مسعود درخشان:
انتقال فناوری با قراردادهای جدید نفتی امکانپذیر نیست
یک اقتصاددان گفت: اساساً انتقال فناوری در چارچوب قراردادهای نفتی امکانپذیر نیست و عملکرد گذشته از زمان دارسی تاکنون این را اثبات میکند.
مسعود درخشان دیروز در نشست خبری که خبرگزاری فارس برگزار کرد درباره قراردادهای نفتی اظهار کرد: اساساً انتقال فناوری در چارچوب قراردادهای نفتی امکانپذیر نیست و ما این را قبلاً اثبات کردیم و عملکرد گذشته این را اثبات میکند.
وی با بیان اینکه هنوز نمیدانیم شرکتهای نفتی انگلیسی و آمریکایی چه بلایی بر سر دولت مصدق آوردند تصریح کرد: در دوره پهلوی تمام صنعت نفت در اختیار شرکتهای خارجی و روابط شاه با آنها گرم بود اما در تمام دوره 70 ساله چه دستاوردی برای ایران داشت؟ آیا اقتصاد ایران در دوره پهلوی جهانی شد که میگوییم ورود شرکتهای خارجی نفتی به ایران میتواند اقتصاد ما را جهانی کند؟!
درخشان افزود: جالب است که تعداد شرکتهای نفتی دنیا تقریباً تغییری نمیکند و شل همان شل است و توتال همان توتال. اگر شرکت دیگری مانندBP شکل میگیرد باز هم وابسته به همانها است. آن وقت برخی مدیران میگویند شرکتهای نفتی ما در کنار این شرکتهای نفتی غولپیکر قرار میگیرند تا در آینده مثل آنها شوند، اما به این سؤال پاسخ نمیدهند که شرکتهای نفتی عربستان که وضعیت بهتری نسبت به ما دارند، چرا نتوانستند همانند آنها شوند؟ آیا آن شرکتها منتظر میمانند که یک شرکت نفتی در جمهوری اسلامی مثل آنها شود؟
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی افزود: ممکن است بگویند که این اتفاقات مربوط به گذشته است و دنیا تغییر کرده. ما گذشته را فراموش میکنیم و میرسیم به دوران پس از انقلاب. در آبادان یک مدرسه فنی بود که پس از انقلاب به دانشکده نفت تبدیل شد. تنها چیزی که در این دانشکده تدریس نمیشد، مهندسی مخازن بود. انگلیسیها میگفتند لازم نیست ایرانی بداند نفت چگونه استخراج میشود. آقای زنگنه در دوران وزارت خود دکترای مهندسی مخزن را راهاندازی کرد و در حال حاضر متخصصان متعددی تربیت شدهاند. متخصصان ایرانی متوجه شدند که روش استخراج انگلیسیها غلط است اما آنها براساس قرارداد دقیقی که با ایران تنظیم کرده بودند از پذیرش اشتباه خود سرباز میزدند تا اینکه به استناد دو جمله آخر از متن قرارداد آنها را ملزم به پذیرش اشتباه کردیم.
خسارت شل به نفت ایران
درخشان با اشاره به قرارداد بیع متقابل و عملکرد آن در 20 سال گذشته، گفت: شرکت نفتی شل در میدان نفتی سروش فعالیت میکرد که دکتر سعیدی متخصص نفت نامهای به سران قوا نوشت مبنی بر اینکه عملکرد این شرکت خسارات جبرانناپذیری به مخازن ما وارد کرده است و باید جلوی آن گرفته شود، پس از پیگیریهای متعدد، بالاخره شل را با 250 میلیون دلار جریمه کردند، اما طبق اطلاع بنده، در نهایت این 250 میلیون دلار دریافت نشد.وی با ذکر مثال دیگری در این باره افزود: شرکت توتال نقشه بلوکبندی پارس جنوبی را به گونهای طراحی کرد که در نهایت استحصال گاز از پارس جنوبی به نفع قطر باشد.
این استاد اقتصاد انرژی با اشاره به اظهارات رئیس کمیته تدوین قراردادهای نفتی بیع متقابل، در گفتوگوی، ویژه خبری چند ماه پیش گفت: مبتکر بیع متقابل پس از 20 سال میگوید که فناوری در قرارداد بیع متقابل منتقل نشده است، بنابراین وقتی طراح این قراردادها میگوید منتقل نشده، حالا همین فرد میگوید در قرارداد IPC میتوانیم به انتقال دانش و تکنولوژی دست یابیم در حالی که در IPC پیوست انتقال فناوری وجود ندارد.