پیش معتقد به یارانه دادن سیاست به اقتصاد بودهاند ناگهان برای حفظ قدرت در قوه مجریه دچار آلزایمر و فراموشی گفتار درمانیهای خود شدهاند و از ترس شکست در رقابت انتخاباتی، شبانه به دلیل عدم اشراف رئیسجمهوری به مسائل اقتصادی برای اولین بار در انتخابات کشورمان معاون اول یک رئیسجمهور را به عنوان نامزد انتخاباتی و کمکی ثبتنام میکنند.
این برنامهریزان درباره مردم چه فکر میکنند؟ یا این اقدامات پوپولیستی در اقتصاد با تبعات قابل پیشبینی مدنظر رئیس کل بانک مرکزی برای همه زشت و قابل نقد است الا برای دولتمردان دولت یازدهم؟! سیف درباره افزایش وعده یارانههای نقدی توسط یک نامزد گفته بود: «یک کسی میتواند چنین تعهدی را انجام دهد و تمام ساختارهای پولی و مالی کشور را به هم بریزد و یک تورم شدید به بار بیاورد اما در نهایت این کار او نفعی برای مردم به دنبال نخواهد داشت... با توجه به ظرفیت اقتصاد ایران، من از طرح این صحبتها تعجب میکنم.»
فایننشالتایمز: رئیسی احتمالا موج اجتماعی به راه میاندازد
رسانههای غربی حامی مدعیان اعتدال و اصلاحطلبی، حمله به نامزدهایی مانند ابراهیم رئیسی را شدت بخشیدهاند. این نشریات اظهار نگرانی میکنند که رئیسی بتواند موج اجتماعی قوی در هفتههای پیش رو به راه بیندازد.
روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز در تحلیلی نوشت: در حالی که پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری برای رئیسی آسان نیست اما سیاستهای پوپولیستیاش ممکن است در هفتههای آخر موجی را به راه بیندازد.
فایننشالتایمز با بیان اینکه ایران خود را برای برگزاری انتخابات آماده میکند، نوشت: حسن روحانی رئیسجمهور جمعه گذشته ثبتنام کرد و قرار است با شماری از شخصیتهای تندرو رقابت کند.
این روزنامه افزود: او پس از نامنویسی به عنوان نامزد انتخابات ریاستجمهوری از عملکرد اقتصادی دولتش دفاع و به بزرگترین دستاورد کابینهاش در حصول توافق هستهای اشاره کرد.
فایننشال تایمز افزود: اصلاحطلبان بر این باورند که توافق هستهای که بر اساس آن تحریمهای غرب علیه ایران لغو گردید سبب سرازیر شدن سرمایههای خارجی و تعامل مجدد ایران با دنیای غرب پس از سالها انزوا خواهد شد. این در حالی است که تندروها بر این باورند که توافق هستهای نفعی برای کشور نداشته است.
فایننشال تایمز نوشت: برخی تحریمهای آمریکا به رغم توافق هستهای باقی مانده است.
این روزنامه انگلیسی در همین حال از محمود احمدینژاد و ابراهیم رئیسی به عنوان گزینههای جریان تندرو برای انتخابات ریاستجمهوری ایران نام برد و افزود: این در حالی است که آیتالله خامنهای از احمدینژاد خواسته بود تا در انتخابات شرکت نکند و به همین خاطر تحلیلگران سیاسی تردید دارند که شورای نگهبان او را تائید صلاحیت کند.
فایننشال تایمز افزود: رئیسی که تولیت آستان قدس رضوی را برعهده دارد به دنبال اجرای سیاستهای پوپولیستی است(!) اصلاحطلبان بیم دارند سیاستهای او در هفتههای آخر موجی را به راه بیندازد.
متهم کردن نامزدهای منتقد به پوپولیسم در حالی است که جریان متمایل به غرب در ایران، بیشترین وعدههای پوپولیستی (عوامفریبانه) را در جریان تبلیغات 4 سال پیش و فشار برای توافق به هر قیمت انجام داد، چنان که برخی از مردم در جشن خیابانی پس از توافق موقت لوزان، هر دلار را با اسکناس پانصد یا هزار تومانی مقایسه میکردند.
پیشبینی روزنامه حامی دولت از افزایش قریبالوقوع تورم
یک روزنامه حامی دولت نسبت به آمارهای پولی و مالی منفی ابراز نگرانی کرد.
دنیای اقتصاد در گزارشی نوشت: آخرین آمارهای پولی و بانکی، از سه روند آماری پرده برمیدارد که تداوم این روندها میتواند اثرگذاری متغیر نقدینگی را در تورم پررنگ کند. مطابق این آمارها، در بهمن سال 1395، میزان بدهی بانکها به بانک مرکزی نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد 35 درصدی را تجربه کرده است. در این مدت، بدهی دولت به بانک مرکزی 28 درصد بیشتر شده که این دو عامل، بر رشد پایه پولی اثرگذار بوده است. موضوع سوم، روند افزایشی «سپردههای جاری و اسکناس»، در مقابل روند کاهشی «سپردههای مدتدار» است که تهدیدی برای تورم تک رقمی محسوب میشود.
خالص بدهیهای دولت به بانک مرکزی، به عنوان یکی از مؤلفههای اثرگذار در رشد پایه پولی مطرح میشود که در سال 1395 باعث شد روی رشد پایه پولی اثر بگذارد. آخرین آمارها حاکی از آن است که رشد 12 ماهه پایه پولی در دی ماه به17/3 درصد رسیده است و 3/7 واحد درصد از رشد پایه پولی به دلیل افزایش مطالبات بانک مرکزی از بخش دولتی است. به نظر میرسد که بدهی دولت به بانک مرکزی در قالب تنخواه بودجه در سال 1395 یکی از دلایل این افزایش بوده است. تداوم این روند میتواند فشار را برای رشد پایه پولی افزایش دهد. بررسی آمارهای اقتصادی حاکی از آن است که مهمترین عامل تورم بالا در اقتصاد ایران، رشد بیملاحظه پایه پولی بوده است.
اگرچه خالص بدهیهای دولت به بانک مرکزی به عنوان یکی از عوامل اثرگذار در رشد پایه پولی مطرح میشود، اما مهمترین عامل رشد این متغیر اثرگذار در نرخ تورم، افزایش مطالبات بانک مرکزی از بانکها بوده است. براساس آمارهای بانک مرکزی در بهمن سال 1395، حجم بدهی بانکها به بانک مرکزی به سطح 115 هزار میلیارد تومان رسیده است. این رقم دربازه یک ساله رشدی معادل35 درصد داشته است، این در حالی است که رشد یک ساله آن در بهمن سال 1394 منفی 1/2 درصد گزارش شده بود.
این آمار به خوبی نشان میدهد که بدهی بانکها به بانک مرکزی در سال 1394 و 1395 دو روند متفاوت داشته است. در حالی که بانک مرکزی، سعی کرد در سال 1394 با راهاندازی سامانه چکاوک، از شدت رشد بدهی بانکها به بانک مرکزی بکاهد، اما به نظر میرسد اوضاع نابسامان برخی بانکها، باعث شده این هدف در سال 1395 محقق نشود. براساس آمارهای اعلامی بانک مرکزی در دی ماه سال 1395، مطالبات بانک مرکزی از بانکها اثر 17/4 واحد درصدی در رشد پایه پولی داشته و به عامل اصلی رشد پایه پولی تبدیل شده است.
بنابراین در صورتی که بدهیهای بانک مرکزی به بانک ها به همین شکل تداوم یابد، رشد پایه پولی نیز تحت تأثیر قرار میگیرد و در نتیجه تهدیدی برای تورم تک رقمی محسوب میشود.